Anita Šumer, nagrađivana autorica popularnih kuharica i, prije svega, majstorica za pripremu kruha i peciva od kiselog tijesta, nedavno je najavila kako u Zagrebu i Splitu održava radionice. U četiri termina po dva sata polaznici će tako od Anite moći naučiti kako brinuti o svom starteru, zamijesiti tijesto, prisustvovati procesu izrade kruha te kušati primjerke koje će Anita pripremiti. Radionica će se održavati 2. i 4. listopada u Zagrebu te 7. i 9. listopada u Splitu, a tim povodom nagrađuje dva čitatelja Dobre hrane radionicom u Zagrebu i Splitu. Sve što trebate je pratiti pravila nagradnog natječaja koja možete pronaći ovdje.
Više o radionicama možete saznati ovdje, a da biste sudjelovali u našem nagradnom natječaju trebate:
- Zapratiti Instagram profile portala @dobra_hrana i @sourdough_mania Anite Šumer
- Lajkati objavu o ovom nagradnom natječaju
- Napisati zašto biste baš vi trebali ovojiti mjesto na radionici Kavasomanija za sourdough početnike i obavezno u kojem gradu - Zagrebu (4. 10.) ili Splitu (9. 10.)
Igramo se do srijede, 27. rujna u podne. Sretno!
Kako bismo vam pobliže objasnili što vas točno čeka na radionici, reći ćemo još samo da se Anita ovim poslom bavi već 11 godina i u rukavu ima brojne trikove za izradu krušnih proizvoda od kiselog tijesta pa će polaznici tako od nje moći naučiti velike i male tajne pripreme najfinijeg kruha, dizanih slastica i focaccie. A upravo recept za focacciu odlučila je podijeliti s nama pa, u slučaju da u hladnjaku već imate svoj kvasac, svakako se okušajte u pripremi. Vjerujte nam, isprobali smo je i zbilja je ukusna.
FOCACCIA/POGAČA LJUBAČA S CHERRY RAJČICAMA I RUŽMARINOM
Starter (30 %):
150 g aktivnog, prozračnog matičnog kvasa punog mjehurića (30 %)
Za glavno tijesto (za tepsiju dimenzija 19 x 32 cm):
450 g bijelog pšeničnog brašna T 500 (90 %)
50 g cjelovitog pšeničnog brašna (10 %)
375 g vode (75 %)
10 g soli (2 %)
Dodaci prije pečenja:
maslinovo ulje
cherry rajčice
svježi ružmarin
krupna sol, po želji
Priprema:
U posudi izmiješajte brašno s 360 grama vode, startera i soli u jednoličnu smjesu, bez grudica i suhih dijelova, a zatim posudu hermetički zatvorite. Tijesto ostavite kratko da odmori pa premijesite još jedan put. Tijesto neka se diže tako dugo dok mu se volumen ne udvostruči, nakon čega ga nježno premjestite u dobro nauljen lim za pečenje i prstima napravite udubine. Ako se tijesto odupire ili se stišće, pričekajte desetak minuta. Zatim pokušajte ponovno i prelijte rupičastu površinu tijesta maslinovim uljem.
Zatim po njemu rasporedite cherry rajčice i dobro ih utisnite u tijesto, jednolično pospite ružmarinom i krupnom soli te ostavite pokriveno da se diže kako bi se tijesto ponovno udvostručilo. Focaccia se odmah može peći.
Pecite je na 240 ̊C bez pare, oko 20 - 30 minuta, da površina lagano posmeđi i postane hrskava. Nakon pečenja ohladite je na rešetci.