Na Fuliranju adeventskom sajmu, prodano je oko 14.000 porcija fritula čarobnjaka slastičarstva Roberta Hromalića. Tada je nadjev bio poput pite od jabuka. Ako ste mislili da je Robert, čije slastice možete kušati u slastičarnici Time u Teslinoj ulici, tada odustao od fritula, varate se. Naime, na Foodballerki, festivalu koji će se od 14. lipnja do 15. svibnja održavati opet na Strossmayerovu trgu, Robert Hromalić pripremat će fritule nadjevene - jagodama. Osim fritula, na kućici Timea moći ćete kušati i nekoliko vrsta semifreda, koje je Robert specijalno osmislio nadahnut zemljama, odnosno njihovim reprezentacijama koje sudjeluju na svjetskom nogometnom prvenstvu.
- Kad smo u Timeu odlučili da ćemo sudjelovati na Foodballerki, fritule su se same nametnule jer smo svjesni da su na prošlom sajmu bile hit. Budući da je proljeće, logično je bilo da pripremim nadjev od jagoda i nadam se da će se svima svidjeti. Sladoled, odnosno semifredo osmislio sam razmišljajući o timovima, odnosno zemljama koje će sudjelovati na natjecanju. Na početku nudit ćemo sladolede hrvatskih, argentinskih, islandskih i nigerijskih boja. Kako se bliži finale, odnosno kako će koja zemlja nastaviti natjecanje sa svojom reprezentacijom, tako ćemo mijenjati boje naših sladoleda prema bojama zastava zemalja - rekao nam je Robert Hromalić.
Osim kućice Timea sa savršenim fritulama, na Foodballerki moći ćete omastiti brk na kućicama Wurst bar, The Garden Bar&Kitchen, T&T, RougeMarin, Kitchen&Grill Plac, OLI house, Milky, Cocktail bar by Rakijarnica & Mangosta, Jamnica gemišt bar, Haustor Haus, Gost &Ona, Good Food, Gingle Bells, 50 A Burger &Champagne Bar, El Toro, Lanterna, Bar-Ba Q, Gummenyak i Pommes Frites. Teško je kopirati takvoga genijalca kao što je Robert, ali ustupio nam je recepte za fritule i semifredo nadahnut hrvatskim bojama, pa vrijedi pokušati.
CONFIT JAGODA
1000 g jagoda 500 g pirea od jagoda 40 g limunova soka 200 g šećera 70 g sjeckane metvice 18 g pektina |
Jagode i pire od jagode prokuhajte do 100 ºC. Pektin izmiješajte sa šećerom i dodajte u jagode pa ponovno prokuhajte i ubacite limunov sok i metvicu te zaledite u polusferama.
KREMA MADAGASKAR VANILIJA
700 g mlijeka 100 g slatkog vrhnja 1 štapić vanilije 110 g žumanjaka 30 g kukuruznog škroba 30 g brašna 40 g kakao maslaca 5 g želatine 90 g mascarpone sira |
Mlijeko, vaniliju i vrhnje zakuhajte. U zasebnoj zdjeli izmiješajte žumanjke, škrob i brašno pa prelijte preko te mješavine kipuće mlijeko s vrhnjem, sjedinite obje smjese pa vratite na vatru da se prokuha 4 minute. Maknite da se smjesa ohladi do 80 ºC i dodajte mascarpone, kakao maslac, želatinu te štapnim mikserom napravite svilenu kremu pa stavite na 24 sata u hladnjak. U donji dio sfere stavite zamrznuti confit od jagoda, stavite gornji dio kalupa i kroz rupicu nadopunite kremu od vanilije. Stavite u zamrzivač.
TIJESTO
180 g tekućeg jogurta 36 g šećera u prahu 200 g brašna 1 g soli 2 g praška za pecivo 20 g reygnaca (vrsta rosea koji se može zamijeniti primjerice prošekom) 1 g esencije vanilije naribana korica dviju limeta |
Jogurt, jaja, sol, prašak za pecivo, reygnac i vaniliju lagano izmiješajte te dodajte brašno i kratko promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine u jednu smjesu. Kalupe promjera 70 ml u obliku sfera napunite smjesom za fritule, potom stavite zamrznuti confit od jagoda s kremom od vanilije te gornji dio sfere pa kroz rupicu do kraja napunite smjesom za fritule. Potom zamrznite. Nakon zamrzavanja pecite ih 9 minuta na 160 Celzijevih stupnjeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....