NEŠTO SE NOVO KUHA!

GASTRO PIKANTERIJE: Rene Bakalović o novinama na svjetskoj i domaćoj gastro sceni!

Donosimo zanimljivosti i novosti s hrvatske i svjetske gastronomske scene te korisne savjete za početne i napredne ljubitelje kuhanja i inovatore u vlastitim kuhinjama, željne malih eksperimenata.

U počast svibanjskim tržnicama

U svibnju je svaki odlazak na tržnice potraga za novom sezonskom premijerom. Jedinstven užitak u proljetnoj jestivoj mladeži s tržnice jesu mladi krumpirići i mladi grašak. Taj dvojac nije toliko neuobičajen na našim tanjurima, no jedan ga jednostavan dodatak može osvježiti iznenađujuće. Riječ je o svježoj menti.

Warm salad with salmon, new potatoes, peas and mint.
Getty Images

Kuhari Ujedinjenog Kraljevstva spasili su od zaborava to divno jelo. Od priloga ribi uzdigli su ga na prvorazrednu proljetnu atrakciju jelovnika prestižnih restorana. U modernom izdanju preporuka je skuhati neoguljeni krumpir na pari i zatim ga s mladim graškom kratko prepržiti na maslacu. Grubo nasjeckano lišće mente dodaje se u tanjur za stolom. Savršeno vino za ultimativni svibanjski recept je mladi sauvignon.

Mali proljetni Oktoberfest

Oktoberfest u Münchenu narastao je do monstruoznih razmjera. Rezervacije već počinju, godišnji broj posjetitelja polako se primiče znamenki od deset milijuna. Za ljubitelje manjih gužvi već se pola stoljeća na istoj lokaciji upriličuje mali proljetni festival (Frühlingsfest) koji upravo traje i zatvara se ovaj vikend. Ponuda hrane i pića slična je kao u velikoj ranojesenskoj priči, no u proljetnom se izdanju ne gužvate, a krigle i kobase na stolove stižu puno brže.

group of young men and women in traditional Bavarian Tracht having a breakfast with white veal sausage, pretzel, and beer
Getty Images/iStockphoto

Znalci među ovisnicima savršenog para piva i kobasica ne propuštaju priliku odati posvetu Weisswurst divoti, laganoj bijeloj bavarskoj kuhanoj kobasici i weizebu, pivu proizvedenom od pšeničnog slada. U bijeloj se kobasici uživa samo kad je besprijekorno svježa, najkasnije do podneva. U gostionici Grossmarkthalle jedu se najbolje bijele kobase u Münchenu, prema službenom odabiru münchenskih pivopija.

Najbolja svakodnevna vinska čaša

Vrlo često stručnjaci i kvazistručnjaci biraju najkvalitetnije i najljepše čaše, posebno one vinske. Teško je razlučiti koliko su ti izbori stručni, a koliko zamagljeni sponzorskim interesima. Redakcija Seethome u sustavu je New York Timesa i nedavno je provela anketu jasno definiranih i dobro osmišljenih kriterija.

Toasting gesture red and white wine with splash, cheers close up  isolated
Getty Images/iStockphoto

Nakon niza konzultacija, konačnom su odabiru uz slijepo testiranje pristupili vinar, sommelier i vinski kritičar. Širi odabir 250 čaša suzili su na 80 i konačno proglasili čašu koja se punim imenom naziva Libbey Signature Kentfield Estate All Purpose Wine Glass najboljom svakodnevnom vinskom čašom na svijetu. Klasično je oblikovana u takozvanu tulipansku formu. Zanimljivo je kako je ta čaša znatno jeftinija od top ten konkurencije, trenutačno stoji oko 23 dolara.

Dobro odgojena jadranska riba

FAO, Food and Agriculture Organization, posebna je organizacija u sastavu Ujedinjenih naroda posvećena prehrani i poljoprivredi. Nakon dugih priprema osmišljena je strateška agenda ove institucije sročena u 17 točaka. U 14. riječ je o akvakulturi. Trećina riba mora i oceana izložena je prevelikom izlovljavanju koje ugrožava brojne vrste, više od polovice ribolova opasno plovi na tom rubu. S druge strane, dobro promišljen uzgoj ribe potencijal je koji unosi optimizam u prehrambene vizije.

Color picture of a fisherman with anchovy in a crate
Getty Images/iStockphoto

To je ujedno i jedan od sektora u kojem naši poduzetnici nisu samo u zaostatku. Najbolja naša ribogojilišta promoviraju priču o hrvatskom Jadranu, akvatoriju najbolje ribe iz uzgoja na Mediteranu. Dobro odgojena riba (Well raised fish) moto je hrvatske kompanije Cromaris koja je već na razini marketinške zamisli dobila priznanje njujorškog muzeja Poster House.

Sretni kuhari kuhaju bolje

Otkada je prošloga mjeseca izabrana za najbolju kuharicu na svijetu, Slovenku Anu Roš opsjedaju svjetski mediji. Njezin je restoran, Hiša Franko, prepun pa su rezervacije nužne danima unaprijed. Kad sam je prvi put posjetio prije desetak godina, Ana je bila anonimna, ali su mi već tada najbolji slovenski vinari govorili da je riječ o vrlo osobitoj kuharici. Njezina su jela to potvrdila svaki put. Prednjačila je u trendu kuhanja od lokalnih sezonskih namirnica.

Brala je čak i ono aromatsko bilje iz doline Soče koje nitko nije koristio u prehrani. Uz mirise i okuse, izgled hrane i uređenje ambijenta odraz su Anine privlačne osobnosti. Nikada se nije školovala za kuharicu (u obitelji Roš govorilo se o njezinoj diplomatskoj karijeri), međutim, shvatila je da samo kuhanje može ispuniti njezine kreativne potencijale. Sretni kuhari kuhaju bolje, izjavila je za e+televizijsku ekipu Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:56