Iščekivanja svake godine, odmjeravanje kiša i temperatura kuharska su strast, izvor razočarenja i ushićenja. Na Starome se kontinentu najviše prate pojavljivanja vrganja i lisičarki. Kojeg se god tanjura dotaknuo, vrganj ga učini svojim - toliko je njegov ugodni okus dominantan. S druge strane ova je gljiva ujedno pravi kontejner glutaminske kiseline, prirodnog pojačivača okusa, pa će u pravim omjerima istaknuti i obogatiti okuse namirnica koje s njim dolaze u kontakt, a ne ih nužno “pregaziti”. Jednu od svojih najboljih uloga igra u juhi, a mi smo za vas izdvojili pet mjesta na kojima smo mi jeli juhu ili samo od vrganja ili sezonskih šumskih gljiva u kombinaciji s vrganjima te koja su nas oduševile.
Gabreku 1929.
Gabreku je ove godine proslavio i 90 godina postojanja, otvoren još davne 1929. godine čini ga najstarijim restoranom u Samoboru. U bogatom izboru jela posebno se izdvajaju ona koja su na jelovniku već više od devet desetljeća i pripremaju se prema izvornoj domaćoj recepturi. U njih svakako spada kultna juha od gljiva koju rade od 15 različitih vrsta uz koju služe i prah od crnih trubica te tostirane i samljevene bučine sjemenke. Osim toga tu su naravno i razna mesna pečenja te nezaobilazni štrukli.
Obiteljsko seosko gospodarstvo "Slavagora"
Ovo mjesto idealno je za okrepu nakon kratkog izleta. Prvo možete prošetati šumskim stazama i stići do starog Okić grada, zatim potoka Konščica te crkve sv. Leonarda iz 18. st. Gosti posebno hvale pohanu piletinu, a svakako nemojte preskočiti domaću juhu od vrganja i štrukle ili štrudlu za desert. Ovdje je sve domaće, a pogled koji puca na obližnje vinograde doista je čudesan. Njeguju baštinu samoborskog kraja i nude proizvode poput vina, rakija i sokova iz vlastite proizvodnje, te izvrsnu domaću kuhinju (štrukli, sir i vrhnje, domaća juha, juha od vrganja, purice i patke s mlincima, te mnoštvo ostalih domaćih specijaliteta po pristupačnim cijenama. Zato, ako još niste, svakako ih posjetite!
Kod špilje, Otruševec
Ona prava domaća jela uvijek se mogu naći u Otruševcu u restoranu "Kod špilje" gdje se jede hrana pripremljena od namirnica koje uzgaja sama obitelj Grgos i ljudi iz tog kraja. No, sve je kod Grgosa domaće, atmosfera na koju ćete ovdje naići nalikuje onim starinskim restoranima gdje se svi znaju i gdje se svatko osjeća kao u prijateljevu domu, makar tamo došao prvi put. Kod Grgosa se sve kuha od onoga što je trenutno u sezoni, kad je vrijeme gljiva beru se gljive i od njih se kuha juha, pripremaju se gulaši, umaci, kad ima divljači tu ćete moći pojesti sjajnu paštetu ili jelenji odrezak s crvenim zeljem pa tako i štrukli. Za konkretna, slana jela zadužen je sam gazda, a za slatko njegova supruga i sve se radi po obiteljskim recepturama. Tako je "Kod špilje" bilo oduvijek i tako će i biti jer Grgosi se drže svoje tradicije i kvalitete, a to njihovi gosti itekako cijene. Novost je kako su nedavno preuredili prostor pa eto još jednog razloga da ih posjetite.
Okrugljak, Zagreb
Zagrebački Okrugljak doista je dugovječna adresa gdje treba otići na dobru juhu od gljiva. Ovo je jedan od "najzagrebačkijih" restorana u kojem se jedu klasici poput štrukli, zagorske juhe, teletine, domaće šunke s hrenom, tatarskog bifteka... A naravno, i juha od sezonskih vrganja.
Đurina Hiža, Varaždinske Toplice
Đurina hiža u Varaždinskim toplicama se od ostalih restorana tradicionalne kuhinje razlikuje svojom ponudom ozbiljnijih komada mesa, uz pravu domaću hranu za utjehu. Osim klasika s roštilja, ono što ih razlikuje od drugih je ponuda divljači. Tu su srneći tartar, odrezak od jelenjeg buta u umaku od gljiva, srneća pljeskavica ili srneći file s gljivama. Još je jedno jelo s gljivama ovdje pravi pogodat, a to je juha. Majka Nikole Božića, vlasnika restorana, zadužena je za njenu izradu, a rade ju od više različitih vrsta šumskih gljiva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....