Kad netko radi kvalitetan proizvod nije potrebno puno pompe i glasne reklame da se dođe do njega. Tako je počela i naša potraga za tvorcem najboljeg bučina ulja u Hrvatskoj. Naime, nakon što smo na jednoj privatnoj večeri probali grah-salatu s tim uljem, odmah je planula ljubav, a naša se potraga završila u Oroslavju, točnije rečeno u Stubičkoj Slatini na broju 116, gdje je smješten OPG Mladen Cesarec. Naime, nije ni čudo da se odmah rodila ljubav: OPG Mladen Cesarec ove je godine na 7. izložbi bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske, koja je održana u Ivanić Gradu, osvojilo zlato u dvije kategorije - za hladno prešano i toplo prešano ulje.
Odluka je pala da najprije odemo na polja buča, jer magla se taman počela dizati, a tople zrake sunca dokazivale su da jesenski dani mogu biti topli i ugodni. - Počeli smo s jednim poljem, uzgajali smo buče i radili ulje samo za vlastite potrebe, a onda ustanovili da smo vrlo brzo ostali bez njega. Navraćali su prijatelji, rođaci, prijateljevi prijatelji, svi oduševljeni njegovim okusom i kvalitetom, a boce su samo nestajale - objašnjavao je Mladen Cesarec dok smo se vozili krivudavim puteljcima. - Sada je to već veći zalogaj, pa je u uzgoj i proizvodnju ulja uključena cijela obitelj, moji majka i otac Katarina i Zvonko, supruga Vedrana, čak i Vilim, naš sinčić, pomaže - objasnio je Mladen i odveo nas iza obiteljske kuće gdje se koštice odvajaju od mesa buča i potom suše u posebnim bazenima.
- Moramo ih redovito miješati tako da se jednako osuše, a kad su bez vlage, onda se mogu i skladištiti, odnosno ne mora se odmah raditi ulje, što je i bolje jer je fotosenzibilno, odnosno pod djelovanjem sunčevih zraka mijenja kvalitetu i boju. Stoga uvijek distribuiram svježe prešano ulje - objasnio je Mladen, dok su ukućani iznosili kolače, namaze, pekmez... - Dosad smo ulje, bučine koštice i brašno uglavnom prodavali na sajmovima OPG-ova, pa smo nudili i kolače, jer tako ljudi odmah znaju kako se ti proizvodi mogu upotrijebiti u kućanstvu - rekao je Mladen, dodajući da se odnedavno njihovo ulje može nabaviti i u Veronikinim prodavaonicama, i to u Zagrebu i Rijeci.
- Ponosni smo na nagrade koje smo osvojili, ali bih htio da se i ostali proizvođači pridržavaju pravila. Ako je na etiketi navedeno da je ulje stopostotno, tada mora biti stopostotno, a ako se do - daje suncokretovo, tada cijena mora biti niža, i to je onda salatno ulje. Ljuti me kad mnogi "podvaljuju" - oštro je dodao Mladen i objasnio razliku između hladnoprešanog i toplo prešanog ulja. - Hladnoprešano je zdravije, to je ulje dobiveno izravno iz sirove koštice, okusa po sirovoj bučinoj koštici. Gurmani su navikli na toplo prešano, odnosno ulje koje se dobiva prešanjem preprženih koštica buče. Ono je tamnije i intenzivnije arome, ali se ipak termičkom obradom gube neka svojstva.
U salatno, pak, dodajemo 30% suncokretova ulja. Sad kad smo nabavili prešu, krenuli smo i u proizvodnju hladnoprešanog ulja oraha, a uskoro ćemo se okušati i u proizvodnji hladnoprešanog ulja suncokreta... Samo, po redu, planovi su nam veliki, ali treba biti oprezan jer ne želimo zbog kvantitete gubiti kvalitetu - dodao je Mladen Cesarec.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....