Aterina
Na Trgu korčulanskih kipara i klesara, iznad lučke kapetanije na otoku Korčuli, smjestila se Aterina. Iako, ako priupitate lokalce, reći će vam da je Aterina smještena ''na žabu'', zbog žabe isklesane na Morskim Vratima iznad kojih se ova konoba nalazi.
Ova popularna i šarmantna konoba na jednom od najvećih hrvatskih otoka osvaja simpatičnim uređenjem, cvjetnim stolnjacima na terasi, kamenim podovima i pogledom na zapadnu obalu Korčule. Što se predjela tiče, na meniju, između ostalog, možete pronaći namaz od slanutka sa slanim inćunima, pršut, marinirane inćune, popečeni kruh s pestom od rikule i oraha te juhu dana po izboru kuharice, Maje Kršinić.
Cijene se kreću od 15 do 100 kuna. Od glavnih jela tu su litnja leća sa začinskim biljem, makaruni na pesto, pomedore, s kozicama, zapečene balancane, slanutak s ribom i povrćem. Sva u rasponu od 90 do 130 kuna. Po našem dolasku na snimanje, Maja nam je pripremila upravo slanutak koji je bio i više nego odličan.
Pensatore
Restoran je smješten na istočnoj obali uz topove koji su nekada branili grad, u staroj pitoresknoj gradskoj jezgri, uz ulicu koja se nekada zvala „Calle dei Pensatori“– ulica mislioca odnosno filozofa. Naime, prema priči to je jedina ulica u gradu bez stepenica, pa su „gradski mislioci“ tu šetali promišljali, razgovarali, a neki čak i čitali knjigu hodajući.
Ta „istinita legenda“ je nagnala Ante Stankovića – Kralja i njegovu suprugu Iskru da krenu u gastronomski projekt svojeg restorana. Od tradicionalnih jela treba spomenuti janjetinu lešo, tipično jelo Dalmatinaca, koja je prava delicija za znalce, ali nije, u svom izvornom obliku, prvi odabir stranog gosta.
Nakon puno pokušaja i pogrešaka, uspjeli su janjetinu modernizirati, te iako su bili u strahu kako će je gosti prihvatiti, janjeće nogice su postale pravi hit u njihovoj ponudi. Ukratko, janjeće nogice kuhaju „na polako“ više sati, te služe mrkvom i krumpirom uz laganu redukciju šuga i salsom verde.
Konoba Mate
Konobu Mate otvorili su 2000. godine i uz pravu domaću spizu gosti će se lakše odlučiti za pomalo neobične deserte. Tako ćete ovdje naći i torticu sa sladoledom od tamnog piva, čokoladnu tortu s crvenim paprom i recimo praline s punjenjem od bosiljka.
Gotovo sve namirnice proizvode sami, uzgajaju povrće, rade marmalade, od kojih su posebno zanimljive one od ružinih latica, zelenih poma te lumbardijskoga grejpa i kivija. Imaju svoje kozliće pa mama Mirjana uz zaduženja u kuhinji radi i puinu, a tata Mate je kao pravi pater familias zadužen za domaći pršut.
Njihova karta nije velika, ovdje nećete naći ekstravagantne dekoracije i široku vinsku kartu. Rade domaću tjesteninu, peku od kozlića, a posebno hvale teleće obraze.
Konoba Maslina
Konoba Maslina nalazi se u predgrađu Svetog Antona, smao nekoliko kilometara od Starog grada Korčule uz cestu prema Lumbardi. Radi se o poznatoj tradicionalnoj i obiteljskoj konobi koja nudi fantastičnu hranu, uključujući meso, ribu i povrće s roštilja te tradicionalne Žrnovskie makarune. Nude i domaća peciva, slatke pečene pogačice, kozji sir, hobotnicu, masline, pršut...
Konoba Maha
Smještena na osam kilometara od glavne ceste koja vodi prema Veloj Luci. Ranč Maha je konoba i obiteljska farma u jednom. Interijer je uređen u tradicionalnom dalmatinskom stilu s kamenim zidovima, rustikalnim namještajem i prigušenom rasvjetom. Vrt i terasa su idealni za ispijanje hladnog pića ljeti.
Hrana u Mahi je domaća, pripremljena od svježih namirnica, a atmosfera u konobi je mirna, osoblje je ljubazno, dok je dekor umirujuć za oči. Na meniju se nalaze korčulanski makaruni, mlada janjetina ili kozletina, tagliatelle s tartufima, peka i još štošta s grilla.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....