Posljednji uzdasi ljeta, baš bi se tako moglo nazvati ovo jelo. Iskoristite rajčice kojih se još nađe i priuštite si pošteni oproštaj s toplijom sezonom. A kako bolje nego uz malo grilane palente i dodir slane fete? Ako želite učiniti situaciju malo zanimljivijom, dodajte i malo pečene pancete, pršuta, kuhano jaje ili klice. Obrok za pet.
- 200 g palente
- 2 veće rajčice ili 300 g cherry rajčica
- 150 g feta sira
- 100 g pancete
- timijan
- ružmarin
- bosiljak
- desetak crnih maslina bez koštica
- sol
- maslinovo ulje
Palentu skuhajte po uputama na pakiranju, u svakom slučaju treba je kuhati u posoljenoj vodi otprilike pet do sedam minuta. Kada je palenta kuhana, dodajte joj i kockicu maslaca, a zatim umiješajte malo sjeckanog ružmarina, timijana i ribanog parmezana. Prepecite i male tanke ploškice pancete pa i njih dodajte palenti. Sve dobro promiješajte i izlijte u dublji uži kalup kako biste je kasnije mogli rezati na šnite poput kruha. Ostavite palentu da se ohladi i stisne. Kad se palenta dovoljno stisne (skuhajte je ujutro pa ste mirni i ako je radite za ručak ili večeru), izrežite je na kriške debljine jednog prsta pa ih popecite na grill tavi. Rajčicu izrežite na kockice kao i feta sir, a masline na manje komadiće. Pomiješajte rajčicu, fetu i masline, pokapajte ih maslinovim uljem te stavite otprilike po žlicu nadjeva na svaku šnitu palente i pospite sve bosiljkom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....