Omiljena istarska priča

Hook&Cook Festival u Banjolama ponudio je skroz lokalnu priču i to jako dobro rade

Ovoga petka održano je manje izdanje osmogodišnjeg festivala koji spaja ribolov i gastronomiju

Banjole, maleno mjesto na jugu Istre, proteklog je petka bilo domaćin Hook&Cook festivala, događanja koje spaja ljubitelje morske hrane, kuharske entuzijaste i strastvene gurmane. Ovaj jedinstveni festival, održan na molu podno Banjola, privukao je brojne posjetitelje, što lokalne, a što turiste.

image
Matilda Nikić
image
Matilda Nikić

Već pri samom dolasku, posjetitelje su dočekali veliki stolovi idealni za druženja i uživanje u svježe pripremljenoj ribi i morskim plodovima. Ponuda je vrlo jednostavna, i kako kažu organizatori - smišljena spontano. Od tradicionalno pripremljenih sardela na roštilju posluženih uz krumpir salatu, preko tuna chesseburgera, do moderne interpretacije morskog psa posluženog uz ječam kao poke bowl. Sve se peče neposredno nakon narudže tako da je sigurno da ćete biti posluženi svježe pečenom ribom. Osim ribe koja je iz njihovog ulova, ovaj festival sve ostale namirnice nabavlja od lokalnih OPG-ova, poput krumpira i salate.

image
Matilda Nikić
image
Matilda Nikić

“Hrana je na inovativnom nivou, uvijek se trudimo pratiti neke trendove, lokalni ulov, ali uključiti i poznate kuhare u ovaj festival”, rekao je Marko Domgjoni, jedan od organizatora festivala.

Mi smo se odlučili za tuna chesseburger koji je već u nekoliko izdanja festivala pronašao svoje mjesto na jelovniku. Po cijeni od 14 eura dobili smo solidnu porciju - pecivo, obilno nadjeveno umakom i povrćem s pljeskavicom mesa od tune. Najtraženije su ipak bile srdele koje su bile znantno jeftinije, 8 eura, a uz njih se posluživala i krumpir salata. Mirisi svježe pečene ribe širili su se uvalom i privlačili stanovnike i goste malih Banjola.

image
Matilda Nikić
image
Matilda Nikić

Uz kulinarske delicije pripremljene od lokalnih kuhara, festival je popraćen zanimljivim glazbenim doživljajem, a ovoga puta za to su se pobrinuli DJ-I poznatog Velvet festivala. Uz ugodnu glazbu i ljubazne domaćine, gosti su mogli uživati i u lokalnim namirnicama, svježoj ribi, ali i prvom organskom craft pivu iz Istre - Kampanjoli.

Hook&Cook festival ideja je ribara Siniše Pavlovića čiji je cilj bio spojiti ribolov i gastronomiju u festival. Glavna ideja festivala bila je sve što je ulovljeno da se može odmah prezentirati i poslužiti kao jelo. Festival će i iz prvobitnog Medulina ovo ljeto posjetiti Cerovlje i Rovinj u kojem će završiti sezonu. Ponuda jela se razlikuje od festivala do festivala. Dok će u Cerovlju fokus jelovnika biti na slatkovodnoj ribi, u Rovinju će jela pripremati natjecatelji iz emisije MasterChefa - Tihomir Krklec Afrika i Petar Tucman.

image
Matilda Nikić
image
Matilda Nikić

Siniša Pavlović, ribar i također jedan od organizatora rekao je kako se ove godine u Istri pojavio problem malog broja srdeli, odnosno pojava veće vrste - haringe.

Ovaj festival postao je nezaobilazan događaj za sve ljubitelje dobre hrane i svježe pripremljene ribe, ostavljajući za sobom mirise mora i okuse koji će se dugo pamtiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:14