Ako vam treba razlog da se ovog ljeta zaputite u Medulin, osim klasičnog kupanja i sunčanja, onda je to sočni burger od tune u izvedbi gastro kolektiva Hook and Cook u čijim specijalitetima možete uživati čak nekoliko puta tijekom ove sezone na rivi tog šarmantnog istarskog gradića. Hook and Cook koncept predstavlja savršeni spoj ribolova, gastronomske kreativnosti i odlične glazbe pretvoren u jednodnevni festival hrane koji je oduševio i turiste i lokalno stanovništvo.
Iza cijele priče stoje Siniša Pavlović i Marko Domgjoni, dugogodišnji prijatelji i ambiciozni mladi ljudi koji su odlučili udružiti snage kako bi napravili “nešto novo i nesvakidašnje”, radeći pritom ono što vole. Siniša, koji dolazi iz ribarske obitelji, kapetan je plivarice Levan i vlasnik Tunane, broda za sportski ribolov na veliku ribu, te se brine o ulovu koji se poslije priprema na festivalima. Marko je diplomirani geolog i ljubitelj dizajna i glazbe koji sve zaokružuje u smislenu cjelinu.
Članovi tog malog kolektiva uzimaju ono što im more daje i od toga stvaraju gastronomske čarolije kako bi gladnoj publici pružili ono što najviše i vrijedi - kvalitetan domaći proizvod, odličan okus i jedinstveno iskustvo, upakirane u zanimljivu priču.
Treće izdanje festivala
Prvo izdanje festivala održano je 2016. godine u Medulinu, a cijelu prošlogodišnju sezonu proveli su putujući po Istri i pripremajući ukusnu hranu za lokalce gradića poput Rovinja i Fažane, kao i brojne posjetitelje popularnih glazbenih festivala Dimensions i Outlook. Ovu godinu vraćaju se u Medulin koji je ovim foodiejima danas kao dnevni boravak, mjesto gdje se hrana priprema i služi na ribarskim brodovima, a ljudi uživaju u hrani i glazbi tik do mora. - Željeli smo ribu približiti ljudima na malo drugačiji način - objasnio nam je Marko Domgjoni.
- S jedne strane, koristimo relativno modernu namirnicu, tunu, a s druge strane, namirnicu koja je svima već jako dobro poznata, a to je srdela koju pripremamo na nove načine. Nastojimo se odmaknuti od uvijek iste, frigane verzije prisutne na svakoj ljetnoj ribarskoj fešti. Koncept i dalje funkcionira slično kao i prošlih godina. Trudimo se što bolje i kvalitetnije spojiti dobru hranu i glazbu na jednom mjestu, odnosno predstaviti moderne gastro specijalitete koje naši gosti kuhari pripremaju u suradnji s lokalnim ribarima i domaćim proizvođačima hrane. Na taj način želimo da naši posjetitelji dožive jedan novi i jedinstven gastro koncept popraćen izvrsnim glazbenim programom. Bitno nam je da se svi osjećaju dobro i da se hrana i glazba uklope u tu ležernu i opuštenu atmosferu koju Hook & Cook predstavlja - dodao je.
Organizacija festivala ovog tipa nije nešto što se radi od danas to sutra. Same pripreme kreću već na zimu kada tim počinje razmišljati o mogućim novitetima, gostima kuharima, glazbenicima i o ljudima s kojima će surađivati. Svaki član ima svoj dio odgovornosti koji odrađuju praktički sve do početka eventa.
- To je dosta kompleksan i dinamičan posao, od logistike, komunikacije i administracije do PR-a, marketinga itd. Naravno, tu imamo već isprofilirane ljude koji nam pomažu u svemu, pogotovo vezano uz dizajn i promociju - istaknuo je Marko.
HOT TUNA BURGER RECEPT
Osim burgera od tune, koji je prerastao u zaštitni znak cijelog projekta kako je prošlogodišnje ljeto odmicalo, na pojedinim su izdanjima festivala jela na bazi ribe i morskih plodova smišljali i gostujući chefovi kojima ovakvi događaji predstavljaju svojevrsni kreativni izazov. Svake godine njihove ribarske noći obilježe vrsni i zanimljivi kuhari koji pripremaju neočekivana jela od ribe i morskih plodova. Ove godine projektu su se pridružili i Šime Sušić, Mate Janković, Dragan Jovanović sa svojim Gastro klubom Pula i chef David Skoko koji podržava kolektiv od samog početka.
- Naš tuna burger zbilja se pokazao kao miljenik publike te će se definitivno i ove godine naći na meniju. Uz njega, svatko od naših gostiju pripremit će još ekstra dva do tri jela koja će ljudi moći kušati. Dali smo im slobodne ruke da naprave atraktivna i inovativna jela koja bi se uklopila u naš ‘street food’ koncept. To ne znači nužno brzu i jeftinu hrana, već svježu i kvalitetno pripremljenu hranu koja će zadovoljiti svako gurmansko nepce. Uvijek koristimo svježe i kvalitetne namirnice, pa jela zbilja budu mala gastro remek-djela vrhunskih kuhara - istaknuo je Marko.
Ništa bez dobre glazbe
Sve to, naravno, ne bi bilo moguće bez vrhunskih sastojaka koje nabavljaju u suradnji s lokalnim ribarima, pekarima i OPG-ovima, a Siniša se uvijek pobrine da imaju svježe ribe ulovljene to jutro, posebno za event. Nezaobilazni element svakog Hook and Cook događaja svakako je i glazba koja odjekuje mulom do kasno u noć:
- Glazba nam je jako važan dio koncepta. Oboje smo podjednako gastronomski kao i glazbeni entuzijasti. U slobodno vrijeme i sami se bavimo glazbom te vjerujemo da jedno bez drugog nikako ne bi funkcioniralo. U startu je Hook & Cook zamišljen kao gastro-glazbena manifestacija, tj. spoj najboljeg što more i glazba mogu ponuditi svim ljudima koji su željni dobre hrane i zabave. Već imamo odlične glazbenike s kojima dulje surađujemo i nadamo se da će se taj naš kolektiv još više proširiti u budućnosti. Ne treba ni spominjati da su reakcije gostiju dosad bile fenomenalne, i to ne samo zbog maštovitih i ukusnih jela, nego i zbog cjelokupnog doživljaja obilježenog glazbom.
To nam je potvrdio i Marko: - Reakcije su bile iznimno pozitivne i ohrabrujuće. Svi su nas prepoznali kao novu i kvalitetnu turističku ponudu Medulina, što svakako nije lako postići. To samo pokazuje da su ne samo lokalni već i strani turisti željni nekih novih događanja, atrakcija i sadržaja koje bi popratili na svojim putovanjima. Vjerujemo da ćemo i dalje razvijati raznoliku i bogatu gastro ponudu te pokušati s Hook & Cook eventima potaknuti ljude da se vrate i ponovno nas posjete u potrazi za dobrom hranom i zabavom. Ako ste propustili prvo izdanje Hook and Cook festivala održano u petak 29. lipnja na mulu u Medulinu, kolektivu se do kraja sezone možete pridružiti u dobroj zabavi 27. srpnja te 24. kolovoza od 19 do 4 sata, i to na starom mjestu na mulu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....