Ne ovisi sve o standardu

Hrvatska je među najskupljim državama kada je riječ o restoranima sa zvjezdicama

Vrijedi naglasiti da se u ovom izvješću radi o prosječnim cijenama te da brojni restorani s Michelinovom zvjezdicom nude i povoljnije menije s manjim brojem sljedova ili pak jela s a la carte jelovnika

Chef‘s Pencil, časopis koji prati međunarodnu gastronomsku scenu, nedavno je objavio novo izvješće o potrošnji u finim restoranima na svjetskoj razini. Njihov je tim analizirao cijene za više od 3.500 restorana s Michelinovim zvjezdicama u više od 40 zemalja, uključujući i u Hrvatskoj, i došli su do nekoliko zanimljivih zaključaka.

image
Dutchscenery/Getty Images

Najskuplji degustacijski meni u Hrvatskoj košta u prosjeku 159 eura (18. smo u svijetu, a 12. u Europi po skupoći), slično kao u Poljskoj i susjednoj Italiji, ali je skuplji od onih u Francuskoj ili Španjolskoj. Prosječna globalna cijena najskupljeg degustacijskog menija je 179 američkih dolara (167 €) po osobi, što isključuje pića, državne pristojbe i napojnice. Osim toga, otkrili su da svaka dodatna zvjezdica dodaje 100 dolara na cijenu, pri čemu restorani s jednom zvjezdicom u prosjeku za meni traže 165 dolara (155 €), s dvije zvjezdice 256 dolara (240 €), a s tri zvjezdice 356 dolara (334 €) po osobi.

Cijene degustacijskog jelovnika po osobi u hrvatskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama

Noel, Zagreb - meni Spring Soiree - cijena: 195 eura

Korak, Plešivica - večera od osam sljedova - cijena: 121 eura

Nebo, Opatija - degustacijski meni od deset sljedova - cijena: 145 eura, skraćeni degustacijski meni - cijena: 95 eura

Monte, Rovinj - za osam sljedova, meni Red - cijena: 195 eura, meni Green - cijena: 165 eura, meni Blue - cijena: 180 eura, za tri slijeda - 130 eura, za četiri slijeda 145 eura

Agli amici, Rovinj - za šest sljedova, meni Rovinj - cijena: 170 eura, meni Istria - cijena: 170 eura

Alfred Keller, Lošinj - cijene nisu istaknute na službenoj stranici

Pelegrini, Šibenik - za šest sljedova - cijena: 185 eura

Boškinac, Pag - za osam sljedova Esencija otoka - cijena: 158 eura, meni s četiri slijeda Najbolje od Matije Bregeša - cijena: 108 eura

LD, Korčula - za meni od devet sljedova - cijena: 170 eura, meni od tri slijeda - cijena: 135 eura, meni za ručak - cijena: 85 eura

360, Dubrovnik - a la carte - dva jela - cijena: 108 eura, tri jela - cijena 148 eura, degustacijski meni - cijena: 178 eura

Najskuplje zemlje su Danska (314 $/295 €), Hong Kong (266 $/249 €), Island (248 $/233 €), Singapur (241 $/226 €) i Sjedinjene Američke Države (227 $/213 €). S druge strane, Vijetnam (130 $/122 €), Brazil (131 $/123 €), Malta (133 $/125 €), Kina (138 $/129 €) i Grčka (140 $/132 €) nude pristupačnije degustacijske menije. Zanimljivo je i da je Slovenija na šestom mjestu među najpovoljnijim destinacijama s prosječnim cijenama od 144 dolara odnosno 135 eura po osobi, a mjesto dijeli s Belgijom, dok je na trećem mjestu gledaju li se samo europske zemlje.

image

Prosječne cijene u Michelinovim restoranima u Europi

Chef‘s Pencil

Općenito govoreći, najskuplji gradovi za fine dining su Kopenhagen (443 $/416 €), Macau (283 $/265 €), Hong Kong (266 $/249 €), San Francisco (263 $/246 €) i Dubai (259 $/243 €). S druge strane, Chengdu (88 $/82 €) i Hangzhou (114 $/107 €) u Kini, kanadski Vancouver (113 $/106 €), brazilski São Paolo (115 $/108 €) i Taichung u Tajvanu (116 $/109 €) su najpovoljniji.

image
Nickyp2/Getty Images/istockphoto

Ako su vas ove cifre obeshrabrile, postoje načini kako proći povoljnije, ističe Chef‘s Pencil. Jedan od načina je da u restoran sa zvjezdicom odete na ručak, umjesto na večeru, ako ga nude. Meni za ručak ima manje sljedova i najčešće je jeftiniji od večere. Ako biste ipak radije otišli na večeru, provjerite postoji li neki popust za večere sredinom tjedna. Vrijedi naglasiti da se u ovom izvješću radi o prosječnim cijenama - brojni restorani nude i povoljnije menije s manjim brojem sljedova ili pak jela s a la carte jelovnika. Velika stavka na računu uvijek je i piće, tako da uzmite i to u obzir, osobito ako ste razmišljali o uparivanju vina koje zna znatno povećati konačni račun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 21:01