LIJEPA INICJATIVA

HRVATSKA VINA U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI: Mladi enolog iz Zagreba organizirao je prezentaciju vina kako bi približio našu priču!

 Ustupljene fotografije
 

Danas se po prvi puta održava prezentacija i vinska radionica hrvatskih vina u Južnoafričkoj Republici pod nazivom "Vina Hrvatske" u gradu Stellenboschu. Naime, razgovarali smo s mladim enologom Matijom Leskovićem koji trenutno radi na doktoratu na prestižnom Stellenbosch Universityju što je ujedno i jedan od najbolji fakulteta na svijetu kad se radi o području vinarstva i vinogradarstva. Osim rada na doktoratu pod nazivom "Aromatski spojevi u bijelom vinu" odlučio je približiti hrvatsku vinsku scenu kroz prezentaciju i radionicu, a uključena su sljedeća vina: Vinarija Galić - Graševina 2017, Degrassi - Malvazija istarska 2016 (Bomarchese - selection) i teran "Terre rosse" Riserva 2011, Stina - Pošip 2017, Karaman - Malvasija dubrovačka 2016, Gracinov Babić 2015, Stinin Plavac mali "Majstor" 2015 te Matuškov Plavac mali "Dingač" 2013.

Ustupljene fotografije

Ustupljene fotografije

"Premda je Južnoafrička Republika jedna od najvećih proizvođača i izvoznika vina u svijetu, tijekom svojeg boravka ovdje primijetio sam da je interes za Hrvatsku kao turističku destinaciju i hrvatska vina izuzetno velik i u konstantom porastu. Stoga sam odlučio organizirati događaj i točnije vinsku prezentaciju i degustaciju koja će približiti Hrvatsku, našu kulturu i vina Južnoafričkim vinskim stručnjacima. U pomoć su mi priskočili i hrvatske vinarije poput vinarija Degrassi i Stine slanjem svojih vinskih uzoraka. " rekao nam je Matija Lesković mag.ing.agr.

Ustupljene fotografije

Ustupljene fotografije

Događaju će prisustvovati četrdesetak uvaženih južnoafričkih vinara, vinskih marketinških stručnjaka i distributera za internacionalna vina. Vinski stručnjaci Južne Afrike imat će priliku biti upoznati s Hrvatskom i najznačajnijim hrvatskim autohtonim sortama: graševinom, malvazijom istarskom, pošipom, malvasijom dubrovačkom, teranom, babićem i plavcem malim kroz priču i vinsku degustaciju. Ovaj događaj je izazvao veliki interes kod vinskih stručnjaka Južne Afrike te su sva mjesta bila rezervirana u manje od 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2024 17:33