Da su proizvodi pojedinih hrvatskih proizvođača iznimno kvalitetni već smo se mnogo puta uvjerili sami, no nekako je poseban osjećaj kada baš tu kvalitetu prepozna i ostatak svijeta. Baš zato, posebno su nas razveselile vijesti na koje smo naišli u posljednjih tjedan dana. Jedna od njih je i da je Castrum London dry gin, iz male destilerije podno Papuka, u Londonu proglašen najbolje ocijenjenim žestokim pićem iz Hrvatske.
ZLATO I SREBRO OTIŠLI U KAPTOL KRAJ POŽEGE
Destilerija Craft spirits iz Kaptola, malog mjesta kraj Požege, naime, sudjelovala je sa svojim Castrum ginovima na svjetskom natjecanju London spirits competition, jednom od najvećih svjetskih natjecanja u ocjenjivanju žestokih alkoholnih pića. Prvi proizvod ove male destilerije, osnovane prije svega godinu i pol dana – London dry gin, osvojio je zlato s 91 bodom i ujedno je najbolje ocijenjeno žestoko piće koje je pristiglo na ocjenjivanje iz Hrvatske.
Kako kažu iz destilerije Craft spirits, ocjenjivači su prepoznali specifičnost ovog gina, a to su začini koji ga snažno vežu uz mikrolokaciju – bazga, crni dud i vinova loza, a kombinacija s borovicom, herbalnim začinima te citrusima mu daju dugotrajan i ugodan aftertaste.
"Kao da to nije bilo dovoljno priznanje za gin koji je na tržištu tek od svibnja prošle godine, pristigla je nagrada i za drugi proizvod ove destilerije, a to je Barrel aged gin. Riječ je o ginu koji je godinu dana bio na sazrijevanju u hrastovim bačvama i poprimio je njihovu boju, a krase ga primarne note borovice, herbalni začini, citrusi, blaga menta u pozadini te također tri gore navedena slavonska začina. Sazrijevanjem u bačvi gin je sudcima u Londonu priuštio na nos bogate i ugodne arome vanilije i zvjezdanog anisa, a nepce im je grijao topao aftertaste korice naranče i vanilije pa su ga ocijenili visokim srebrom s 88 bodova", objasnili su Iva i Mihovil Pranjić, vlasnici destilerije.
VAŽNO PRIZNANJE I ZA MEĐIMURSKO VINO
Još jedna sjajna vijest je i da je pušipel Prestige iz međimurske vinarije Dvanajščak Kozol nagrađen s visokih 89 bodova od strane jednog od najprestižnijih i najutjecajnijih američkih vinskih magazina Wine Enthusiast.
Dobro je spomenuti i kako je Wine Enthusiast od 1988., kada je osnovan, od mjesečnog tiskanog časopisa prerastao u iznimno cijenjeni medij koji danas dolazi u tiskanom i digitalnom izdanju. S ukupnim brojem čitatelja od preko 4,1 milijun, danas se svrstava među najutjecajnije medije koji se bave vinima.
"Ovo uvrštava naš Prestige u jedna od najbolje ocijenjenih kontinentalnih vina Hrvatske, a Međimurje u sam vrh vinske scene", napisali su iz vinarije Dvanajščak Kozol na svojim društvenim mrežama.
"Suh, odležan godinu dana u akaciji, ovaj pušipel je iskorak od klasike. Dobili smo ga od mjesec dana presušenog bobica i samo vino je svježe i uzbudljivo, baš posebno", rekla nam je Tea Dvanajščak Vuković kada smo je nedavno zamolili da izdvoji jedno vino na koje su u vinariji najponosniji.
Ona Prestige, kako nam je otkrila, najradije poslužuje uz meso kao što je biftek ili ramstek, a dobro se slaže i s povrćem. Kupiti se može u Vivatu, vinoteci Bornstein, u vinariji...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....