POZNATI CHEF OTKRIO SVOJ RECEPT

HRVOJE ZIROJEVIĆ OTKRIO RECEPT ZA BRUJET: Sastojak koji može popraviti svako jelo, ne možeš kupiti novcem. To je ljubav!

 Maja Danica Pečanić
Ekskluzivno donosimo recept chefa Hrvoja Zirojevića koji je objavljen u novoj “Hrvatskoj kuharici” autora Mate Jankovića, u izdanju Školske knjige

Rodom Splićanin, Hrvoje Zirojević svladao je kuharske tehnike moderne i tradicionalne kuhinje koje sada koristi u restoranu Laganini na Palmižani. Natjecao se u Hrvatskoj kulinarskoj reprezentaciji koja je 2007. na kupu u Moskvi osvojila srebrnu medalju, a 2008. na Olimpijadi u Njemačkoj brončanu. Godine 2017. pozvan je s Rudolfom Štefanom u New York na humanitarni događaj Citymeals on Wheels Chefs’ Tribute. Budući da restoran Laganini ne nudi mesna jela, od ribe dobivaju sve što se može zamisliti.

Svakodnevno pripremate ribu, a što volite pojesti od mesa?

Pašticadu s njokima! I dobar roštilj, naravno.

Koja je tajna odličnog roštilja?

Osim dobro odabranog mesa, svakako dobar žar.

Što vas najbolje razbuđuje?

Dva-tri kratka espressa, cigareta i lagana muzika oko 7.15 svako jutro.

Omiljeni desert?

Dobra pita od jabuka.

Koju vrstu vina uvijek imate u kući?

Dobar plavac mali. Ili neki dingač.

Maja Danica Pečanić

Koji će sastojak popraviti svako jelo?

Taj sastojak se ne može kupiti, morate ga imati u sebi, a to je ljubav i strast.

Koja vas kuhinja nadahnjuje?

Libanonska.

Koju kuharicu volite imati?

Ne tražim baš inspiraciju u kuharicama, ali uvijek imam knjigu “Dalmatinska kuhinja” Dike Marjanović - Radice.

Pripremate li ikada riječnu ribu?

Vrlo rijetko.

Kojoj se jesenskoj namirnici veselite?

Slatkim bobama plavca koje su odličan dodatak brudetu od plave sitne ribe!

Što pripremate kad želite nekoga impresionirati?

Kako kuham gostima, tako kuham i ukućanima i prijateljima. Uvijek mora biti vrhunski i dobro.

Tajni sastojak vaše omiljene salate je... Origano, pogotovo ako je salata s rajčicama.

Najradije nazdravljate s… S nekom malom rakijicom, nekom lipom travaricom.

Recept: Brujet

Maja Danica Pečanić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 15:10