Okusi i mirisi Mediterana zavladat će Hvarom od 22. do 25. svibnja 2019. Poznati svjetski i hrvatski chefovi okupit će se na jedinstvenom međunarodnom festivalu koji slavi mediteransku hranu, uvrštenu na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Jedan od najljepših jadranskih otoka, otok žive baštine čija su kulturna blaga na UNESCO-ovu popisu, postat će tih dana gurmansko središte Mediterana.
Dok će na hvarskoj Pjaci biti postavljena mediteranska tržnica sa svim tradicionalnim proizvodima, od maslinovih ulja, sireva, džemova i raznih slastica, u najboljim restoranima nudit će se mediteranska/ dalmatinska jela koja će zajedno pripremati domaći i strani chefovi. Vrhunski kuhari iz Španjolske, Italije, Francuske, Slovenije, Albanije i Hrvatske predstavit će svoje specijalitete i pokazati što je zajedničko kuhinji mediteranskih zemalja te što svaku od njih čini posebnom.
Ekskluzivni gost festivala je Bee Satongun, najbolji ženski chef Azije za 2018. po izboru elitnog popisa 50 Best Restaurants. Bee Satongun, chef restorana Paste u Bangkoku koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu, svoj je kulinarski rad posvetila obnovi tajlandske tradicionalne kuhinje.
Takav pristup gastronomiji dijeli sa chefom Hrvojem Zirojevićem, jednim od najboljih hrvatskih chefova, nositeljem titule Chefa godine 2019. prema izboru Gault&Millau Croatia. Zajedno će pripremiti ekskluzivnu četveroručnu večeru u restoranu Laganini, na Palmižani.
Na festivalu Taste the Mediterranean masterclass radionice održat će Fabricio Vežnaver, Veliki chef sutrašnjice 2019., Vesna Miletić, Chef tradicijske kuhinje 2019. i Biljana Milina, Chef slastičar 2019., kao i ostali Gault&Millau Croatia laureati.
Sudionici festivala imat će priliku učiti od španjolskog chefa Vicentea Patina, jednog od najboljih chefova u Valenciji iz restorana Saiti s oznakom BIB Michelin, te od talijanskog chefa Marcella Trentinija iz restorana Magorabin iz Torina, s jednom Michelinovom zvjezdicom. Na festivalu će sudjelovati i Igor Jagodic, Chef godine 2019. po izboru Gault&Millau Slovenia, chef Sokol Prenga, ambasador „nove” albanske gastronomije, te domaće snage: chefovi Sandra i Dane Tahirović iz Splita, Nataša Vukmirović, Tonči Jerković i Igor pl. Živanović iz Hvara.
Dugogodišnji prijatelj festivala, chef Lionel Levy, nositelj tri toke Gault&Millau i jedne Michelinove zvjezdice, ove će godine predstaviti Provansu kao regiju u središtu najvećeg svjetskog projekta francuske gastronomije, manifestacije Good France. Pridružit će mu se i japansko-francuski chef Ippei Uemura, Mladi talent 2017. po izboru Gault&Millau France, koji će demonstrirati japansku tehniku rezanja i obrade ribe.
Na programu će se voditi i degustacije najboljih vina iz Španjolske, Italije i, dakako, iz Hrvatske.
Radionicu kušanja vrhunskih vina Masciarelli održat će gospođa Mira Šemić, renomirana sommelierka, akademkinja vina i direktorica Gault&Millau Slovenia, a Siniša Koceić i Alen Gulen, popularizatori kulture vina iz splitskog Wineboxa, predstavit će španjolska vina.
Ovogodišnji festival Taste the Mediterranean predstavit će Mediteran i kroz aspekt kulturnog krajobraza te će u obnovljenom Arsenalu biti organiziran niz predavanja na temu održivosti i ekologije te očuvanju nematerijalne kulturne baštine naših otoka koja je pod zaštitom UNESCO-a, prehrane i mediteranskog načina života, ekološke poljoprivrede, ribarskih tradicija, suhozida pa čak i dekoracije mediteranskih interijera.
Festival Taste the Mediterranean jedinstvena je prilika da na jednom mjestu upoznate kuhinju svjetskih kulinarskih zvijezda, ali i sve o izvornoj, mediteranskoj prehrani te načinu života na Mediteranu.
Detaljni program festivala Taste the Mediterranean objavljen je na mrežnim stranicama, a večeru, predavanja stručnjaka, kušanje vina ili radionicu svakako rezervirajte na vrijeme.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....