Na istom mjestu na kojem je prošlog Valentinova Mate Janković prvi puta otvorio Sol, na adresi Margaretska ulica 1, idućeg se utorka, 2. svibnja, otvara But. U pitanju je projekt iza kojeg stoje poduzetnik Tomo Ricov i vlasnik brenda Meat The King Tihomir Smoljanec, dok u kuhinji glavnu riječ vodi chef s dugogodišnjim iskustvom, Mario Bobanović.
Cijela priča u Butu vrti se oko kvalitetnih komada mesa i istih takvih vina. Kako nam je to objasnio Bobanović, ideja je gostima ponuditi mogućnost uživanja u jednostavnim, usputnim zalogajima uz čašu vina, ali i ozbiljnijim kombinacijama koje uključuju i sočne komade junetine i crne slavonske svinje, goveđe obraze i brisket.
"Dobro meso, dobro vino i bez previše kompliciranja, to je filozofija Buta. Sporo kuhani goveđi obrazi, goveđi rep, biftek i ramstek, to su zvijezde našeg menija. Koristimo komade mesa koje kuhari često zaboravljaju, s time se ja i općenito volim igrati i za mene je to čisti comfort food, ali i ove ozbiljnije, odležane komade koje obožava Tihomir", rekao nam je Bobanović i dodao da ljudi u Butu mogu očekivati neočekivano.
Jedan od favorita koje smo imali prilike isprobati prije samog otvorenja svakako je salata sa sporo kuhanim goveđim repom, inspirirana klasičnom kombinacijom ostataka govedine iz juhe s jajima i lukom. Bobanović je radi s miksom zelene salate, sočnim, velikim komadima mesa, sirom grabancijašem, polusušenim rajčicama i tostiranim bučinim sjemenkama. Odlični su i Philly cheesesteak i tortilja s brisketom, a pohvalili bismo i jednostavnu, laganu i pomalo klasičnu kombinaciju buratte i rajčica, dobru za presjeći uživanje u moćnim komadima mesa.
Vrijedi spomenuti i kako u Butu rade svoju focacciu, ali i čvarkuše, dok će za desert u početku nuditi domaće salenjake, a kasnije i sladoled.
Osim zalogaja za koje je zadužen Bobanović, u Butu će gosti moći naručiti i rezani pršut od crne slavonske svinje i moćnu, taman slanu, sočnu i mesnatu Meat the King dimljenu šunku, koju svakako preporučujemo isprobati. Kako nam je rekao Tihomir Smoljanec, cijene jela kretat će se od 5-6 eura za jednostavnije varijante jela i predjela do 11-12 eura za sendviče i glavna jela. T-bone će koštati 20-ak eura 100 grama, a šunka i pršut od crne svinje star tri godine od 11 do 20-ak eura za 100 grama.
"Cijene vina po boci kretat će se između 20 i 150 eura za probrane etikete, za svakog ponešto. Buhač će, recimo, biti po čaši 3,50 eura, bazni šampanjac 11-12 eura, a boca 79 eura. Bit će i pjenušaca koji će se moći kupiti za 20-ak eura po boci, a bit će i onih koji će koštati 50-ak eura. Za sada idemo samo na popodnevno-večernju varijantu, a s vremenom ćemo uvesti i dnevna druženja. Kroz tjedan radimo od 16 sati i ciljamo na večere i after work đir ručak, subotom ćemo sigurno raditi od jutra, a nedjeljom smo zatvoreni. Isto tako, kroz vikend će goste u lokalu zabavljati DJ. Pripremamo stvarno nešto posebno, drugačije i svi se jako veselimo ovom projektu", rekao nam je Smoljanec.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....