NOVO U GRADU

Igor Gudac i Janjolinka otvaraju Proof 33, nudit će najbolje krafne u gradu, focaccie i pite

Najtraženije krafne u gradu uskoro ćete moći kupiti kad god poželite - na novom mjestu zvanom Proof 33

Janja Benić, poznatija na društvenim mrežama kao Janjolinka, peče najbolje krafne u Zagrebu, ako ne i šire. Potvrdit će vam to svatko tko je bar jednom kušao njene krafne kao i slijepo testiranje redakcije Dobre hrane kad smo isprobali gotovo 20 krafni i preživjeli ozbiljan overdose šećerom. Janjina priča kao da se kirurški precizno može podijeliti na dva poglavlja, na život prije i poslije turbopopularnih krafni. Taj zbir slučajnosti i odluka razložile smo na proste faktore uz još toplu krafnu i kavu ispred novog prostora koji će Janja Benić otvoriti s Igorom Gudcem u Ilici 33 pod nazivom Proof 33. Optimistične ružičaste prognoze ukazuju da bi do kraja ožujka trebali otvoriti, možda i ranije.

"Uvijek gledam na stvari iz više aspekata pa Proof može simbolizirati fermentaciju, dizanje tijesta, a broj 33 je oznaka kućnog broja na kojem ćemo otvoriti lokal" priča nam Janja Benić uz široki osmjeh pomalo ne vjerujući da se sve ovo događa baš njoj, ipak pitamo je da li bi se proof mogao protumačiti i kao dokaz "Sad kad malo bolje razmislim, mogao bi biti dokaz. Dokaz samoj sebi da mogu uspjeti ako vjerujem u svoj proizvod, a osim što imam nevjerojatnu vjeru, nepopravljivo sam zaljubljena u cijeli taj proces izrade, fermentacije i tijesto koje je najvažniji dio krafne".

image
Marko Miscevic/Cropix

Osim božanstvenih krafni čije je tijesto meko poput pernatog jastuka i velikodušnog punjenja koji ne trebate tražiti povećalom već curi niz dlan, u Proofu će nuditi nekoliko proizvoda.

"Iako krafne asociraju na vrijeme maškaranog ludila i fašnika, mi ćemo ih nuditi cijele godine. Ideja je da ljudima omogućimo lokaciju gdje će baš uvijek kupiti svježu krafnu. Punjena ćemo mijenjati, ovisno o sezoni, a planiramo raditi i svoje džemove. Osim toga, u ponudi ćemo imati sourdough galette sa sezonskim voćem koje Igor obožava, razne tartove i za početak sourdough focacciu."

image
Marko Miscevic/Cropix

Ljudi su potpuno poludjeli za njenim krafnama. Na Pusni utorak isporučili su ih 1300 komada. U novom pogonu Proofa 33, Janja ima svoj tim koji je tog dana neumorno radio od 2 ujutro do 4 popodne ne bi li stigli namiriti sve narudžbe, a istovremeno zadovoljavajući zakon duge fermentacije. Tijesto je bogato maslacem i više je nalik nekom dobrom briošu nego klasičnoj krafni.

Trenutno ih je u timu troje uz Janju. Pridružila im se Tina Halužan, majstorica pizze koja ja rasturila na svjetskim natjecanjima i dovela pizza tijesto do savršenstva još u zlatno doba pizzerije O´Hara. Tu su još Mia Radulić koja već ima bogato iskustvo u pripremi slastica i Tomislav Marković također važna karika ovog uigranog tima.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Još nevjerojatniji je početak. Janja Benić završila je Ekonomsku školu u Zagrebu nakon čega je upisala i studij ekonomije. Ubrzo si priznaje kako taj studij nije njena budućnost i odlazi u London. U početku, neobavezno, unaprijediti znanje engleskog jezika i dadiljati klince. Zaljubljuje se u London i pomisli kako će ondje zauvijek ostati.

"Sve me zanimalo, radila sam u filmskoj produkciji, u hrvatskoj ambasadi, kasnije kao osobna asistentica priznate odvjetnice pa sam upisala i edukaciju za stručnjaka u odnosima s javnošću. U tom nakon vrtlogu iskustava koje sam upijala kao spužva, shvatila sam da moram donijeti odluku kojim putem želim ići. Spakirala sam stvari i krenula na Il Camino. U dva tjedna hodočašća, nešto se u meni prelomilo i odlučila sam se vratiti u Hrvatsku i šest godina radila u marketingu za IT tvrtku Hewlett-Packard" prisjeća se Janja Benić.

image
Marko Miscevic/Cropix

Sve životne avanture bile su na neki način obojene kuhanjem. Nikad ozbiljno, više hobistički i za dušu. Godinu prije pandemije, 2019. otputovala je u London sa suprugom Vladimirom i kušala famozne krafne iz pekarnice Bread Ahead na Borough Marketu.

"Nikad nisam bila osoba koja će u pekarnici uzeti krafnu, uvijek bi moj prvi izbor bio neki dobar croissant, ali te njihove krafne su nas izbile iz cipela. Tada sam svečano obećala Vladi da ću napraviti baš takve krafne do kraja iste godine. I tako je bilo. Proučavala sam recepte Anite Šumer i Bread Ahedove i napravila neki svoj miks. Vlado se spremao na gledanje neke prevažne NBA utakmice za vikend i odlučila sam ispeći krafne da ih tople jedemo u zoru."

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Početci su vezani uz pripremu sourdough krafni koje su izazovnije za izradu jer treba dobro kontrolirati fermentaciju kvasnih nastavaka. Uglavnom, radila je krafne dva dana, prvi kvasni nastavak je priredila ujutro, pustila ga 12 sati da "odradi" zatim drugi kvasni nastavak, a tijesto je stavila da se diže oko 8 navečer uoči košarkaške majke svih bitaka i krenula na spavanje.

"Budila sam se svakih sat vremena i provjeravala krafne da se nisu prekvasile. U 4 i pol ujutro došla sam u dnevni boravak s krafnama punjenim kremom od vanilije i "otkinuli od sreće" otkriva nam Janja.

image
Marko Miscevic/Cropix

Ipak, ni tada nije pomislila da će za tri godine živjeti od krafni. Objavila je na društvenim mrežama detaljni recept dugačak kao grčki ep i ljudi su se zaljubili. Kasnije su krenule radionice da bi ih danas rasprodala u roku pola sata nakon objave lokacije i datuma održavanja. Ni tada se ne bi kladila da će krafne postati njezin život. Onda se dogodio Igor Gudac koji je upravo otvarao Broom 44 na Dolcu.

"Kad je kušao krafnu, pitao me: okej, što ja trebam napraviti da ovo imam u ponudi? Tako je krenulo. Tad sam krafne počela doživljavati kao ozbiljan izlazni proizvod na kojem se može graditi posao. U početku smo krenuli s ponudom krafni vikendom, znala sam ispeći između 50-70 krafni, ali ni u ludilu nisam mogla sanjati da ću jednom imati svoj tim koji će pripremati po 1000 komada dnevno. Iako mislim da neće biti potrebe svaki dan praviti tolike količine, no vidjet ćemo.

Trenutno se Janjine krafne mogu kupiti u Broom 44 na Dolcu, Express baru u Petrinjskoj, kavani Kavkaz i uskoro Proofu 33.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 19:16