Jednostavan je

Imamo recept za deliciju koja se nekada pravila od ostataka tijesta, a danas je zaštićeni proizvod EU

Vrbovečka pera

 Zvonimir Ćurić/Fotkalo

U prošlim vremenima, kada su seljaci obrađivali plodnu zemlju, svaka mrvica hrane bila je dragocjena, a svaki njen ostatak imao je svoju svrhu. Ljudi su živjeli u skladu s prirodom, a ritmovi godišnjih doba određivali su njihov životni tempo. Ograničeni resursi i skromna sredstva učili su ih mudrosti iskorištavanja svega što su imali. Peći kruh bio je tjedni obred, a preostalo tijesto, dragocjeni dar ruku koje su ga mijesile, u Vrbovcu se pretvaralo u sada već kultno lokalno jelo - vrbovečku peru. Za ovo se jelo većinom koristio ostatak tijesta koji nije bio dovoljan za još jedan kruh ili nije odgovarao oblikom.

image

Vrbovečka pera

Zvonimir Ćurić/Fotkalo

Tijesto se punilo nadjevom koji je obično sadržavao sir, vrhnje i jaja. Svaka obitelj mogla je imati svoju varijaciju recepta, prilagođenu dostupnosti sastojaka i osobnim preferencijama. Baš zbog toga ovo jelo nikada nije bilo samo obrok, već simbol zajedništva i snalažljivosti, odraz ljubavi Vrbovčana prema zemlji i obitelji. U svakoj su mrvici hrane vidjeli plodove svoga truda, pa su iz potrebe i poštovanja prema prirodi stvarali jela koja su naslijeđem postala, čuvajući tako priče i običaje jednog kraja za buduće generacije.

Najbolji okusi kolovoza

Vrbovečka pera s vremenom se razvila u deliciju koja se pripremala ne samo iz ostataka, već i namjenski za posebne prilike i proslave. Postala je simbol domaće kuhinje i tradicije. Organizacija manifestacije "Kaj su jeli naši stari", koja ima već desetljećima dugu tradiciju, dala je dodatni poticaj očuvanju i promociji ovog jela. Festival, koji se svake godine održava posljednjeg vikenda u kolovozu, pruža priliku lokalnim kuharima i kuharicama da pokažu svoje verzije pere, čime se dodatno učvršćuje njezin status kao važnog dijela kulturne baštine.

Ove godine nas u Vrbovcu tako od 23. do 25. kolovoza očekuje mnoštvo punktova sa starinskim tradicionalnim jelima vrbovečkog kraja, spremljenima s ljubavlju naših udruga žena i ugostitelja. Vrbovečka pera, zaštićeni proizvod s EU znakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, kraljica je festivala te nezaobilazna i najtraženija delicija. Ipak, festival ove godine ističe korištenje i ostalih namirnica iz lokalnih OPG-ova vrbovečkog kraja, čime se naglašava održivost i uključivanje domaćih proizvođača. Na ovogodišnjem izdanju posebno se ističu špek i kobase kao glavne namirnice. PIK Vrbovec, koji nas prati od samih početaka, ponovno je generalni sponzor festivala.

image

Kaj su jeli naši stari

Zvonimir Ćurić/Fotkalo

Uključenost cijeloga grada

U pripremi su i brojne kulinarske radionice u kojima će, uz članice udruga žena, sudjelovati i neki od najpoznatijih hrvatskih chefova kao što su Melkior Bašić i Tomislav Špiček.

image

Kaj su jeli naši stari

Zvonimir Ćurić/Fotkalo

Festival, kroz sajam OPG-ova, obrtništva i domaćih radinosti, služi kao platforma proizvođačima hrane i obrtnicima koji nude tradicionalne proizvode tipične za kontinentalnu Hrvatsku i šire. Veliki naglasak stavlja se na prezentaciju kulturne baštine vrbovečkog kraja. Udruge žena, kao čuvarice gastronomske baštine i običaja, prenose tradiciju kuhanja starinskih jela pripremljenih od domaćih namirnica lokalnih proizvođača.

Osim fenomenalne hrane, festival nudi bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, brojne radionice, izložbe, kvizove, natjecanja i sportske događaje. Na mnogim punktovima posjetitelji će moći uživati u preko sto vrsta domaćih jela i slastica pripremljenih od strane lokalnih ugostitelja, udruga žena, lovaca, vatrogasaca, ribiča i mnogih drugih. Vrbovečki vinari pobrinut će se da posjetitelji iskuse "Kaj su pili naši stari".

image

Kaj su jeli naši stari

Zvonimir Ćurić/Fotkalo

Jedan od punktova namijenjen je isključivo vegetarijanskoj ponudi, čime organizatori festivala pokazuju da misle na baš sve posjetitelje. Za odličnu atmosferu pobrinut će se brojni glazbeni izvođači, uključujući neke od najpoznatijih pjevača s estrade: Vojko V i Grše u petak, Petar Grašo u subotu te Željko Bebek u nedjelju.

image

Kaj su jeli naši stari

Zvonimir Ćurić/Fotkalo

A dok čekamo novo izdanje ovog sasvim posebnog festivala, u nastavku vam donosimo recept za kultnu peru.

Potrebni sastojci:

za tijesto

300 grama glatkog brašna

2 decilitra mlijeka

16 grama kvasca

8 grama šećera

16 grama svinjske masti

8 grama soli

za nadjev

400 grama svježeg sira

140 grama kiselog vrhnja

7 grama soli

12 grama kukuruzne krupice

1 jaje + jedan bjelanjak

16 grama šećera ako želite slatku varijantu jela

za preljev

50 grama kiselog vrhnja

1 jaje (žumanjak)

image

Vrbovečka pera

Zvonimir Ćurić/Fotkalo

Priprema mješavine za fermentaciju

Šećer i svježi kvasac, te od izvagane količine jedna žlica glatkog brašna pomiješaju se međusobno i stave u prethodno zagrijano mlijeko da fermentira na toplom mjestu.

Priprema tijesta

Glatko brašno, sol, mast i fermentirana mješavina kvasca pomiješaju se i stave na dizanje na toplo mjesto dok ne udvostruči volumen.

Priprema nadjeva

U zasebnoj posudi pomiješaju se u jednolični nadjev sir, vrhnje, jaje (te bjelanjak od jaja iz preljeva), sol i kukuruzna krupica (ili pšenični griz ili riža). U smjesi se ostave krupniji komadići sira.

Priprema preljeva

U zasebnoj posudi pomiješaju se u jednoličnu smjesu žumanjak i vrhnje.

Priprema za pečenje

Tijesto se izmijesi, razvalja na debljinu do 1 centimetra, a promjera cca 45 centimatara. Rubovi tijesta (cca 4-5 centimetara) prstima se stanje na otprilike pola debljine tijesta u sredini. Nadjev se razmjesti u jednoličnom sloju po površini tijesta do istanjenog ruba, potom se rub presavije preko nadjeva tako da ne bude nabora. Nadjev se nejednako pokapa preljevom. Vrbovečka pera je spremna za pečenje.

Vrbovečka pera je pečena kad nadjev bude zlatnožute boje, sjajan, s karakterističnim okruglim mrljama smeđe boje, nastalim od zapečene masnoće. Tijesto također treba biti žarko pečeno. Idealno je ako su na prerezu tijesto i nadjev podjednake debljine, a nadjev se ne odvaja od tijesta.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i TZ Vrbovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. kolovoz 2024 15:14