Putovali smo, kuhali, slušali i smišljali recepte. Ali naša se kratka avantura protegnula, pa smo kuhali prvo tjedan, koji je prerastao u dva, da bismo na kraju, prema popisu ideja i recepata, davno izgubili od gore navedenog pustolova – jer nam ni godina ne bi dostajala da sve recepte iskoristimo, čak ako i ne spomenemo ideje o otvaranju OPG gospodarstva za uzgoj peradi i drugih životinja.
Uglavnom, hrabro i smjelo, krenuli smo od Japana i završili na Kubi – a pokoji recept ostavili smo i za neko buduće vrijeme, poput piletine iz tandori peći na način kako to spremaju Indijci.
Osim začina za različitost svakog od recepata, nužna je dobra piletina, pa predlažemo da uložite trud i nabavite što boljeg piceka – od mesara, kumice ili nekog dalekog rođaka. Za začine ne brinite jer se svi mogu pribaviti u dućanima ili začinskim shopovima.
Važno je jedino da si date malo vremena i odvažno krenete. Pile na belgijski s cikorijom uistinu je veliko iznenađenje - ocat kojim se podlijeva ne osjeti se u okusu, ali se postiglo da pile bude sočno i neobičnog okusa, s jedne strane slatko, a s druge malo gorkasto od cikorije.
Istočnjački načini zahtijevaju posebnu pažnju s temperaturom, pa kada napišemo da mora biti jača vatra, doista to i učinite: neka se ulje počne dimiti, u protivnom dobit ćete neku zgužvanu masu – jaka temperatura znači da ćemo dobiti i karamelizacije, a samim time će jelo biti i ukusnije.
Francuski klasik coq au vin prilagodili smo našem podneblju pa našem pivcu u vinu dimljena panceta daje štih Dalmacije, a slobodno možete dodati i malo ružmarina. Marokanska “peka”, odnosno tagine, može se zamijeniti dubljim loncem, ali pazite da povrće ne bude prekuhano – dobar je naputak da povrće stavljate i na početku i pred kraj kuhanja, dio će biti mekan, a dio malo al dente, pa smo tu osigurali da sve okuse zadovoljimo.
Kubanci, s druge strane, ne koriste previše soli, ali nju zamjenjuju dodatnim aromama, pa tu čili i kumin imaju važnu ulogu, kao i lagana “tranquillo” priprema. Nema vam druge, otisnite se na put pripreme kokoši i piletine kroz 80 ili više dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....