Na svjetskom natjecanju u Americi, točnije Wisconsinu, sir istarske sirane Vesna Loborika zauzeo je drugo i sedmo mjesto što je doista fenomenalan uspjeh.
"Iznimno smo ponosni što je Pegula osvojila drugo, a Rici sedmo mjesto u svojim kategorijama na renomiranom World Championship cheese contestu u Wisconsinu u SAD-u. Ovo natjecanje je najpriznatije tehničko ocjenjivanje sireva i maslaca, a naša se Pegula našla kao jedini hrvatski sir na tom prestižnom postolju" objavili su na društvenim mrežama.
Pegula je ostvarila 98.5 bodova od maksimalnih 100, a prvo mjesto s 99.35 bodova osvojila je Shooting Star Creamery iz Kalifornije. Priča o njihovom putu pomalo je nevjerojatna! Kad smo prvi put radili priču s njima, još 2012. godine, vlasnica Vesna Grubišić je rekla kako je najstarija kći dobila je jare na dar, a oni su ga toliko zavoljeli da su počeli uzgajati koze. Bilo je to 1985. godine.Tako su 1988. imali 100 koza i 20 krava u mjestu Loborika sedam kilometara udaljenom od Pule.
- Moja je baka proizvodila sir, a majka Vesna, vlasnica obrta, prodavala je mliječne proizvode na tržnici. Tako je bilo do 1997., kad se obnovila pulska tržnica. Tada smo registrirali objekt za proizvodnju sira, te je naša proizvodnja rasla uz mlijeko lokalnih kooperanata - govori Fuma Grubešić Travalja, Vesnina kći koja također radi u sirani. U sirani proizvode razne vrste mliječnih proizvoda: svježi kravlji sir, vrhnje, mladi kravlji sir, kravlju, ovčju te kozju skutu, maslac, miješani (kravlji i ovčji) sir, istarski ovčji sir, kozji sir, sir s tartufima, kravlji sir s maslinama, kravlji sir sa zelenim paprom te kravlji sir s ljutom paprikom - izjavila je Fuma Grubešić Travalja
- Naša se proizvodnja temelji na tradicionalnoj izradi istarskih sireva, uz primjenu suvremenih metoda sirarske tehnologije. Tako je sačuvana autohtonost i standardizacija navedenih vrsta sireva - objašnjava Fuma.
Ova velika nagrada u Americi nije njihovo prvo priznanje. Njihovi su sirevi dobitnici brojnih nagrada. Tako su višestruko nagrađivani Miješani sir (kravlji i ovčji), Karig (kravlji sir s minimalno 25 mjeseci zrenja) te Pegula (sir od kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....