Dobar obiteljski posao

Istra je bogatija za novu vinariju, smještena je usred sela Radovani i drugačija je od svih drugih

Dok su se drugi micali iz skučenosti postojećih dvorišta i kuća te konoba gdje su dosad radili, obitelj Radovan to je vidjela kao prednost te na najbolji mogući način pokazala umijeće spajanja starog i novog

Ovo je već druga berba istarske obitelji Radovan iz sela Radovani na Poreštini u novom vinskom podrumu koji se prostire na čak 870 kvadrata. No, prva je godina da su otvorili svoju novu kušaonicu vina u sklopu ovog kompleksa koja plijeni pažnju zbog svog vrta i zanimljivih dizajnerskih rješenja. Službenog otvorenja kušaonice i podruma nije bilo, jer je ova skromna i samozatajna obitelj investirala i radila istodobno u novim prostorima koje su uredili u sklopu postojeće stare kuće i nekadašnjeg podruma. Po tome se njihova investicija koja premašuje dva milijuna eura, dijelom "pokrivenih" iz europskih fondova, razlikuje od ostalih u istarsko vinarstvo koje su realizirane u zadnje dvije godine - podruma Ivan Damjanića, Klaudija Tomaza, obitelji Deklić, Kabole, Saints Hillsa i Legavina. Radovani su za razliku od njih vidjeli priliku u uređenju nove vinske oaze u centru starog sela.

image

Središte kušaone je lijepo uređen vrt

Goran Šebelić/Cropix
image

U vrtu se mogu degustirati vina, ali i uživati u tišini istarskog sela

Goran Šebelić/Cropix

I dok su se drugi micali iz skučenosti postojećih dvorišta i kuća te konoba gdje su dosad radili, Radovani su to vidjeli kao prednosti te na najbolji mogući način pokazali umijeće kombiniranja starog i novog. Njihov je podrum s kušaonicom i kuhinjom, trgovinom te fantastičnim vrtom jedan od najboljih primjera kako u potpunosti preobraziti postojeći prostor i napraviti ogroman iskorak u svojoj ponudi - kako proizvodnji, tako i prezentaciji te prodaji, ali i arhitekturi te krajobraznom uređenju. Idejni projekt novog kompleksa, koji je odlično uklopljen u staro imanje, izradio je ugledni zagrebački arhitekt Silvije Novak iz studija 3LHD, fenomenalnu hortikulturu potpisuje porečki OpOp studio, a za dizajn interijera bila je zadužena Eni Jekić iz tvrtke Alt.

image

Hortikulturalno uređenje obitelji je bilo izuzetno važno

Goran Šebelić/Cropix
image

Pazili su Radovani na svaki detalj u samoj kušaoni, kao i na terasi

Goran Šebelić/Cropix

No, sve ne bi izgledalo tako dobro da radove od početka do kraja nije nadgledala čitava obitelj Radovan, posebno Ana Radovan koja je i sama po struci arhitektica. Ana je pravi perfekcionist kada je u pitanju uređenje interijera i eksterijera, baš kao što su njen brat Antonio i otac Franko perfekcionisti kada je u pitanju vino. Ova vrijedna obitelj proizvodi, naime, malvaziju, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, refošk i cabernet sauvignon, a nedavno su posadili i cabernet franc. Polovicu proizvodnje Radovanovih čini njihova uzdanica - svježa malvazija. Oko 30 posto proizvodnje trenutno plasiraju kroz kušaonicu i podrum, a ostatak ide u restorane i hotele, većinom u Istri, na Kvarneru i Zagrebu. Ujedno, izvoze vino u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Austriju, Njemačku i Italiju. Novi će kompleks zasigurno dignuti potrošnju vina na kućnom pragu, ali i dati neki skroz novi vjetar u leđa ovoj uglednoj vinskoj obitelji iz Istre koja je podigla svoju ponudu nekoliko ljestvica više.

image

Trenutno nude razne plate domaćih sireva te suhomesnatih proizvoda

Goran Šebelić/Cropix
image

A organiziraju i posebne večere

Goran Šebelić/Cropix

- S rušenjem i kopanjem krenuli smo sredinom studenoga 2021. godine. Dakle, prošlo je skoro tri godine otkako smo počeli s uređenjem podruma i kušaonice. Bilo je jako izazovno jer smo dijelove postojeće proizvodnje morali preseliti u pomoćno skladište dok nismo izgradili novi podrum. Stoga nam je prioritet u gradnji bio osposobiti prostor proizvodnje. Prošlogodišnja berba bila nam je prva u novom podrumu.

image

Arhiva vina

Goran Šebelić/Cropix
image

U Barique sali su, kako ime govori, bačve od hrastova drveta

Goran Šebelić/Cropix

Ovom investicijom u podrum sada mogu primiti grožđa s 20 hektara vinograda. I dok je prijašnji podrum imao kapacitet 130 tisuća litara, sada je to 180 tisuća litara. No, hektare pod vinogradima ne namjeravaju povećavati.

- Nije nam cilj "napuniti" podrum do krajnjih granica, nego imati komoditet rada. Isto tako, želja nam je stvoriti neka nova vina jer prije to nismo mogli. Imali smo sve kapacitete u funkciji. Nismo uvodili kroz novi podrum neke drugačije tehnologije od onoga što smo dosad radili poput primjerice betonskih jaja ili amfora. Više nas zanima napraviti odležani chardonnay ili neku novu bijelu kupažu. Trenutno imamo devet etiketa, priča nam dalje Radovan. Otkriva nam i da trenutno rade na novom vitalnom identitetu etiketa koji bi trebao brzo biti gotov.

- Uz lakšu proizvodnju, veliki je gušt u ovom podrumu što gostima možemo uistinu pokazati cijeli proces proizvodnje. Imamo i arhivu vina, odnosno showroom s arhivarskim vinima gdje ćemo otvarati neke stare boce i dati ih na kušanje.

image

Kako priliči selu, na terasi je puno zelenila

Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

Iza toga smo opremali sve ostale prostore, dio po dio, priča nam Ana kako je izgledala njihova investicija u predivnom ambijentu ove ostakljene kušaonice vina u Radovanima s pogledom na razigrani vrt, more, vinograde, šume pašnjake, ali i dio podruma gdje se prima grožđe i ide nakon toga dalje u podrum. Goste su u novoj kušaonici, koja je zamijenila nekadašnju rustikalnu konobu s ognjištem i drvenim stolovima i klupama, govori dalje Ana dok pristižu prvi gosti tog dana, počeli primati na degustacije na proljeće. Sada u vrtu te unutrašnjosti kušaonice mogu primiti 80 gostiju.

image
Goran Šebelić/Cropix
image

Osim što mogu kušati vina, obići podrum, gosti ovdje mogu i kupiti vina

Goran Šebelić/Cropix

Istodobno su uz gradnju podruma dovršavali radove u vrtu, staklenom dijelu kušanice, ali i posebnom unutrašnjem dijelu kantine namijenjenom ekskluzivnim grupama za 14 osoba. Taj se zatvoreni dio kantine s pozlaćenim zidovima smjestio u prostoru nekadašnjeg starog podruma, ima i svoj intimni dio vrta i terasu, a namijenjen je svima onima koji se žele odvojiti od ostalih gostiju. Ovdje je smještena i odlično opremljena kuhinja koja Radovanima služi za pripremu posebnih večera koje su prošlog tjedna počeli organizirati uz degustacije uz gostujuće chefove. Za sve one koji u podrum dolaze na "redovne" degustacije ova vinarska obitelj nudi razne plate domaćih sireva te suhomesnatih proizvoda, u planu imaju nuditi i razne vrste brusketa te namaza, odnosno tapasa.

image
Goran Šebelić/Cropix
image

Iza staklenih stijena kušaone su inox bačve

Goran Šebelić/Cropix

- Bilo nam je zahtjevno primati goste dok smo radili jer su nam stalno dolazili majstori, no mnoge je interesiralo kako napreduju sami radovi, pa bi često dolazili bez obzira na sve. Svaki put bi ih dočekala totalno drugačija situacija. Mnogima je to bilo uz kušanje vina zanimljivo pratiti. I sami su gosti bili na taj način dio priče o novom podrumu i kušaonici. Na kraju smo kroz radove privukli neke nove goste. Dodatna vrijednost nam je i kuhinja jer sada možemo organizirati ručkove i večere po dogovoru. Angažiramo vanjske kuhare i slažemo ponudu prema želji gosta. Dakle, nemamo uobičajenu ponudu i meni, nego je ponuda personalizirana i ovisi o želji gostiju. Trenutno surađujemo sa Slavenom Meljančićem, a planiramo angažirati više chefova poput Gianpaula Sardota koji već radi na takvim projektima, ističe nam dalje Ana.

image

Franko, Ana i Danijela Radovan

Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

Posebnu pažnju posvetili su vrtu po kojem se ova vinarija ističe u odnosu na druge istarske vinarije.

- Vrtu smo se posebno posvetili jer najviše gostiju dolazi u proljeće, na ljeto i u jesen. Pretežno žele sjediti vani. Nismo htjeli klasični travnjak radi funkcionalnosti, ali nismo bili sigurni kako urediti taj prostor. Došli smo u kontakt sa Željkom Radišićem iz Studija OpOp koji nam je dao nekoliko prijedloga na bazi naših želja. Htjeli smo organski pristup i mekane linije jer nam je arhitektura podruma dosta "oštra". Htjeli smo i da u vrtu kroz cijelu godinu imamo cvijeća, i da ne cvjeta u isto vrijeme ili da je iste boje. I mislim da smo u tome uspjeli. Željeli smo istodobno svakoj zoni u vrtu dati određenu vrstu privatnosti. Nismo možda dobili veliki prostor za evente, no mi smo više orijentirani na manje grupe i naše stalne goste, koji su kroz uređenje vrta dobili svoju privatnu oazu mira, zaključuje Ana.

O BERBI

Franko Radovan otkrio nam je da je ovogodišnja berba grožđa u Istri bila bitno drugačija od ostalih godina. Prije svega trajala je dosta kratko, a krenulo se i ranije s berbom, ovisno o sorti, 7 do 10 dana. Za to nisu bile "krive" velike vrućine i suša ovog ljeta, već rana vegetacija u proljeće. Grožđe je ranije sazrelo pa su morali berbu obaviti čim prije.

- Količine grožđa su nešto manje, a kvaliteta je dobra. Svi naši nasadi su pod navodnjavanjem i to je spasilo kvalitetu grožđa. A količine su manje jer je u samom startu zametnuto manje plodova. Takva je godina. Bilo je manje cvijeta i sukladno tome i manje grozdova. To se najviše osjeti na malvaziji jer je ona bila osjetljiva na oplodnju. Grozdovi se nisu popunili u većini slučajeva. Ne sjećam se kada je tako podbacio rod, ističe Radovan.

Zbog toga ove godine imaju 10 posto manje grožđa malvazije. Grožđe je imalo i visoke šećere, pa će alkoholi prijeći 14 posto. Ostale sorte su dobro rodile, a jako dobra berba očekuje se za merlot.

- Od ovogodišnje berbe očekujemo kompleksnija vina s jači karakterom, zaključuje Radovan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 20:38