• 1,5 - 2 kg carskog mesa
• korjenasto povrće: žuta mrkva, peršin, pastrnjak
• 1 luk
• 3 jabuke
• mesni ili povrtni temeljac
• 1,5 dl bijelog vina
• sol
Meso posolite i zarežite unakrsno kožu, ali pazite da ne zarežete meso. U posudu za pečenje stavite meso s korjenastim povrćem (u komadu ili narezanim), ulijte malo temeljca i bijelog vina pa poklopite meso ili ga pokrijte aluminijskom folijom. Pecite na 100 stupnjeva barem četiri sata. Oko sat vremena prije kraja pečenja u posudu dodajte cijele jabuke ili ih izrežite na na četvrtine. Meso će se kuhati i bit će mekano, a na kraju pečenja otklopite posudu ili skinite foliju i pecite još dvadesetak minuta na 250 do 275 stupnjeva da se korica zapeče i bude hrskava. Povrće možete zapeći ili od njega i soka koji se stvorio napraviti umak uz dodatak malo maslaca pa ga potom izraditi štapnim mikserom. Poslužiti s pire krumpirom, restanim krumpirom ili prokulicama s češnjakom.
2/6
• 2 kg svinjskih rebara
• sol
• papar
• 1 glavica češnjaka
• 1 ljubičasti luk
• grančica ružmarina
• malo mljevene crvene paprike
• svinjska mast ili ulje
Rebra rasijecite na dva, tri komada
Posolite ih i popaprite te pospite s malo mljevene crvene paprike. Nauljite meso, stavite ga u posudu za pečenje, stavite uokolo narezan luk, neoguljenu glavicu češnjaka, prepolovljenu grančicu ružmarina pa poklopite ili prekrijte aluminijskom folijom. Neka se peče na 100 - 120 stupnjeva oko četiri do četiri i pol sata. Nakon toga pojačajte temperaturu na najjače, 250 do 275 stupnjeva (ovisno kakvu pećnicu imate), otklopite meso i ostavite da se kratko zapeče dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite s grah salatom s lukom ili krumpir salatom s porilukom.
3/6
• 1 patka od 1,5 do 2 kg
• 2 glavice ljubičastog luka
• 1 kg krumpira
• 1-2 reske jabuke
• sol
Patku posolite i stavite u posudu za pečenje pa je pecite na 100 stupnjeva oko tri sata. Najbolje ju je peći u posudi s rešetkom tako da se sva masnoća cijedi u posudu, a patka nije uronjena u nju. Luk ogulite, narežite na krupnije, krumpir također narežite, a jabuku ostavite s korom i narežite na manje komade veličine krumpira. Povrće i jabuku rasporedite oko patke 45 minuta prije kraja pečenja mesa ili sve skupa stavite u drugu posudu za pečenje, dodajte malo pačje masti i pecite dok krumpir ne dobije lijepu zlatnu boju. Pećnicu nakon tri sata pojačajte na 250 stupnjeva i pecite patku još oko deset minuta da patka dobije lijepu zlatnu, hrskavu koricu. Patku možete poslužiti i s mlincima, a višak pačje masti procijedite i pospremite u staklenku te kada se ohladi, čuvajte u frižideru za confitiranje.
4/6
• 1 kg junećeg flama
• 100 g pancete
• 4-5 šnita pršuta
• 4-5 češnjeva češnjaka
• 2 žličice zelenog pesto umaka
• 1/4 šalice pecorino sira ili parmezana • peršinov list
• 12 - 15 cherry rajčica
• sol
• papar
• maslinovo ulje
U blender stavite pancetu, češnjak, peršinov list i maslinovo ulje pa sve izradite u pastu. Nasjeckajte pršut pa ga pomiješajte s pestom i ribanim pecorinom. Pomiješajte te dvije smjese da se sastojci sjedine. Meso istucite tako da bude jednake debljine po cijeloj površini. Posolite ga i popaprite pa rasporedite nadjev ravnomjerno po cijeloj površini mesa. Preklopite krajeve pa zarolajte meso i povežite ga kuhinjskim koncem. Meso kratko popecite na jačoj vatri s obje strane rolade da dobije boju pa ga zatim stavite u posudu za pečenje. Pokapajte sve maslinovim uljem, ulijte malo temeljca i bijelog vina, pokrijte folijom ili pecite sve u poklopljenoj posudi na 120 stupnjeva oko dva, dva i pol sata. Na pola pečenja u posudu dodajte cherry rajčice, a desetak minuta prije kraja pečenja maknite poklopac ili foliju i pecite meso na 200 stupnjeva dok ne dobije tamnu zlatnu boju.
5/6
• 1,5 kg otkoštenih telećih prsa ili teleće potrbušine
• 200 g feta sira
• 500 g svježeg špinata
• nekoliko listića svježe kadulje
• povrtni ili mesni temeljac
• 1 dl piva
• sol
• papar
• maslinovo ulje
Špinat operite pa ga stavite u tavu na malo rastopljenog maslaca da kratko povene. Teleća prsa ili potrbušinu stavite na dasku ili radnu površinu pa ih posolite i popaprite. Pomiješajte komade feta sira koje možete nakidati rukama sa špinatom. Pripremljenu smjesu stavite na jednu polovicu mesa pa ga potom pažljivo zarolajte. Nauljite meso te na gornju stranu rolade stavite tri do četiri lista kadulje i pritisnite malo prstima da se “zalijepe”. Povežite potom roladu kuhinjskim koncem, stavite je u posudu za pečenje i pecite na 150 stupnjeva dva i pol do tri sata. Roladu povremeno tijekom pečenja prelijte s malo povrtnog ili mesnog temeljca i pivom. 45 minuta prije kraja pečenja uokolo rolade možete dodati narezan krumpir pomiješan s bundevom narezanom na kockice i cijelim češnjevima češnjaka. Narežite roladu i poslužite s krumpirom i bundevom te zelenom salatom s klicama.
6/6
Sastojci:
• 1 kg svinjske potrbušine bez kože
• 5-6 češnjeva češnjaka
• pola žlice borovice
• 4 žlice guščje ili pačje masti
• nekoliko grančica timijana
• 4 lovorova lista
• sol
• papar
Meso izrežite na kocke, ne premale. Stavite meso u posudu za pečenje, dodajte mast, češnjak te sve začine i ulijte oko 2,5 do 3 dl vode ili onoliko koliko će biti potrebno da pokrije meso. Stavite kuhati i čim se počnu stvarati mjehurići, poklopite posudu pa je stavite u pećnicu na 120 stupnjeva na dva i pol do tri sata. Meso će biti mekano, a poslužite ga ocijeđeno od tekućine u kojoj se peklo, odnosno kuhalo. Servirajte s domaćim kruhom i hren umakom te nekom kiselom salatom, poput kiselih paprika, krastavaca ili turšije. Ostatak mesa stavite u blender ili ga pomoću štapnog miksera izradite u grubo, ne smije se pretvoriti u pastu, već ga treba izraditi tako da se dobije grublja pašteta s komadima mesa. Stavite u manju posudu ili posudice, prelijte tekućinom u kojoj se meso peklo pa ohladite u frižideru barem dva sata. Servirajte s prepečenim kriškama kruha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....