Ako ima netko tko ne voli tjesteninu neka digne ruku! Nitko? I mislili smo. Bacite se na pripremu ovih odličnih zapečenih tjestenina i riješite problem vikend ručka u sekundi!
Zapečena tjestenina s piletinom i brokulom
300 g filea pilećeg bijelog mesa 300 g tjestenine 250 g cvjetića brokule 8-10 cherry rajčica 200 g topivog sira sol, papar maslinovo ulje 250 ml vrhnja za kuhanje |
U slanoj vodi tjesteninu skuhajte al dente. Procijedite je i ostavite sa strane. Meso (u komadu) petnaestak minuta kuhajte u slanoj vodi. Izvadite ga, pa kad se malo ohladi, izrežite ga na kockcie. Naribajte sir, brokulu natrgajte na male cvjetiće. Namastite vatrostalnu posudu. U drugoj posudi izmiješajte tjesteninu, piletinu i brokulu. Posolite i popaprite. Dodajte ribani sir. Mješavinu stavite u vatrostalnu posudu, po vrhu poslažite prepolovljene cherry rajčice i sve zalijte vrhnjem za kuhanje. Pospite ribanim sirom. Pećnicu ugrijte na 200 °C, pa zapecite tjesteninu dok se sir ne počne topiti.
Zapečena tjestenina s kozicama
250 g tjestenine u obliku školjkica 300 g kozica 1-2 tikvice (ovisno o veličini) 1 poriluk 2 češnja češnjaka peršinov list timijan malo ružmarina 200 ml slatkog vrhnja 2 žlice mascarponea ili ricotte maslinovo ulje sol papar |
Kozice očistite. Tjesteninu skuhajte al dente. U tavi na maslinovu ulju popecite kozice zajedno s ružmarinom i malo timijana. U drugoj, većoj tavi na maslinovu ulju kratko prodinstajte poriluk, dodajte tikvicu narezanu na manje komadiće i nasjeckan češnjak te peršinov list. Pustite da povrće uvene, posolite i popaprite te ulijte slatko vrhnje i mascarpone ili ricottu pa sve promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. U tu smjesu dodajte i kozice te pospite još malo timijana i sjeckanog ružmarina. Promiješajte i ako je potrebno dodajte još malo soli i papra. Pomiješajte kozice i povrće u umaku s kuhanom tjesteninom (može to biti i kuhani krumpir ili njoki), prebacite sve u posudu za pečenje, pokapajte malo maslinova ulja i pospite ako želite ribanim parmezanom pa zapecite u pećnici na 180-200 stupnjeva dok ne dobije zlatkastu boju.
Zapečena tjestenina s inćunima i cvjetačom
200 g slanih inćuna 300 g tjestenine 1 veći karfiol (samo cvjetovi) 125 g maslaca 125 g brašna 150 ml mlijeka 1 čajna žličica senfa 140 g naribanog cheddara krušne mrvice |
Zakuhajte vodu za tjesteninu. Tjesteninu ostavite da bude malo tvrcaksta, a na polovici kuhanja dodajte joj cvjteču. Kad je ocijedite nemojte baciti svu vodu jer će vam 2 jušne žlice trebati za umak. Na tavi otopite maslac dodajte brašno i uz konstantno miješanje dodajte milijeko. Kad se smijesa zgusnula dodajte polovicu naribanog sira i žličicu senfa. Sve sastojke izmiješajte i pospite krušnim mrvicama i ostatkom sira te zapecite 5-6 minuta dok mrvice ne dobiju zlaćano smećkastu boju. Servirajte toplo.
Zapečene tagliatelle
paketić suhih tagliatella dvije žlice maslaca 500 g mljevene junetine konzerva pelata žličica smeđeg šećera glavica luka češanj češnjaka jedna veća glavica brokule parmezan za posipanje sol, papar |
Na maslacu popržite luk i češnjak pa kad omekšaju, dodajte mljevenu junetinu. Kad je meso ravnomjerno posmeđilo, dodajte pelate, žličicu šećera, sol i papar. Pustite da umak krčka dvadesetak minuta, povremeno miješajući. Za to vrijeme u velikoj posudi s puno vode kratko blanširajte brokulu usitnjenu na cvjetove, pet minuta. Izgrabite brokulu šupljom žlicom, pa u istoj vodi skuhajte tagliatelle. Ocijedite tjesteninu i pomiješajte je s umakom od mljevenog mesa. Prebacite u maslacem premazanu keramičku posudu za pečenje. Tjestenini dodajte cvjetove brokule, pa sve dobro začinite maslinovim uljem i pospite naribanim parmezanom i nekim drugim sirom. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dvedesetak minuta.
Lazanje sa špinatom i kuhanom šunkom
200 g baby špinata 250 g ricotte 4 žlice mascarponea 8 manjih listova tjestenine za lazanje 3 žlice svježeg pesta od bosiljka 200 g kuhane šunke 2 žlice naribanog parmezana |
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Špinat lagano blanširajte. Izrežite ga na komadiće i dobro iscijedite vodu iz njega. Pomiješajte ricottu, mascarpone i špinat i dobro začinite sa soli i paprom. Listove za lazanje skuhajte u slanoj vodi oko 3 minute. Jednu žlicu smjese od sira i špinata stavite u vatrostalnu posudu. Dodajte sloj tjestenine, pa smjese od sira, malo pesta i nasjeckanu šunku. Završite sa slojem ricotte, stavite parmezan i pecite oko 20 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....