Drugačiji od drugih

Jamie Oliver je otkrio recept za burger zbog kojeg nam već neko vrijeme cure sline

 Swns/Swns/Profimedia
Radi se od prave poslastice - telećeg repa, a iako priprema traje cijelu vječnost, zbog zazubica koje nam je "probudio", definitivno ga vrijedi probati

Ovaj burger nazvao je slavni britanski chef Ultimativni britanski burger (u originalu: Ultimate British burger), a kad vidite od čega se sastoji, sigurni smo, i vama će narasti zazubice. Pohvalio se njime Jamie Oliver i na društvenim mrežama te je dodao kako je riječ o jedinstvenom i nevjerojatno ukusnom burgeru kojeg "svaki čovjek zaslužuje barem jednom u životu". Naglasio je i kako je "savršen, jer pruža jedno od najboljih gastronomskih iskustava ikada", barem prema njegovom mišljenju.

Bolju preporuku nismo mogli dobiti. Još samo da nabavimo teleći rep...

Trebat će vam:

  • 600 g mljevene goveđeg vrata
  • engleski senf
  • 4 brioche peciva za hamburger
  • 40 g crvenog Leicester sira

Za rep:

  • 1 kg telećeg repa narezanog na kolutove
  • 2 glavice crvenog luka
  • maslinovo ulje
  • 40 g glatkog brašna
  • Worcestershire umak
  • 1,5 l kvalitetnog pilećeg temeljca
  • 15 g ili ½ vezice svježeg peršina

Za burger umak:

  • 2 kisela krastavca
  • 1 zrela rajčica
  • 1 mala zelena salata
  • 100 g jogurta

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Začinite teleći rep morskom soli i obilnim prstohvatom crnog papra, a zatim ga zapržite u tavi (koja smije u pećnicu i ima poklopac) na srednje jakoj vatri 10 minuta, povremeno ga okrećući dok gulite i režete luk.
  3. Rep izvadite na tanjur, dodajte 1 žlicu ulja i luk u tavu te pirjajte 5 minuta uz redovito miješanje.
  4. Vratite rep u tavu, umiješajte brašno, zatim dodajte 4 žlice Worcestershire umaka i temeljac. Pustite da zavrije, zatim poklopite i stavite u pećnicu na oko 3 sata i 30 minuta ili dok meso ne postane stvarno super mekano.
  5. Procijedite umak u zasebnu tavu i stavite ga sa strane, a zatim u tavu vratite meso i luk.
  6. Nakon što se dovoljno ohladi, pažljivo skinite meso s kosti, a zatim ga lagano pomiješajte s lukom. Dodajte po malo umak, pazeći da meso ne "razbijete" previše. Grubo nasjeckajte pa mesu dodajte i peršinov list (stabljike sačuvajte).
  7. Za burger umak sitno nasjeckajte krastavce, rajčicu, salatu i stabljike peršina. Sve prebacite u zdjelu, umiješajte jogurt i začinite po želji.
  8. Mljeveno meso oblikujte u četiri pljeskavice jednake veličine. Vodite računa da budu rahle, odnosno da nisu previše zbijene, a zatim ih izvana začinite solju i paprom.
  9. Stavite dvije pljeskavice u veliku tavu, lagano ih pritisnuvši kriškom peciva, zatim pecite ukupno 8 minuta, okrećući svake minute. Burgere premažite senfom samo nakon prvog okretanja.
  10. Posude s umakom i mesom repa stavite na laganu vatru da se zagriju.
  11. Kad su pljeskavice skoro pečene, prepolovite i prepecite peciva u drugoj tavi. Sitno narežite sir i stavite na vrh svake pljeskavice. U tavu dodajte malo vode, zatim pokrijte poklopcem i pecite još 30 sekundi ili dok se sir ne otopi.
  12. Da biste sastavili hamburgere, žlicom stavite četvrtinu umaka na svaki komad tostiranog peciva, potom stavite hamburger, pa 1 žlicu repa (ostalo ostavite za neki drugi dan) i završite drugim (gornjim) komadom peciva. Umak dodatno poslužite i u zdjelici sa strane. Ponovite s preostalim hamburgerima.

SAVJET VIŠE! Jamie koristi dvije tave - veliku neprianjajuću tavu na visokoj temperaturi za hamburgere i drugu na srednje jakoj vatri za peciva.

Originalni recept možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 04:00