ŽENE I VINO

JANICA TOMIĆ: Malo je reći da joj je vino u krvi. Iako danas nije profesionalno uključena u rad obiteljske vinarije, vino je važan dio njezina života!

Malo je reći da je Janici Tomić vino u krvi pa iako danas nije profesionalno uključena u rad svoje obiteljske vinarije s Hvara, poznate po prošeku, plavcima, pošipima i drugim vrhunskim vinima od autohtonih sorti, vino je i dalje važan dio njezina života.

Doktorica znanosti u području filmologije, docentica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i predavačica na Katedri za skandinavske jezike i književnosti, Janica Tomić ne istražuje samo svijet filma, nego i onaj posvećen vinu. Pritom je svoje vještine podučavanja odlučila primijeniti i na prenošenje znanja koje je stekla neprestano kušajući vino, učeći o njemu i polažući zahtjevne ispite poznate i priznate međunarodne vinske škole Wine and Spirit Education Trust (WSET).

Njezina vinska edukacija počela je na Hvaru, i to uz karizmatičnog oca Andru Tomića čija je krilatica "pije se na ure, ne na litre", nastavila se u inozemstvu, a traje i dalje, sa svakim novim vinom koje proba. Sada je u fazi života da savjete što probati od vina ona daje svom ocu, a ne obrnuto.

Morana Popovčić

- Loše slušam savjete roditelja, ali moj je otac jako kreativna i znatiželjna osoba pa zato i danas rado proba sve što 'otkrijem', osim fino sherryja jer tu misli da sam definitivno zastranila (ja ih obožavam). Od malih nogu sam s njim posjećivala Salone del Gusto, Vinitaly pa sve do opskurnih vinara s dvije bačve na Visu i po putu me zarazio svojim vinskim wanderlustom - objasnila nam je Janica Tomić.

Morana Popovčić

Ta snažna i neodoljiva želja za putovanjima i novim iskustvima potaknula ju je da uči i na kraju položi sve četiri razine WSET-a, od kojih ju je posljednja odvela u London.

- Zaintrigirali su me zanimljiva materija i kvalitetni i osebujni ljudi koji su me kroz nju proveli. Svjetska vinska karta je fascinantna, od starih loza grenachea, kojima se danas vraćaju od Australije do Madrida, pa do vina Colares s portugalskih pješčanih plaža koje istiskuju turisti. Nauče vas vidjeti i potencijale lokalnih vina koje prije možda niste primijetili - istaknula je.

Hrvoje Serdar

Idući korak u njezinu vinskom obrazovanju je iznimno zahtjevan ispit za titulu Master of Wine na koji Janica zasad niti ne pomišlja: - Trenutačno se ne planiram za to pripremati, iako mi kažu da bih kao knjiški crv bila idealan kandidat, ali mislim da za potrebe lokalnog vinarstva i vinske scene WSET diploma daje dovoljnu razinu teorijskog znanja o vinu. Ostatak treba doći kroz praksu. Vino to i jest prije svega.

Kada odrastate u uspješnoj vinariji kao što je vinarija Tomić, krenuti svojim putem nije uvijek lak zadatak, ali Janica se ipak pronašla u dalekom Zagrebu, kao i u akademskoj karijeri. - Taj svijet je dio mog identiteta, ali sam u međuvremenu otkrila i neke druge, više umjetničke i intelektualne sfere pa se danas vinom bavim uglavnom hobistički, kušam, preporučam, podučavam i slično - rekla nam je.

Hrvoje Serdar

No, daleko od toga da se do danas Janica nije bavila proizvodnjom vina. Štoviše, u suradnji s vinarkom Jo Ahearne jednom je prilikom radila "eksperimentalni" pošip, što je bilo poučno iskustvo: - Učila sam barem u jednakoj mjeri o sociologiji dalmatinskih malih mjesta koliko o vinarstvu, iznenadilo me koliko su oba svijeta kompleksna, posebno iz ženske perspektive. Od Jo sam svašta naučila, 'garažna vinarija' londonske Master of Wine u Dalmaciji tek je sizifovski posao, ali to što je napravila od lokalnih sorti u pojedinim vinima je vrhunski nijansirano, osim što je hodajuća reklama za hrvatska vina po svijetu. Držim fige da suradnje između znanja te vrste i lokalnih vinarija zažive što češće.

Osim na Filozofskom fakultetu, Janica Tomić od 2013. godine drži predavanja u ime vinske škole Wine and Spirit Education Trust na Wine Academy Croatia, i to trenutačno samo treći, najviši stupanj koji WAC nudi. - Materija je sve zahtjevnija jer je i svijet vina sve raznolikiji i veći, kao i konkurencija odnosno broj ljudi koji se odlučuju na tu profesiju - bankers-turned-winemakers je jedna od ustaljenih etiketa za ljude raznih profesija kojima pukne film i odluče se baviti vinima - objasnila nam je.

Hrvoje Serdar

Na pitanje dotiče li se njezina akademska karijera posvećena filmu na neki način s vinskim svijetom u kojem uživa, Janica Tomić se kratko nasmijala i odgovorila: - Baš i ne, osim što na dnevnoj bazi pokušavam upariti što bolji film sa što boljom bocom vina.

Za kraj nas je Janičin savjet kako uskladiti majčinstvo s obavezama, pogotovo ako ste ljubitelj vina, razoružao: - Dajte djeci prošeka da brže zaspu! Šalim se, taj stari dalmatinski recept nisam isprobala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 14:37