U čuvenoj “Kuharici dalmatinskih gospođa” autorica Gioia Calussi ključno poglavlje – Bravetina i kozletina – počinje upravo receptom za janjca s bižima (“Agnelo con bisi”). I u ovom slučaju radi se o jednostavnom, jasnom postupku: narezani komadi janjetine zažute se na ulju i maslacu zajedno s kapulom i češnjakom, dodaje se najprije konšerva (koncentrat rajčice), potom i petrisimul (peršin), a sve zajedno kuha se na tihoj vatri najmanje jedan sat prije nego što se dodaju biži (grašak). Od začina Gioia navodi sol, papar i ružmarin. Svaki kuhar od formata ima neki svoj autorski znak kojim obilježava ovo kultno jelo. Sama Gioia janjetini s bižima dodaje malo kuhanih krumpira. Prije nego što krumpir primiješa janjetini, kuha ga u vodi u koju je ulila malo kvasine.
S koromačem ili nekim drugim intenzivnim začinskim biljem treba biti oprezan jer će, doda li ga se previše, nadjačai sve druge mirise i okuse.
Sastojci
1 kg janjećeg buta 3 glavice crvenog luka 10 režnjeva češnjaka 9 žličica konzervirane rajčice 2 dl bijelog vina 50 dag graška |
Priprema
1. korak
Na maslinovom ulju popržite janjetinu. Kad je pržena, izvadite je iz tavice i stavite na stranu.
2. korak
Na preostaloj masnoći zažutite crveni luk i češnjak, vratite janjetinu i pirjajte pola sata. Ako nema tekućine podlijte s malo tople vode.
3. korak
Nakon 15 minuta dodajte koncentrat rajčice, bijelo vino i tople vode da prekrije janjetinu. Dodajte grašak pa pirjajte još 20tak minuta da meso i grašak omekšaju.
*Po želji u jelo možete dodati i malo kuhanog krumpira.
Svidio vam se recept? Pročitajte još:
Janjetina sa špinatom i amarantom
Proljetna janjetina
Kuhana janjetina
DOBRA PREPORUKA: Neopisivo slatka janjetina nadomak Zagreba
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....