Splitski ponos

Jedan od domaćih kafića bit će uvršten na popis 100 najboljih kafića na svijetu!

Nalazi se u Dioklecijanovoj palači i već godinama privlači ne samo strane, nego i domaće goste

Izvrsnost na gastronomskoj sceni pomno se prati, bilježi i procjenjuje na različite načine - tu su poznati vodiči koji na godišnjoj bazi izdaju svoje popise, dodjeljuju se zvjezdice i kapice, a svake godine rade se rang liste najboljih na svijetu. Osim restorana, barova i hotela, novu rang-listu uskoro će dobiti i svijet kave jer je upravo u tijeku i prvi izbor 100 najboljih kafića na svijetu, odnosno The World’s 100 Best Coffee Shops. To bi možda prošlo samo po sebi ispod radara da prije par dana na svom Instagram profilu ovaj izbor kao kandidata za jednu od pozicija među top 100 kafića na svijetu nije izdvojio i jedan hrvatski kafić!

Riječ je o splitskom D16, vlasnika Josipa Šlenca, čija se osnovna lokacija nalazi unutar Dioklecijanove palače u Dominisovoj 16 i već je godinama popularno odredište i turista i lokalaca. Osim što se u kafiću može popiti izvrsna kava, u D16 prodaju i vlastiti cold brew, kao i svoj blend kave za doma nazvan Dominis te single origin kave.

image
Jakov Prkić/Cropix

Na svojim profilima od početka srpnja The World‘s 100 Best Coffee Shops kao kandidate izdvaja kafiće s različitih strana svijeta, od Filipina i Japana preko cijelog SAD-a pa do Danske i Švedske te drugih velesila kada je o kavi riječ. Sam datum objave finalnog popisa još uvijek nije poznat, no pratit će ga, kako objašnjavaju na svojim stranicama, dodjela priznanja najboljima.

image
Jakov Prkić/Cropix

Kako bi osigurali pravedan i transparentan odabir najboljih kafića na globalnoj razini, u The World‘s Best odlučili su primijeniti sustav glasovanja koji uključuje i mišljenje javnosti i stručne ocjene. Tako za svoj omiljeni kafić mogu online glasati svi ljubitelji kave, pri čemu imaju pravo dati samo jedan glas. Zatim slijedi procjena stručnog žirija, tijela koje se sastoji od renomiranih barista, pržioničara kave i znalaca koji će ocjenjivati ​​nominirane na temelju unaprijed definiranih kriterija, kao što su kvaliteta kave, stručnost barista i primjenjivanja praksi održivosti. Glasovi javnosti činit će 30% konačnog rezultata, dok će ocjene stručnog žirija činiti preostalih 70% rezultata.

image
Saša Burić/Cropix

Kako objašnjavaju na službenoj stranici izbora, kafiće može nominirati javnost ili izravno stručni žiri. Nakon što završi razdoblje nominacija, radi se uži izbor nominiranih na temelju broja nominacija i početnih ocjena. Kafići s najvišim kombiniranim rezultatima glasova javnosti i stručnjaka bit će proglašeni najboljim svjetskim kafićima.

Konačni rezultati bit će prikazani kao rangirana lista od 1 do 100, a nadamo se da će se na popisu, osim D16, naći i još koji hrvatski kafić kao što su, primjerice, zagrebačka Luta, Elis caffe, Express bar, Monocycle, Kavantura, Four Wheel Roasters ili neki od Cogitovih lokacija, kao i splitska Kava2, hvarska Kava37, rovinjski Augusto i slični... Imamo se čime pohvaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2024 16:05