Svi mi koji volimo kuhati suočimo se prije ili kasnije s kuhinjskim policama, ladicama i kredencima besmisleno prekrcanim loncima, tavama i drugim posudama za najrazličitije namjene, uključujući i gomilu raznih kuhinjskih uređaja. I onda odlučimo stvari svesti na razumnu mjeru. U tom se pokušaju asketizacije domaće kuhinje kao jedna od posuda koju ipak moramo imati i koja može zamijeniti niz drugih nameće veliki, teški oval, globalno poznat i kao dutch oven, tzv. holandska pećnica.
Riječ je o posudama od gusa ili lijevanog željeza, koje dobro provode i čuvaju toplinu te podnose vrlo visoke temperature, s pripadajućim teškim poklopcem koji savršeno prianja. Najkvalitetniji brendovi za kuhinju uvijek su i skupi, ali su i investicija za cijeli život. Pa ako i niste naslijedili jednu od tih posuda, možete biti sigurni da će netko naslijediti vašu. Te su posude namijenjene kuhanju, sporom pečenju ili pirjanju velikih komada mesa, pa i pripremi složenaca, ribe, gulaša i svih drugih jela koja se kuhaju u jednom loncu. Iako mogu biti i okrugle, ovalni oblik ipak je praktičniji jer u njega lakše stane, primjerice, teleća koljenica, ali i prilog.
Te posude mogu biti emajlirane, ali nekima su one bez premaza primjerenije ideji iskonske kuhinje. Iako se teže održavaju, mnogi se kunu da upravo s dugogodišnjim korištenjem jela iz njih postaju sve bolja. Uostalom, desetljećima stare, rabljene gusene posude nerijetko dosežu više cijene od novih.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....