Naravno, najjednostavnije je nabaviti pločicu maslaca u dućanu, ali ništa se ne može mjeriti sa svježim maslacem kojeg sami možete napraviti. Nasreću, stvar je vrlo jednostavna i iznenađujuće zabavna! Sve što trebate za početak jest punomasno tučeno vrhnje, hladnu vodu, blender i duboku posudu. Trebat će vam uređaj s jačim motorom, imajte to na umu.
Korak 1.
Miksajte vrhnje na srednjoj brzini oko 5 minuta, dok ne poprimi konzistenciju jogurta.
Korak 2.
Nastavite miksati sve dok se masnoća ne počne odvajati od tekućine u posudi.
Korak 3.
Dodajte jednu i pol žličicu ledene vode (na oko 500 ml vrhnja) i miksajte još 30 sekundi.
Korak 4.
Komade koji su se formirali izvadite iz posude i ocijedite ih od viška tekućine u kuhinjskoj gazi.
Korak 5.
Na poslijetku, maslac posolite i spremite u hladnja zamotan u papir za pečenje.
*NAPOMENA: Tekućinu ne bacajte, to je mlaćenica, a evo što sve možete napraviti s njom:
Crni kruh s mlaćenicom, sjemenkama i sirom
Muffini s mlaćenicom
Palačinke s mlaćenicom
Ovdje biste mogli stati, ali na par vrlo jednostavnih načina možete pripremiti i začinjeni maslac po svom ukusu.
Slatki maslac
U pripremljeni maslac umiješajte šećera i cimeta po želji. Savršeno za kekse, palačinke ili pohani kruh!
Slani začinjeni maslac
Ispecite jednu glavicu češnjaka zamotanog u foliju u pećnici. Pecite ga oko 45 minuta na 180 stupnjeva. Kad je gotov izvadite češnjeve i pretvorite ih u pastu. Narežite pola čili papričice vrlo sitno i pomiješajte maslac, čili papričicu i češnjak. Savršen maslac za morske plodove i meso!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....