Vanjske temperature su sve niže, a samim time naše tijelo teži za namirnicama koje će ga dodatno zagrijati. Sve su to proizvodi koje smo s početka jeseni skladištili u svojim smočnicama. Pri tome mislim na kiseli kupus, kiselu repu, leću koja obiluje vlaknima i vitaminom C, te grah, a i poneki komad suhog mesa koji se sada nađe ako u vašem domu imate tradicionalno kolinje.
VARIVO OD KISELOG KUPUSA, JEČMA I GRAHA
200 g ječma 100 g kuhanog graha 200 g kiselog kupusa 25 g maslaca 2 manja krumpira 2 glavice luka srebrenca lovorov list sol papar buncek ili rebarca 4 žlice suncokretova ulja |
U posudi propirjajte luk na zagrijanom maslacu. Kad postane staklast, dodaJte oprani ječam. Kratko ga pirjajte pa zalijte sa 300 ml vode. Dodajte lovorov list kako bi pustio aromu tijekom kuhanja. Kad je ječam napola skuhan, nakon 30 minuta dodajte grah, kiseli kupus te na kockice ili listiće narezan krumpir. Jelo začinite solju i paprom te kuhajte dok se krumpir ne skuha. Ječam tijekom kuhanja upije mnogo tekućine, imajte to u vidu. Stoga tekućine nikad previše. Buncek ili rebarca koja ste prethodno skuhali možete narezati na manje komade te dodati varivu ili poslužiti sa strane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....