MALI PLAC

JELENA MIKIN: ''Osjećam da smo strašno udaljeni od zemlje, da smo jako, ako ne i potpuno izgubili kontakt s prirodom!''

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Jelena Mikin, jedna od pokretačica uspješnog projekta mobilne tržnice Mali plac koji već više od pet godina oduševljava Zagrepčane, sa svojim je timom nedavno krenula u novu avanturu.

Food Hub iduća je etapa na Jeleninu gastro-putovanju čije je odredište zdraviji odnos prema hrani i njezinu uzgoju, umrežavanje i dijeljenje najboljih praksi za bolju budućnost.

Kako je nastao Mali plac?

Osjećam da smo mi, "suvremeni ljudi", strašno udaljeni od zemlje, da smo jako, ako ne i potpuno izgubili kontakt s prirodom te da je izrazito važno taj kontakt ponovno uspostaviti. Mali plac je zamišljen s ciljem da propituje hranu - odakle ona dolazi i kako je uzgojena - te da omogući izravan kontakt potrošača i malih proizvođača. Nastali smo i kako bismo podsjetili na važnost davanja prednosti lokalnom i autohtonom naspram kineskom, malim proizvođačima naspram velikim lancima, duši naspram industriji. Tako je prije pet godina, u suradnji s Jelenom Ivom Nikolić, krenula priča s Malim placom na Tavanu.

Zagreb, 280915. 
Mali plac, trznica zdravih proizvoda, voca i povrca, koja se izmedju ostalog odrzavala i na Opatovini.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

U početku smo okupljali 20-ak malih proizvođača i organizirali Mali plac jednom mjesečno, no zbog velikog interesa brzo smo prešli na tjedna događanja te se spustili s tavana u grad. Otada svake godine mijenjamo okruženje i pojavljujemo se na različitim gradskim lokacijama. Pod svojom kapom okupljamo više od 500 malih lokalnih proizvođača iz cijele Hrvatske koji se izmjenjuju tijekom godine, a njihovo aktivno sudjelovanje ponajviše ovisi o sezoni i urodu - mnogi imaju vrlo male proizvodnje i ograničene količine proizvoda.

Što je to točno Food Hub i što vas je potaknulo na organizaciju takvog događanja?

Želja nam je bila oko jednog centra okupiti sve teme koje se tiču hrane, povezati se s "majstorima zanata", surađivati s njima, dijeliti ideje i znanja o održivoj i ekološki odgovornoj proizvodnji i konzumaciji hrane, kao i o kreativnim aspektima poput dizajniranja, stiliziranja i fotografiranja. Prepoznali smo se u zajedničkim vrijednostima s ekipom iz Travel&Technology Huba Gacka18 i jednostavno krenuli.

Zagreb, 280915. 
Mali plac, trznica zdravih proizvoda, voca i povrca, koja se izmedju ostalog odrzavala i na Opatovini.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Mali razgovori i Male radnje opušteni su formati u kojima svatko može sudjelovati kada i kako želi, doći i pitati što ga zanima. Događanja su besplatna i svatko si ih može "priuštiti", a s obzirom na to da ne prate format tečaja, nitko ništa ne može "propustiti". Također, bilo nam je važno da razgovore uvijek prati praksa, zato smo sve aktivnosti zavrtjeli oko stvaranja zajedničkog gradskog vrta, a počeli smo s razmjenom sjemenja i sijanjem.

Kako je prošlo prvo izdanje Food Huba? Jeste li zadovoljni odazivom i reakcijama?

Kratko i jasno - jesmo! Naš cilj je jednostavan, otvoriti vrata svima koji žele biti dio te priče, bez obzira na iskustvo. Ako želite uzgajati vlastitu hranu, a ne znate kako početi, ako nemate mnogo iskustva s vrtlarenjem i ne znate na što sve trebate pripaziti, ako vas zanima što sve pomaže biljkama da sretnije rastu… tu smo. Svi oni koji nemaju koga pitati za praktičan savjet ili nemaju gdje učiti na primjerima dobre prakse iz prve ruke - odsad imaju. Znamo iz vlastitog iskustva da u vrtu Google jednostavno nije dovoljan.

Zagreb, 280915. 
Mali plac, trznica zdravih proizvoda, voca i povrca, koja se izmedju ostalog odrzavala i na Opatovini.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Budući da smo posijali nov projekt, na prvom izdanju smo, simbolički, učili sijati, a sudionici su dobili male priručnike s uputama i savjetima za sijanje u kući te zaduženja za brigu oko posijanih biljaka sve do njihova presađivanja na gredice u HUB-ovu malom gradskom vrtu. Naši iskusni vrtlari i vrtlarice razgovarali su s posjetiteljima o planiranju vrta, kalendaru sijanja i sadnje, skicama i rasporedu povrća u povrtnjaku, razmijenili smo pravu malu hrpu autohtonog sjemenja i na mjesto budućeg vrta posadili nekoliko starih sorti voćaka. S temom sijanja i sadnje, kao i razmjenom sjemenja, nastavljamo do svibnja, a fokus drugog izdanja, 23. veljače, bit će stavljen na biljnu prehranu i nutritivna svojstva biljnih obroka za djecu i odrasle.

Zagreb, 280915. 
Mali plac, trznica zdravih proizvoda, voca i povrca, koja se izmedju ostalog odrzavala i na Opatovini.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Što najviše volite pripremati u vlastitom domu?

Volim pripremati jednostavnu hranu i uvijek mi je najvažnije da su namirnice netretirane i s autentičnim okusom, dalje je sve lako. Svake sezone me nešto drugo “primi” i onda toj namirnici posvećujem najviše vremena u kuhinji - ove godine je to cikla koju sam iskušala na tisuću načina. Biljna prehrana je jedan pravi mali svijet obilja i svašta finoga možemo napraviti u svojoj kuhinji s domaćim, sezonskim namirnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 07:16