Neobičan napitak

Jeste li čuli za čaj od kave? Voćnog okusa i niske razine kofeina, idealna je za sve koji žele laganiji napitak

Dok se u zapadnom svijetu tek počinje konzumirati, u Jemenu i Etiopiji cascaru rade već stoljećima

Da je svijet kave i čaja jednako fascinantan i kompleksan kao i svijet vina dobro je poznata stvar, no i dalje se tu skrivaju brojna iznenađenja koja vrijedi isprobati i ubaciti u svoj repertoar napitaka. Jedno od takvih iznenađenja je i cascara, čaj koji se sprema od - kave!

Kako ističu na specijaliziranom portalu za kavu i čaj Fresh Cup, cascara se radi od ljuski zrna kave nakon što se zrna odvoje od samog ploda kave. Dok zrna idu dalje u obradu kako bi se dobila sirovina od koje nastaje mnogima omiljeni jutarnji napitak, odbačena koža i pulpa se ne bacaju nego se suše na suncu, sakupljaju, pakiraju u vrećice i šalju u prodaju. Ti ostaci su krupniji od listića čaja i izgledaju drvenasto i kožnato, poput grožđica ili pak ljuska oraščića. Štoviše, sam naziv cascara na španjolskom znači "koža" ili "ljuska".

image
Alpaksoy/Getty Images/istockphoto

Budući da dolazi od biljke iz porodice coffea umjesto Camellia sinensis, cascaru se ne može klasificirati kao pravi čaj, a usto je kava i voće pa je ustvari riječ o voćnom napitku. Iako je u zapadnom svijetu cascara novost, u zemljama kao što su Etiopija i Jemen uzgajivači kave već stoljećima suše i spremaju ovaj čaj, nerijetko ga kombinirajući s đumbirom, muškatnim oraščićem ili cimetom.

Što se izgleda i okusa ovog napitka tiče, smješta ga se negdje između čaja i kave, a premda dolazi od kave, nema po njoj okus. Umjesto tog se cascaru opisuje kao napitak sa slatkastim voćnim okusom s notama šipka, hibiskusa, trešnje, manga ili čak duhana. Cascara kao napitak ima znatno manje kofeina nego kava pa se može konzumirati u većim količinama.

image
Alpaksoy/Getty Images/istockphoto

Cascara se priprema namakanjem sušenih ljuski kave u vrućoj vodi, a najbolje je početi s žlicom ili dvije cascare (od 5 do 7 grama) za svaku šalicu od 240 ml vruće vode. Također je se može spremiti kao ledeni čaj tako da se koristi šest žlica čaja za svakih 300 ml hladne vode koju je onda potrebno ostaviti u hladnjaku da stoji 24 sata, a zatim procijediti i konzumirati kao osvježavajući napitak.

Iako se cascaru još uvijek ne može naći u ponudi domaćih kafića, možete je naručiti za vlastitu uporabu i to preko domaćeg webshopa Karibu Kaaawa! Za vrećicu od 250 grama izdvojit ćete 15 eura, a cascara koja je trenutno u ponudi stiže iz pariške pržionice kave KB Coffee Roasters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 04:18