S prvim danima srpnja i, naravno, više sunca, stigla nam je josta, moćna bobica za koju mnogi nikad nisu čuli. Ako ste i sami naletjeli na nju na tržnici ili kod lokalnih uzgajivača voća i povrća, nemojte se "braniti" da je probate i kupite, jer je riječ o vrlo zdravoj i zahvalnoj namirnici koja se može jesti sama, ali i u slatkim i slanim jelima.
Josta je, za one koji ne znaju, nastala prije gotovo stotinu godina u Njemačkoj križanjem crnog ribizla i ogrozda. Ime joj tako i dolazi od početnih slova njemačkih naziva za crni ribiz (njem. Johannisbeere) i ogrozd (njem. Stachelbeere). Bobice su joj tamno ljubičaste, nekada i crne, a plodovi imaju aromu koja podsjeća na mješavinu borovnice, kivija i grožđa. Zbog toga u Njemačkoj od joste rade i džem, liker, vino i sok, baš kao i od borovnice.
Za razliku od drugog bobičastog voća, josta ipak nije toliko vodenasta pa je sjajan izbor za izradu kolača, pogotovo savijača i pita, no može se dodati i u biskvite, slatki kruh, kreme i puding. Zbog njezinog kiselkastog okusa kod izrade džema nije potrebno dodavati limunsku kiselinu, a to je čini idealnom i za izradu octa, koji možete napraviti po receptu koji smo nedavno podijelili. Također, umjesto brusnica, možete ga napraviti i kao umak za jela s divljači i servirati uz pečenje s mlincima. Ove bobice zanimljivog okusa super su i za ljetne salate, od njih možete napraviti i sladoled osvježavajućeg okusa, a možete ih servirati i uz čokoladni mousse ili
Slatki kruh s jostom
Sastojci:
- 3 šalice brašna
- 1/2 šalice šećera
- 1 žličica soli
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 jaje
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica joste
- 1/4 šalice otopljene masti
Priprema:
- Prosijte brašno pa ga pomiješajte sa šećerom, soli i praškom za pecivo.
- Mlijeko lagano zagrijte ako nije na sobnoj temperaturi.
- Brašnu dodajte jaje i rastopljenu mast pa zamijesite tijesto, pomalo dodajući mlijeko.
- Smjesu stavite u namašćen i pobrašnjen duguljasti kalup (kao onaj za kruh).
- Pecite na 170 stupnjeva oko jedan sat, dok kruh ne postane rumen i ne dobije čvrstu koricu. Ohladite ga na rešetki. Tek kad je sasvim hladan, zamotajte ga u krpu pa u platnenu vrećicu. Pustite da odstoji preko noći prije nego što ćete ga rezati.
SAVJET VIŠE! Mast u ovom receptu možete zamijeniti maslacem.
Džem od joste od dva sastojka
Sastojci:
- 1 kg joste
- 500 g šećera
Priprema:
- Jostu operite i stavite u posudu, dodajte šećer i dobro promiješajte.
- Lonac stavite na jaku vatru i uspite jotu i šećer. Cijelo vrijeme miješajte. Kada josta krene kuhati, smanjite vatru pa kuhajte otprilike 45 minuta uz često miješanje.
- Pred kraj kuhanja sterilizirajte staklenke u koje ćete spremiti džem. Upalite pećnicu na 115 stupnjeva te je zagrijte. Zagrijanu pećnicu ugasite. Staklenke operite i stavite ih u zagrijanu, ugašenu pećnicu. Ostavite ih 10 do 15 minuta pa ih izvadite iz pećnice.
- Skuhan džem sipajte u tople staklenke. Ostavite 4 centimetra (dva prsta) praznog prostora između džema i vrha staklenke kako bi se mogla bolje vakumirati.
- Staklenke zatvorite i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi pa ih pospremite na suho i tamno mjesto.
SAVJET VIŠE! Ako želite testirati je li džem gotov, stavite jedan tanjurić na par minuta u frižider. Izvadite ga kad se ohladi pa na njega stavite malo džema. Prođite po sredini žlicom, ako se džem ne vraća već je crta i dalje vidljiva, znači da je kuhan.