Kada su u pitanju pizza nadjevi, moramo priznati, naslušali smo se svega. Od neobičnih slatko slanih kombinacija, preko onih previše ljutih i prenatrpanih, pa i kiselih. Pizza tijesto u posljednje je vrijeme, čini se, postalo savršena podloga za igranje. No, baš kao što kažu i talijanski pizza majstori, u slučaju ovog specijaliteta, manje je uvijek više. Tako će baš svi savjetovati kako je pizza nadjevima najbolje pristupiti oprezno, dobro ih dozirati i poigrati se prije svega kvalitetnim sastojcima koje će zatim dobro pripremljeno tijesto zaokružiti na savršen način.
No, ako ste ipak jedan od onih koji ne mogu zamisliti pizzu bez dobre doze dodataka, a volite uživati u kvalitetnoj hrani, možda je vrijeme da razmislite o prilozima. Dodati ih možete klasičnoj margheriti pa je učiniti još bogatijom, a da zapravo ne narušite okus i kvalitetu koju nose, primjerice, dobar talijanski umak od rajčice ili fina buffalo mozzarella. U nastavku donosimo nekoliko ideja.
SALATE
Iako prilično predvidiva ideja, ne možemo pobjeći od činjenice da je salata odličan prilog pizzi. Bez obzira volite li je uz dodatak rukole ili imate kakvog drugog lisnatog favorita, lagana salata će odlično nadopuniti pizza tijesto i odabrane nadjeve. Osim klasične rukole koju možete začiniti s bazičnim dodacima poput maslinovog ulja, balzamičnog octa i limunovog soka, poigrati se možete s nebrojeno mnogo kombinacija, a dobra ideja u slučaju da se želite osigurati od gladi, bit će čak i cesar salata s piletinom.
SALATA S KRUŠKOM, ROQUEFORTOM I ORASIMA
SALATA OD BIFTEKA, RIKOLE, GRANA PADANO SIRA I ACETA BALSAMICA
SALATA OD CRVENOG RADIČA SA SLANUTKOM I FETA SIROM
JOŠ SIRA
Pruža li vam uživanje u pizzi osjećaj utjehe i topline, uz hrskavo tijesto dobro će se složiti i dodatna doza rastopljenog sira. Razmislite o tome da uz vruću krišku poslužite i koju kuglicu dobre buffalo mozzarelle koja će se potom, nakon što je se stavi na iz pećnice netom izvađenu pizzu, rastopiti i cijelu stvar učiniti još slasnijom. Volite li pak ekstreme i uživanje u pizzi ne može proći bez slasnih zalogaja, dobra ideja bit će i komadići pohane mozzarelle. Već smo se nebrojeno puta uvjerili, pohano uvijek prolazi, kako kod onih mlađih, tako i kod starijih.
SLANI I KISELI DODACI
Pripremate li kod kuće kakvo skromno pizza druženje za nekoliko najbližih prijatelja, uz vruće pizze iz pećnice dobro će doći i pladanj s dodacima. Tako u zdjelice možete dodati slane inćune, masline, sitno sjeckane sušene rajčice i krastavce, a dobra ideja bit će i pesto ili kiselo vrhnje te kvalitetni naresci poput tanko rezanog pršuta ili dobre domaće kobasice.
KAKO SLOŽITI ULTIMATIVNU PLATU
KAKO PRIPREMITI PESTO GENOVESE?
HRSKAVO JE UVIJEK DOBRA IDEJA
Kao hrskavi dodatak stolu prije, tijekom i nakon uživanja u pizza zalogajima, razmislite o pečenim komadićima slanine, prženog luka ili pečenom slanutku. Slanutak možete začiniti samo po svom ukusu, primjerice, čilijem ili čak začinima za curry, dodati mu listiće dobrog sira i poslužiti ga kao grickalicu uz svima nam omiljenu pizzu.