PRIČA IZ PULE

KACAVEEDA: Dorijan Čeke iz Pule izrađuje unikatne daske na kojima će vam biti žao rezati, a imaju garanciju četiri godine!

 Teodor Korodi
 

Iako po struci elektrostrojarski tehničar kojem su primarni zadaci renoviranje, održavanje i sitni popravci, Dorijan Čeke iz Pule najviše uživa kada stvara. A stvorio je brend Kacaveeda u sklopu kojeg u svojoj kućnoj radionici izrađuje kuhinjske daske, drveni namještaj, stolove i tu i tamo koji komad zanimljivog nakita.

Teodor Korodi

- Od malih nogu sam u radionici, otac mi je uvijek volio sam sve stvarati, proizvoditi i uzgajati pa sam valjda to naslijedio od njega. A pokušavam to prenijeti i svojoj djeci - započinje naš razgovor ovaj majstor od zanata.

- S brendom Kacaveeda započeo sam prije godinu dana, otvorio sam obrt, uzeo poticaje od države i kupio puno alata kojima sam počeo izrađivati daske. Daska za rezanje mi je djelovala kao dobra ideja jer su se do sada na tržištu nudile samo one od maslinova drva, koje su predivne, ali ja sam želio nešto drugačije. Htio sam se početi igrati drvom jer sam vidio da nitko to ne radi na ovaj način i htio sam ponuditi nešto novo - kaže Čeke.

Teodor Korodi

U maloj radionici svoje daske radi sam, a kolekcije planira ovisno o tome koliko materijala uspije nabaviti jer drva za ovu primjenu u okolici Pule nema puno.

- Daske kupujem u lokalnim pilanama, ovisno o tome što nađem. Koristim bukvu, krušku, jasen, javor, američki orah… Više-manje koristim drva koja su čvrsta, puna i teška. U izradi nekad koristim i ostatke starih skateboardova koje nalazim kod lokalnih skatera, nabavljam ih i od poznanika, raspitujem se tko ima razbijene daske. Nije do njih lako ni doći jer ne pucaju lako - smije se pa nastavlja opisivati svoj kreativni postupak: - U radionici prvo izrežem sve na komade, pobacam ih po stolu i čekam da mi dođe inspiracija. Najviše volim spajati više vrsta drva kako bih dobio šarenilo i razne linije, a komade spajam isključivo netoksičnim ljepilom. Nakon lijepljenja površina ide na šmirglanje, zatim odlučim koji oblik ću izraditi pa glodalicom radim rubove. Slijedi završno šmirglanje finim brusnim papirom pa premazivanje maslinovim uljem.

Teodor Korodi

U jednoj seriji Kacaveeda dasaka najčešće bude od šest do deset komada koji predstavljaju kolekciju u kojoj Dorijan Čeke istroši sav planirani materijal, a njihove se cijene kreću od 250 kn na više, ovisno o veličini i debljini same daske. Za izradu manje daske treba mu u prosjeku dva dana, dok će tri do četiri dana izrađivati velike daske poput onih za pripremu njoka.

Teodor Korodi

- Te velike daske su malo kompliciranije za napraviti. Upravo radim jednu veliku dasku za njoke i svaki dan odradim jednu fazu lijepljenja elemenata. Ne želim forsirati drvo jer to dovodi do toga da daska bude neravna i da klacka na stolu. Ne volim kada mi se to dogodi pa ne forsiram dalje. Pritom te velike radim s posebnim rubovima da se ne kližu - ističe. Za svoje daske garantira da će trajati najmanje tri do četiri godine, pogotovo ako ih redovito njegujete.

Teodor Korodi

- Prve daske koje sam izradio prije godinu i pol još uvijek koristimo. Vidim doduše gdje su greške koje sam napravio pri izradi, ali sa svakom novom daskom učim. Ljudi moje daske koriste za sve, a kako zanimljivo izgledaju, često na njima i poslužuju hranu, pogotovo ako je riječ o tanjim daskama. Brojni kupci su mi rekli da im je žao rezati po njima kako ih ne bi oštetili, no ja svima govorim da ih koriste što više kako bih otkrio griješim li igdje prilikom njihove izrade - uz smijeh govori. Na stranu njihova klasična funkcionalnost, ono što ipak prvo upada u oči jest da su sve Dorijanove daske različite i usto doista lijepe. Funkcioniraju gotovo kao umjetničko djelo i svaka je unikat. - Naravno, ako se nekome nešto posebno svidi, mogu napraviti sličnu, ali izbjegavam raditi iste daske jer mi to nije zanimljivo - naglašava Čeke pa nastavlja: - Mi doma imamo sigurno desetak dasaka jer gotovo iz svake kolekcije koju napravim ostavim si jednu koja mi je najdraža. Iako one najljepše najradije poklanjam.

Teodor Korodi

Da se Istrijani drže skupa i međusobno se podržavaju poznata je stvar, a još jedan dokaz te tvrdnje je i odnos koji Čeke ima s jednim od naših najpoznatijih chefova, Davidom Skokom, a koji se razvio upravo zahvaljujući jednoj drvenoj dasci: - Skoki sam prije izvjesnog vremena poklonio jednu manju dasku tek toliko, a onda su ih počeli naručivati i on i njegovi prijatelji

- objašnjava Čeke skromno. Osim dobrih preporuka od kuhara kao što su Skoko ili Dragan Jovanović iz Gastro kluba Pula, za brend Kacaveedu puno znače i društvene mreže te preporuke gastro blogera. - Ljudi super reagiraju kada na Instagramu objavimo nove fotografije dasaka, uvijek dobijemo puno lijepih komentara, što se na kraju često pretvori i u prodaju - ističe i dodaje: - Tamara Ivančić s bloga Ave Dulcis puno nam je pomogla zainteresirati javnost i progurati našu priču. Ljudi nam se često javljaju i pitaju od čega sve izrađujemo daske, a zanima ih i kako ih čuvati.

Teodor Korodi

Teodor Korodi

Teodor Korodi

Teodor Korodi

Glavni savjet koji Čeke ima za održavanje dasaka za rezanje jest da ih se jednom na mjesec namaže prirodnim uljem kako bi im se produljio život. - Na početku sam tražio čime mazati svoje daske i otkrio da kod nas nema za kupiti ništa posebno za tu namjenu. Shvatio sam da je maslinovo ulje najbolje rješenje jer je riječ o prirodnom ulju, što je bitno i radi hrane koja se stavlja na dasku. Naše su daske glatke pa se na njih ništa ne prima i ne ostaju mrlje nakon rezanja mesa i druge hrane, pogotovo ako su dobro podmazane. Problem nastaje kada je daska isušena, stara i izbrazdana od rezanja. Inače sam imao nekoliko starih dasaka koje sam pokušao oživjeti, no nakon 10 godina korištenja, dasku puno treba stanjiti da bi bila kao nova… Ako nemate pristup pravoj radionici, mogu samo reći - šmirgl u ruke, nema tu puno filozofije - uz smijeh zaključuje Čeke.

Savjeti za održavanje kuhinjske daske:

●●●dasku perite pod mlazom vode s četkom

●●●svako toliko namažite je maslinovim uljem jer voda ispire prirodnu masnoću drva te uzrokuje isušivanje daske koja potom puno brže upija mirise i sokove iz hrane

●●●perite daske bez deterdženta jer će ga drvo upiti, neovisno o tome koliko ga dugo vodom ispirali s površine

●●●drvene daske ne smije se natapati u vodi niti prati u perilici za suđe

●●●staru dasku možete malo oživjeti pomoću brusnog papira, no potrebno ju je jako dobro izbrusiti što zapravo stanjuje dasku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2024 16:53