”Ime ovog specijaliteta dolazi iz samog mjesta Rude pokraj Samobora u kojem se, usmena predaja kaže, od 16. stoljeća upravo ovaj slani kolač priprema. Tada kao obrok koji su tamošnji rudari nosili sa sobom na posao, danas kao dio gastronomske baštine ima i svoje Dane rudarske greblice. Vrijedi isprobati, zar ne?” – govore Kasandra i Zvonimir, autori bloga Forking Croatia.
Inače nemamo običaj jesti koprivu, često ju zamjenjujemo sa špinatom, blitvom, mišancijom i drugim sličnim zelenim lisnatim povrćem. Odvažite se, ovaj put iskoristite koprivu i napravite pravu rudarsku greblicu s koprivom!
Trebati će vam:
550 grama glatkog brašna 1 svježi kvasac 2,5 dcl mlijeka 2 dcl kiselog vrhnja sol 500 grama svježeg sira 1 jaje 200 grama koprive maslac |
Cijeli recept možete pročitati OVDJE!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....