Ova dva recepta obožavam upravo zato što sve sastojke za pripremu uglavnom već imam kod kuće pa su više nego dobra ideja kada dolaze oni gosti kakve svi najviše volimo - iznenadni, koji na vrata kucaju pola sata nakon najave.
Krekeri su zapravo nastali sasvim slučajno i ovo smatram samo još jednom potvrdom da su spontane stvari najbolje. Naime, ideja je bila napraviti štapiće s vinom po provjerenom receptu, ali sam tog smušenog jutra u ključnom trenutku isključila mozak i umjesto vina u tijesto dodala vodu. Shvatila sam to tek kad sam po tijestu posipala sjemenke pa povratka nije bilo, a zatim sam se odlučila baciti na glavu i ispeći ih. Na kraju su ispali super i još jednostavniji nego što sam očekivala. Odmah sam zaključila kako ih od sada radim samo na ovaj način. Koristila sam integralno pirovo brašno, ali funkcionira i samo s običnim bijelim, a kada je u pitanju posip, dodati možete baš sve što vam padne na pamet.
Baš poput krekera, pašteta je isto prilično jednostavna. Iako volim i onu varijantu s kuhanim jajima i krastavcima, mali problem, posebice u ovim hladnijim danima, stvara mi činjenica da pri svakom otvaranju staklenke s paštetom s jajima instantno moram prozračiti cijelu kuhinju. U ovoj varijanti sa sirnim namazom toga nema. Sastojci su jednostavni, preintenzivnih mirisa nema, a u slučaju da kod kuće trenutačno nemate neki od sastojaka, poput primjerice kapara ili inćuna, vrlo jednostavno ih možete preskočiti. Naravno, pašteta u tom slučaju neće biti toliko slojevita i slasna, ali ako je radite prvi put, neka to ostane samo vaša tajna.
Za krekere će vam trebati:
150 g pirovog integralnog brašna
100 g bijelog brašna
80 ml maslinova ulja
80 ml vode
2 žličice praška za pecivo
1 jaje
bučine i suncokretove sjemenke, sezam
sol
Za paštetu će nam trebati:
160 g tune u konzervi
3 žlice sirnog namaza
1 žlica maslinova ulja
6 fileta slanih inćuna
1,5 žličica kapara
2 žlice limunova soka
1-2 režnja češnjaka
malo svježeg vlasca
sol i papar
Priprema:
Najprije napravite krekere tako da u većoj posudi pomiješate pirovo integralno i bijelo brašno, dodajte prašak za pecivo i sol, a zatim maslinovo ulje i vodu. Zamijesite tijesto i po potrebi dodajte još vode ili brašna. Morate dobiti mekanu kuglu. Umotajte je u prozirnu foliju i pustite da odstoji 20 minuta. Potom tijesto razvaljajte u pravokutnik, premažite ga razmućenim jajem i pospite sjemenkama po želji. Još jednom valjkom prođite po tijestu kako biste dodatno utisnuli sjemenke u tijesto, a zatim ga narežite u željene oblike. Krekere pecite oko 15 do 20 minuta (ovisno o veličini oblika) na 200 stupnjeva. Dok se krekeri peku, napravite paštetu. U blender ubacite tunu, sirni namaz, inćune, kapare, dodajte limunov sok, očišćeni češnjak, svježi vlasac, sol i papar. Dodati možete i malo ljutog umaka ili čilija u prahu. Blendajte dok ne dobijete kremastu paštetu. Spremite u hladnjak i kada se krekeri ohlade, sve zajedno poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....