ZA POD ZUB

Kad mi ponestane kruha, radim ovaj slani kukuruzni biskvit, najbolji je uz variva i gulaše

 Lidija Lončarić/
"Meni vam je ovo totalni hit i već vidim što ću sve u ovu kukuruznu smjesu pakirati i uz što ću ga sve od sada posluživati"

Veliki sam fan kukuruznog kruha i općenito jela od kukuruznog brašna pa možda i ne iznenađuje toliko činjenica da me ovaj slani kolač, kako sam ga na kraju odlučila nazvati, potpuno osvojio. Na moje iznenađenje, ispao je mekan i lagan, nimalo zbijen i idealan za daljnju improvizaciju. Koliko je bio dobar dovoljno govori i to da sam gotovo polovicu smazala u prvih sat vremena nakon pečenja. Još topao, odličan je uz feta sir, papriku, masline ili bučino ulje, ali na kraju, kada sam ga isprobala s malo meda, zaključila sam da mi je upravo ta kombinacija najdraža.

U smjesu sam ovoga puta ubacila kukuruz iz konzerve i mrvicu čilija, a vi se možete zaigrati pa dodati i ranije spomenuti feta sir ili komadiće slanine. Ovaj slani biskvit odličan je kada u kući nemate baš nikakvog kruha, a baš vam se jede nešto jušno (primjerice, dobar gulaš ili brzo varivo) i krušno, ali ga poslužiti možete i uz pršut, suhu kobasicu ili druge nareske po želji. Razmišljala sam čak i o slatkim varijantama, nečemu nalik zlevanki s džemom od šljiva, ali još uvijek nisam isprobala, pa to ostavljam vama. Uz čašu mlijeka, vjerujem da će ispasti više nego dobro. Ma, zapravo, meni vam je ovo totalni hit i već vidim što ću sve u ovu kukuruznu smjesu pakirati i uz što ću ga sve od sada posluživati.

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:

140 g kukuruznog brašna
130 g običnog brašna
pola male vrećice praška za pecivo
2 jaja
250 ml mlijeka
4 žlice maslaca
1 žlica suncokretova ulja
sol
pola konzerve kukuruza
malo čilija, feta sira ili drugih dodataka po želji

Priprema:

U posudi pomiješajte kukuruzno i obično brašno, dodajte prašak za pecivo. U posebnoj posudi umutite jaja, dodajte mlijeko i otopljeni maslac, dodajte i ulje i sve zajedno prebacite u zdjelu s brašnom. Posolite i sve dobro pomiješajte da biste dobili gustu smjesu. Na kraju umiješajte kukuruz i dodatke po želji, prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem i pecite 30-40 minuta na 200 stupnjeva. Pustite da se kratko ohladi i režite pa poslužite.

Navedene mjere dovoljne su za klasičnu vatrostalnu posudu, otprilike 30 cm dužine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2024 09:59