DIVLJI U KUHINJI

KAD MOMCI ZAISTA PODIVLJAJU U KUHINJI: Pasionirani lovci pripremaju ukusnu divljač!

 Mario Kučera / Hanza Media
Oni su lovci bez pušaka, luka i strijele, ali dobre veze s lovcima učinile su ih ekspertima za pripremanje divljači. Pratili smo ih do periferije grada i uživali u divljim receptima.

Krenuli smo u lov na divlju hranu. Na ono što raste u prirodi, na otvorenom, pod vedrim nebom, jer takva hrana ima uvijek prednost pred uzgojenom. Nismo lovci, no na sreću poznajemo dvojicu pasioniranih lovaca, Roberta Mlinarca i Melvina Burnića koji su svoj strastven odnos prema kuhanju saželi u jedinu pravu lovačku kuharicu u nas "Divlji u kuhinji". I doista, ovi momci totalno podivljaju u kuhinji. Iako amateri, odlično barataju kuhačom, a imaju i ono najvažnije od svega: nevjerojatnu volju i energiju kojom su i nas zarazili.

 Zagreb 30012017
Jela od divljaci Lovacka kuharica
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

I naravno, dobre veze na samom izvoru; kod lovaca. Jer bez njih naša lovačka priča ne bi mogla biti ispričana. Odredište naše divlje gozbe bio je Teškovec. Nismo zašli duboko u šumu, nismo otišli ni daleko od grada, no imali smo atmosferu kao da smo odmakli stotine kilometara od Zagreba. Nismo bili naoružani niti smo imali lovačke pse, znali smo da je ulov već u pacu i da je sve spremno za onaj najzabavniji dio: druženje uz vatru i dobro društvo. To hladno, maglovito jutro našli smo se, prigodno, kod Mede. U tom kafiću razradili smo plan.

 Zagreb 30012017
Jela od divljaci Lovacka kuharica
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

U loncima i tavama završit će vepar, fazan i jelen. Naši divlji kuhari odlučili su pripremiti kalju od vepra, lovačku peku, vepra s ječmom i bundevom, namaz od vepra i jelena, fazana s mahunama i lovcima najsvetije jelo od divljeg pileta - juhu od fazana! Kod pripreme ovih jela nema puno filozofije, nema tu skrivenih tajni ni mudrovanja. Mora se imati neki zamjetni staž u kuhinji, dobra namirnica za što je pak potrebno dobro poznanstvo s lovcima, ali i kumicama na placu. Koliko je sve jednostavno toliko je i ozbiljno, jer kuhati se mora promišljeno, znalački, s pažnjom i osjećajem.

 Zagreb 30012017
Jela od divljaci Lovacka kuharica
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

I važno je pritom uživati. A Robert i Melvin to rade baš tako, stoga su i kuharicu pripremali potpuno koncentrirano, bez puno priče, kuhali su i skuhali odlična jela i odličan projekt. Kad si u tome stoposto kao ovi momci, kad ti je hrana i kuhanje važan dio života, onda planovima za štednjakom nema kraja pa je i ova kuharica samo jedna u nizu onih koje pripremaju. I to i jest bit cijele priče, uživati u kuhinji i okupiti oko stola one najdraže. Jela iz ovog editorijala može svatko pripremiti kod kuće, pa čak i od zamjenskih namirnica. No, još bolje bi bilo skuhati i pojesti nešto od toga direktno u prirodi, ako ne u totalnoj divljini barem u vlastitom ili prijateljevom dvorištu. Okus će naprosto biti drugačiji. Dovoljno je ispeći domaći kruh (Melvin je za svoj raženi i kukuruzni zaslužio i titulu majstora pekara), napraviti hladni namaz iliti paštetu, založiti vatru, pristaviti kotlić ili baciti koji komad veprovine na roštilj i poslužiti ga s grilanim lukom. I što još? Ama baš ništa, jer tako malo je potrebno za veliku sreću.

Namaz od jelena i vepra

250 g jelenjeg mesa
250 g veprova mesa
2 dl kiselog vrhnja
1 žlica senfa
250 g majoneze
4 češnja češnjaka
2 luka
0,5 dl rakije od jabuke
malo mljevene ljute paprike
sol, papar
peršinov list

 Zagreb 30012017
Jela od divljaci Lovacka kuharica
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Meso izvaditi iz paca pa ga staviti zajedno s povrćem iz paca u lonac, uliti vode da sve pokrije i kuhati sat vremena. U istom loncu kuhati i luk i češnjak. U zdjelu staviti majonezu, senf, vrhnje, mljevenu papriku i peršinov list, promiješati. Meso ručno izrezati na što sitnije komadiće, usitniti nožem dodatno ako volite što usitnjenije meso. Luk i češnjak koji se kuhao s mesom ispasirati te sve staviti u zdjelu s ostalim namirnicama. Dobro sve izmiješati, posoliti, popapriti i dodati malo rakije za miris. Mazati na domaći kruh.

Vepar s ječmom i bundevom

600 g veprova mesa
2 luka
400 g bundeve
400 g ječmene kaše
5 češnjeva češnjaka
peršinov list
lovorov list
1 žličica kurkume
sol, papar, mljevena slatka paprika
1 žlica masti

 Zagreb 30012017
Jela od divljaci Lovacka kuharica
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Meso divlje svinje staviti u pac barem dva-tri dana prije pripreme kako bi omekšalo. Izrezati meso na kockice i pirjati na masti na jačoj vatri, a zatim dodati nasjeckani luk i češnjak, lovorov list, smanjiti vatru i podliti s vodom. Skuhati ječmenu kašu. Bundevu oguliti i izrezati na kocke, ne presitne. Dinstati meso dok ne omekša, posuti mljevenom crvenom paprikom. Dodati potom ocijeđenu i ispranu ječmenu kašu, promiješati, uliti vode ako je potrebno, a 10, 15 minuta prije kraja kuhanja dodati i bundevu. Ona se dodaje zadnja da se ne raskaši kuhanjem. Na kraju posoliti i popapriti te dodati kurkumu i peršinov list.

Fazan s mahunama

1,2 kg fazana
400 g mahuna, zelenih smrznutih
1 veći luk
2-3 češnja češnjaka
sol, papar
ulje

 Zagreb 30012017
Jela od divljaci Lovacka kuharica
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Komade fazana popržiti na masnoći. Izvaditi meso pa na istoj masnoći prodinstati luk. Vratiti meso u posudu, dodati nasjeckani češnjak, podliti vodom ili temeljcem od fazana i dinstati dok meso ne omekša. Mahune skuhati, ocijediti i dodati pred kraj kuhanja. Posoliti i popapriti.

Juha od fazana

1 fazan
1 luk
2 češnja češnjaka
3 veće mrkve
1 veći korijen peršina
četvrtina glavice celera
peršinov list
sol, papar
ječam ili ribana tjestenina - ribanci

 Zagreb 30012017
Jela od divljaci Lovacka kuharica
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Fazana izrezati na komade, popržiti ih, dodati luk i češnjak. Nakon 10-ak minuta podliti s vodom i kuhati na laganoj vatri. Dodati narezano povrće i kuhati poklopljeno oko sat i pol. Pred kraj posoliti i popapriti, dodati kuhani ječam ili zakuhati ribance iliti taranu koju napravite od dva jaja, brašna, soli i vode. Tijesto mora biti relativno tvrdo kako bi se moglo ribati.

Kalja s veprom

1 kg veprova mesa
1 veći luk
4 češnja češnjaka
1 manja ili pola veće glavice kupusa
4 veće mrkve
4 krumpira
1-2 žličice mljevene slatke paprike
sol, papar

 Zagreb 30012017
Jela od divljaci Lovacka kuharica
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Vepra držati u pacu dva do tri dana kako bi meso omekšalo. Na masnoću staviti meso zajedno s krupnije narezanim lukom i kratko ga zapeći pa uliti vode i ostaviti da se kuha na laganoj vatri. Na pola kuhanja dodati narezano zelje, mrkvu i krumpire. Ubaciti i cijele češnjeve češnjaka i začiniti mljevenom paprikom, solju i paprom. Zaliti vodom i ostaviti da se krčka dok meso ne bude mekano. Poslužiti s domaćim kukuruznim kruhom.

Kolač s lješnjacima i suhim šljivama

150 g maslaca
4 jaja
150 g šećera u prahu
250 g glatkog brašna
150 g čokolade za kuhanje
4 žlice mlijeka
1 prašak za pecivo
100 g suhih šljiva
70 g mljevenih prženih lješnjaka
2 žlice ruma

Krema:

100 g šećera
4 žumanjka
200 g maslaca
2 dl mlijeka
1 velika žlica glatkog brašna

Premaz:

150 g čokolade za kuhanje
2 žlice nasjeckanih šljiva
2 žlice mljevenih lješnjaka

 Zagreb 30012017
Jela od divljaci Lovacka kuharica
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Šljive prokuhati 2 minute, ocijediti ih pa ohlađene nasjeckati na sitno. Dvije žlice odvojiti za premaz. Samljeti lješnjake i dvije žlice odvojiti za premaz. Čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se ohladi. Maslac miješati dok se ne zapjeni dodajući postupno 1/3 šećera, žumanjke i čokoladu. Brašno prosijano s praškom za pecivo dodati naizmjence s mlijekom i ostalim sastojcima. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka i preostalog šećera te pola količine sjeckanih šljiva. Kalup za pečenje premazati maslacem i posuti brašnom, a dno prekriti papirom za pečenje. Izliti smjesu i peći na 170 stupnjeva 40 min. Biskvit ostaviti da se ohladi pa ga izvaditi iz kalupa i prerezati. Donji dio pokapati rumom i premazati kremom te na njega položiti gornji dio biskvita, pokapati rumom, premazati čokoladnim preljevom i posipati lješnjacima. Za kremu izmiješati žumanjke, šećer, brašno i razrijediti s malo mlijeka. Dodati ostatak mlijeka i miješati na pari dok se krema ne zgusne. U ohlađenu kremu dodati pjenasto izrađen maslac, lješnjake i pola količine šljiva. Za preljev otopiti čokoladu na pari, umiješati šljive i izraditi štapnim mikserom.

Vepar iz pećnice a la peka

 Zagreb 30012017
Jela od divljaci Lovacka kuharica
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

U veći okrugli pleh na dno poslagati listove kelja pa na njih posoljene i popaprene odreske vepra i uokolo krumpir, narezanu mrkvu, luk i bundevu. Uliti vode ili mesnog temeljca te sve poklopiti listovima kelja i staviti peći na dva sata na 160-170 stupnjeva. Ukloniti gornje listove prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2024 21:23