Na 20. obljetnicu

Kad se male ruke slože... U Kašteliru i Labincima brendirali gramper, evo gdje ga i kada kušati

 Press
U ovom projektu sudjelovala je cijela zajednica - Poljoprivredna udruga Vitis, lokalni ugostitelji, vinari, Sandra Koseto Kelekovic, kuharica iz OŠ Kaštelir te Melinda Cossetto, enolog uz mentorstvo kuhara Roberta Perića

Gramper, što je lokalna riječ za krumpir na području Kaštelira i Labinaca, iznimno je bitna i cijenjena namirnica u tim krajevima. Uostalom, posvećena joj je i cijela manifestacija, čuvena Gramperijada, pa je baš ove godine, kad Gramperijada slavi svoju dvadesetu obljetnicu, gramper brendiran na poseban način, odnosno, osmišljen je prilog od grampera naziva "Broštulani krumpir s orihima".

U brendiranju jela od grampera sudjelovala je cijela lokalna zajednica, dok su nositelji projekta Općina Kaštelir-Labinci i Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci. Ideja o dodatnoj valorizaciji krumpira, odnosno, grampera, dugo je postojala, i sad je napokon zaživjela, kao što je već spomenuto, uz angažman cijele zajednice. Pa je tako sudjelovala Poljoprivredna udruga Vitis, lokalni ugostitelji, vinari, Sandra Koseto Kelekovic, kuharica iz Osnovne škole Kaštelir te Melinda Cossetto, enolog.

image
Press

Dakle, cijeli taj projekt je nastao zajedničkom suradnjom te uz mentorstvo i obuku kuhara Roberta Perića koji je osmislio recept. Istraživačka radionica odrađena je u suradnji s AZRRI-jem, u Edukacijsko gastronomskom centru Istre, koji za zadatak ima valorizati i promovirati istarske lokalne poljoprivredno prehrambene proizvode.

"Domaća proizvodnja naš je ponos, i gramper je jedna od namirnica koja se već godinama ističe u našem kraju kao prepoznatljiva. Uostalom, mi smo jedino mjesto na svijetu gdje se krumpir zove gramper, a fešta Gramperijada posvećena upravo krumpiru mnogim je posjetiteljima omiljeno događanje. Stoga je logičan slijed bio da brendiranje ove namirnice dignemo na još višu razinu, a sve u kontekstu čvrstog spoja poljoprivrede i turizma kojem uvijek težimo", ističe Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci.

image
Press

A riječ je o aktivnosti naziva "Osmišljavanje recepta i edukacija dionika za projekt Prilozi od grampera" čiju je vrijednost i važnost prepoznala i Istarska županija. Stoga je Upravni odjel za turizam Istarske županije temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora temeljem Programa poticanja projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2024. godini dodijelio TZ-u Općine Kaštelir-Labinci 7000 eura za upravo spomenuti projekt brendiranja grampera te 3.000 eura Općini Kaštelir-Labinci.

Riječ je o novcu koji Istarska županija dodjeljuje kao potporu turističkim projektima i proizvodima na turistički manje razvijenim područjima u 2024. godini.

image
Press

"Prije nego što smo krenuli u finalizaciju recepture popričali smo sa starijima mještanima i zamolili ih da nam kažu kako se nekada, tijekom njihove mladosti, pripremao gramper u ovim krajevima. I uglavnom svi su rekli da se najčešće spravljao na masti, uz ružmarin kao začin. Zato recept koji smo odabrali ima elemente starinskih načina kuhanja i čuvanja tradicije, ali u kombinaciji s elementom novog i modernog. Iznimno nam je važno da Kaštelir-Labinci budu destinacija koju ljudi čvrsto povezuju s ruralnim turizmom, a cijeli ovaj projekt iznimno nam je bitan zato što sutra slavimo dvadesetu, jubilarnu Gramperijadu", kaže Linda Grebac, direktorica TZ Općine Kaštelir-Labinci.

image
Press

Cilj projekta je, među ostalim, djecu educirati o važnosti grampera kao namirnice, ali ih ujedno i naučiti kako spraviti ovaj ukusni prilog. Ujedno, cilj je da se ovo jelo u budućnosti može kušati kod lokalnih ugostitelja, stoga će u kolovozu tijekom Friday tastinga u Kašteliru, biti organizirana live cooking radionica na kojoj će Robert Perić pokazati kako se spravlja "Broštulani krumpir s orihima" te će ga svi sudionici Friday tastinga moći i kušati. Naravno, gramper s kojim će se tog dana kuhati dolazi od lokalnih proizvođača, kao još jedna crtica u lijepoj priči spoja poljoprivrede i turizma po kojoj su Kaštelir i Labinci nadaleko poznati. Uostalom, i projekt brendiranja grampera osmišljen je kako bi poticao lokalnu poljoprivredu i prezentirao je u najboljem svjetlu.

image
Press

Navratite na sutrašnju Gramperijadu i doživite krumpir na posve drugačiji način! Čak i ako ne stignete ovog tjedna, pridružite na jednom od Friday tastinga, ispred Butige u Kašteliru, jer ćete imati prilike kušati famozni broštulani krumpir s orihima, ali i druge domaće delicije kaštelirskog kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2024 20:40