Dok ovog vikenda prolazite tržnicom, zastanite kod onog mesara koji uvijek ima malo posebnije komade mesa i kobasica pa se raspitajte za chorizo, španjolsku kobasicu koja bi vas mogla osvojiti na prvi zalogaj.
Riječ je o kobasici napravljenoj od grubo mljevene svinjetine, začinjene paprikom i češnjakom. Svoju primamljivu crvenu boju duguje dimljenoj crvenoj paprici ili, kako je u Španjolskoj nazivaju, pimentónu. Upravo taj dodatak chorizo i razlikuje od drugih, sličnih kobasica, a posebna je i po lagano ljutkastom, dubokom okusu.
Također, važno je dodati i kako ne mora uvijek doći samo u formi sušenog mesa. Naime, kupiti je možete i svježu pa iz nje izvaditi meso i napraviti najfinije umake, dodatke za tost, tacose i pizzu ili je ubaciti u variva.
GDJE KUPITI CHORIZO?
Mi smo na chorizo za sada naišli u Rougemarinu, po cijeni od 65 kuna za 600 grama, te u mesnici Oskar na zagrebačkom Dolcu, o kojoj smo i pisali kada je zagrebački Bread Club u ponudu uveo svoju kobasausage.
TRI DOBRA RECEPTA
Okusom, ali i izgledom chorizo će se dobro složiti i efektno će izgledati čak i samo uz pečeni krumpir, maslinovo ulje i koju krišku svježeg kruha, no mi smo si dopustili da mašta proradi pa smo je iskoristili na nekoliko različitih načina. U nastavku tako ostavljamo recepte za preukusne palačinke s chorizom, zatim jednostavno slanutak varivo te krumpir s chorizom koji možete poslužiti kao brz i jednostavan, a zasitan ručak usred tjedna.
VARIVO SA SLANUTKOM I CHORIZO KOBASICOM
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....