BOŽIĆNA PRIČA

KAKO IZGLEDA MOJ BOŽIĆNI STOL: Tri generacije pripremaju blagdanski ručak!

Opatija, 241114. Tradicionalan Bozic u obitelji Vane Babic, urednice weba Dobra hrana koji zajedno pripremaju ona, njena mama i baka. Napravile su jela koja su savrseni spoj tri generacije: tradicionalna purica koju je spremila baka sa mlincima i krumpirom s ruzmarinom. Marmelada od luka i jetrena pasteta koju je spremila mama, kao i neobicnu slalatu od crvenok zelja s kruskom i orasima. Vana je pripremila umake za puricu i male kruscice zacinjene mediteranskim biljem. Zajedno sa mamom je napravila savrsenu krostatu od dunja. Tri generacije koje su se u kuhinji lijepo nadogradile. Foto: Berislava Picek / CROPIX
 / CROPIX
Mjesto radnje: nonina kuća u Opatiji, a ondje se vrvi od okusa i mirisa koje pripremaju, nona, mama i unuka!

Mi rijetko kad imamo bijeli Božić i ne radimo ni medenjake, ni išlere, ni breskvice. Nemamo pravi bor, nego umjetni, a bitka oko izbora kuglica vodi se i do mjesec dana prije Badnjaka. Zašto? Jer mama voli da je okićeno. Ali ne bilo kako!

Uz bor imamo i kojekakve instalacije s drvenim šibama i granama koje treba ići piliti u najčudnije doba dana u nonin voćnjak pod izgovorom da je baš ta smetala… Nismo pobornici kariranih deka i čarapa iznad kamina, a božićna pšenica uspije svaku petu godinu jer je uvijek netko ili previše zalije ili je pregrije na “sobnoj temperaturi” uz kamin…

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Opatija, 241114.
Tradicionalan Bozic u obitelji Vane Babic, urednice weba Dobra hrana koji zajedno pripremaju ona, njena mama i baka. Napravile su jela koja su savrseni spoj tri generacije: tradicionalna purica koju je spremila baka sa mlincima i krumpirom s ruzmarinom. Marmelada od luka i jetrena pasteta koju je spremila mama, kao i neobicnu slalatu od crvenok zelja s kruskom i orasima. Vana je pripremila umake za puricu i male kruscice zacinjene mediteranskim biljem.
Zajedno sa mamom je napravila savrsenu krostatu od dunja.
Tri generacije koje su se u kuhinji lijepo nadogradile.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Ali morate znati jednu stvar: jako se veselimo upravo takvom Božiću. Baš zato što je pomalo pomaknut, ali još uvijek ima onaj tradicionalni štih (zato jer se to tako uvijek radi). Primjerice, jako se veselim noninoj purici, mlincima i pečenom krumpiru koji vrlo hrabro odolijeva tijeku vremena. Stavlja se peći ranije ujutro. Jer, to mora na lagano i stalno podlijevati.

Opatija, 241114.
Tradicionalan Bozic u obitelji Vane Babic, urednice weba Dobra hrana koji zajedno pripremaju ona, njena mama i baka. Napravile su jela koja su savrseni spoj tri generacije: tradicionalna purica koju je spremila baka sa mlincima i krumpirom s ruzmarinom. Marmelada od luka i jetrena pasteta koju je spremila mama, kao i neobicnu slalatu od crvenok zelja s kruskom i orasima. Vana je pripremila umake za puricu i male kruscice zacinjene mediteranskim biljem.
Zajedno sa mamom je napravila savrsenu krostatu od dunja.
Tri generacije koje su se u kuhinji lijepo nadogradile.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Opatija, 241114.
Tradicionalan Bozic u obitelji Vane Babic, urednice weba Dobra hrana koji zajedno pripremaju ona, njena mama i baka. Napravile su jela koja su savrseni spoj tri generacije: tradicionalna purica koju je spremila baka sa mlincima i krumpirom s ruzmarinom. Marmelada od luka i jetrena pasteta koju je spremila mama, kao i neobicnu slalatu od crvenok zelja s kruskom i orasima. Vana je pripremila umake za puricu i male kruscice zacinjene mediteranskim biljem.
Zajedno sa mamom je napravila savrsenu krostatu od dunja.
Tri generacije koje su se u kuhinji lijepo nadogradile.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Morate znati i ovo: kad se peče purica, nitko nema pristup kuhinji pa ako ste ondje htjeli nešto obaviti, bolje je da potražite drugo mjesto. Ono što je pomaknuto i što volim kod našeg Božića jesu majčine ideje pretočene na blagdanski stol. Obično je to jetrena pašteta koja je iz godine u godinu sve bolja i, doslovno se topi u ustima, a provjereno je najbolja u kombinaciji s marmeladom od suhih smokava te namazana na kruščiće od začinskog bilja.

Opatija, 241114.
Tradicionalan Bozic u obitelji Vane Babic, urednice weba Dobra hrana koji zajedno pripremaju ona, njena mama i baka. Napravile su jela koja su savrseni spoj tri generacije: tradicionalna purica koju je spremila baka sa mlincima i krumpirom s ruzmarinom. Marmelada od luka i jetrena pasteta koju je spremila mama, kao i neobicnu slalatu od crvenok zelja s kruskom i orasima. Vana je pripremila umake za puricu i male kruscice zacinjene mediteranskim biljem.
Zajedno sa mamom je napravila savrsenu krostatu od dunja.
Tri generacije koje su se u kuhinji lijepo nadogradile.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Dalje, uz puricu i standardni umak od pečenja poslužuje se marmelada od pečenog crvenog luka s acetom balsamicom, pečena crvena paprika s puno češnjaka i maslinova ulja, umak od hrena, karamelizirane dunje s medom i divna salata od crvenog kupusa s grožđicama, jabukom, kruškom, narančom i orasima.

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Slatko? Budući da sam ja veliki ljubitelj slatkog, ova stavka je apsolutno neizostavna. Obavezno mora biti pita od dunja s medom i posuta bademima.

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Iako je to mamina pita, dobila sam privilegiju da to postane i “Vanina” pita pa sam već neko vrijeme i ja zadužena za pripremu svih ovih divota. Sve je u fotogaleriji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 10:31