Mi rijetko kad imamo bijeli Božić i ne radimo ni medenjake, ni išlere, ni breskvice. Nemamo pravi bor, nego umjetni, a bitka oko izbora kuglica vodi se i do mjesec dana prije Badnjaka. Zašto? Jer mama voli da je okićeno. Ali ne bilo kako!
Uz bor imamo i kojekakve instalacije s drvenim šibama i granama koje treba ići piliti u najčudnije doba dana u nonin voćnjak pod izgovorom da je baš ta smetala… Nismo pobornici kariranih deka i čarapa iznad kamina, a božićna pšenica uspije svaku petu godinu jer je uvijek netko ili previše zalije ili je pregrije na “sobnoj temperaturi” uz kamin…
Ali morate znati jednu stvar: jako se veselimo upravo takvom Božiću. Baš zato što je pomalo pomaknut, ali još uvijek ima onaj tradicionalni štih (zato jer se to tako uvijek radi). Primjerice, jako se veselim noninoj purici, mlincima i pečenom krumpiru koji vrlo hrabro odolijeva tijeku vremena. Stavlja se peći ranije ujutro. Jer, to mora na lagano i stalno podlijevati.
Morate znati i ovo: kad se peče purica, nitko nema pristup kuhinji pa ako ste ondje htjeli nešto obaviti, bolje je da potražite drugo mjesto. Ono što je pomaknuto i što volim kod našeg Božića jesu majčine ideje pretočene na blagdanski stol. Obično je to jetrena pašteta koja je iz godine u godinu sve bolja i, doslovno se topi u ustima, a provjereno je najbolja u kombinaciji s marmeladom od suhih smokava te namazana na kruščiće od začinskog bilja.
Dalje, uz puricu i standardni umak od pečenja poslužuje se marmelada od pečenog crvenog luka s acetom balsamicom, pečena crvena paprika s puno češnjaka i maslinova ulja, umak od hrena, karamelizirane dunje s medom i divna salata od crvenog kupusa s grožđicama, jabukom, kruškom, narančom i orasima.
Slatko? Budući da sam ja veliki ljubitelj slatkog, ova stavka je apsolutno neizostavna. Obavezno mora biti pita od dunja s medom i posuta bademima.
Iako je to mamina pita, dobila sam privilegiju da to postane i “Vanina” pita pa sam već neko vrijeme i ja zadužena za pripremu svih ovih divota. Sve je u fotogaleriji!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....