DOBRA PREPORUKA

Kako kuhaju bake u Grčkoj, a kako u Hrvatskoj? Ovu kuharicu trebaju svi koji obožavaju bakinu kuhinju

Kuharice Anastasije Miari ubrajamo među najljepše koje smo dosad imali u rukama, za što su uvelike zaslužne inspirativne priče i recepti baka iz cijelog svijeta

Dobra kuharica jedan je od najvažnijih alata u kuhinji, nešto poput kvalitetne pregače, izdržljive tave i pincete bez koje se svaki ozbiljniji kućni kuhar danas više i ne upušta u kuhanje. Kuharice imaju veliko značenje i u našoj kuhinji, pa smo s godinama u svoju kolekciju uvrstili desetke, a među omiljene ubrajamo jednu čije su nam stranice već na prvo čitanje pobudile nostalgiju i zagrijale nam srce. To je kuharica "Grand Dishes" grčke novinarke i autorice Anastasije Miari u kojoj je okupila bake iz cijelog svijeta koje su za nju kuhale i ispričale joj svoje priče.

image

Kuharica "Yiayia", koja je trenutno u prodaji, Anastasijina je druga kuharica

Press

Nakon prve je Anastasia ubrzo napisala i drugu kuharicu, pod naslovom "Yiayia", u kojoj je okupila recepte grčkih baka, među kojima se nalazi i njezina yiayia, a onda nas je nedavno kontaktirala s upitom da joj pomognemo pronaći bake u Zagrebu koje bi pripremile jela za njezinu najnoviju kuharicu "Mediterranea", što bi trebala izaći u kolovozu 2025. Nekoliko tjedana poslije našli smo se tako u ulozi prevoditelja na jednom neobičnom snimanju gdje su se pripremale domaće knedle sa šljivama, a usput od Anastasije dobili odgovore na pitanja koja smo postavljali još otkad smo prvi put u rukama držali njezinu kuharicu.

image

Kako kaže ova novinarka i autorica kuharice, često kuha po receptima koje je prikupila i objavila u svojoj knjizi

Privatni album/Ustupljena fotografija
image

Anastasia je na svojim putovanjima u posljednjih osam godina kuhala s više od 200 baka po cijelom svijetu

Panopoulos Odysseus/Ustupljena fotografija

"Cijeli projekt koji danas podrazumijeva dvije objavljene kuharice i jednu u nastajanju osmišljen je iz želje da negdje zapišem sve te recepte, ali i da ispričam priče baka. To su generacije koje uglavnom ništa nisu zapisivale i bilježile kroz svoj život, a od njih možemo mnogo naučiti. Prvi korak napravila sam zbog svoje grčke yiayije, ona je imala jako težak život, radila je otkad je bila dijete, nikada nije išla u školu i bila je jedna od desetero djece. Nije jedna od onih slatkih bakica, ali nam je ljubav uvijek iskazivala kroz hranu, a ja, kao gastro novinarka koja je posjetila zbilja puno restorana, nigdje nisam jela tako dobro kao kod svoje bake", ispričala nam je Anastasia, koja je projekt pokrenula prije osam godina i dosad je kuhala s oko 200 baka iz cijelog svijeta.

image

U posljednjoj kuharici Anastasija donosi mnogo
vegetarijanskih, ali i morskih i mesnih jela

Privatni album/Ustupljena fotografija
image

Anastasije Miari, detalj iz kuharice

Privatni album/Ustupljena fotografija

"Bila sam svagdje, obišla sam Grčku, Kubu, Meksiko i Rusiju, a u novoj knjizi ‘Mediterranea‘ okupit ću bake s Mediterana pa tako sada obilazim Italiju, Španjolsku, Francusku, Tunis, Tursku, mnogo putujem i to mi je baš užitak. Među receptima koje bih izdvojila sigurno je riba u vinu koju je radila jedna grčka baka, a i cijeli njezin život je tako inspirativan. Sama je otvorila restoran u dosta teško vrijeme i njezinu je priču bio doista užitak slušati. Jela moje bake su također fantastična, recimo juha od leće koju često kuham i svaki put se osjećam kao da sam s njom u njezinoj kuhinji. Ima puno češnjaka, moćna je, iako sastojcima dosta jednostavna. U mojoj posljednjoj kuharici ‘Yiayia‘ ima mnogo vegetarijanskih, ali i morskih i mesnih jela, primjerice pašticada je fantastična. Često kuham po receptima iz svojih kuharica i jedva ih čekam sve proslijediti svojoj kćeri."

image
Privatni album/Ustupljena fotografija

A kakva je hrana u Hrvatskoj, je li je nešto posebno iznenadilo?

"Očekivala sam da će vaša kuhinja biti lagana i ne previše komplicirana, sličnija našoj grčkoj, ali zapravo je jako raznolika, što zbog povijesnih utjecaja, što zbog utjecaja susjeda. Bilo je tu stvarno zanimljivih jela, a jedno koje ću posebno pamtiti jest rižoto od sipe koji smo kuhali u Šibeniku, toliko je bio kompleksan, ma nevjerojatan. Vaša kuhinja je divna", zaključila je Anastasia.

image

Dobra hrana, jesen 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

U prodaji je novi broj magazina Dobra hrana! Šuma na tanjuru otvorila je mnoštvo tema, zanimljivih sugovornika, maštovitih recepata i preporuka... Dino Galvagno, Petra Jelenić, Ana Roš, Ana Morgan, Ana Grgić Tomić i Željka Klemenčić samo su neka od imena koja su uz nas zaslužna za ovaj broj najrespektabilnijeg, najvećeg i najuzbudljivijeg gastronomskog kolekcionarskog izdanja na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2024 09:30