Zamislite scenarij koji nije u potpunosti nemoguć: radite keksiće, dresing za salatu ili, ako ste te sreće, ukusnu pohanu piletinu i ubrzo nalijećete na ''onaj'' sastojak; mlaćenicu. Naravno, nemate ju u vašem hladnjaku i suočeni ste s dvije opcije: prvo, odustati. Drugo, biti hrabri i napraviti vlastitu bocu, teglicu, čašu mlaćenice.
Imate li mlijeko? Da. Limunov sok ili ocat? Da. Odlično! Imate sve što vam je potrebno za napraviti domaću mlaćenicu. Želite da omjer kiseline i mlijeka bude sljedeći: na jednu čajnu šalicu mlijeka ulijte jednu žlicu kiseline.
Pustite da smjesa odstoji na toplome mjestu, na sobnoj temperaturi, 5-10 minuta. Vidjeti ćete da će se na površini početi stvarati lagane grudice. Ako se duže vrijeme ništa ne događa, dodajte još jednu žlicu kiseline.
Vaša domaća mlaćenica neće biti gusta kao kupovna, ali će u receptima savršeno poslužiti!