Kako pravilno zamrznuti povrće?

Vidite ovo povrće na slici? E, pa to je primjer kako NE treba zamrzavati povrće. Sve strpate u vrećicu i molite Boga da još bude u prepoznatljivu obliku kad se jednom sjetite da ste tu brokulu spremili u mračne dubine zamrzivača?

Da biste izbjegli ovakve amorfne mase u svom hladnjaku, dovoljno je zapamtiti samo nekoliko ključnih savjeta:

  1. Maline, cvatove brokule i slično voće i povrće za koje je važno da se ne zalijepi prilikom zamrzavanja najbolje je rasporediti na pleh obložen papirom za pečenje tako da se komadi međusobno ne dodiruju i potom staviti u zamrzivač. Kad se voće/povrće zaledi, preselite ga u prozirne vrećice i označite markerom na koji ste ga datum zaledili. Isto možete raditi s njokima i tjesteninom.
  2. Većina voća i povrća može izdržati u ledu 3 do 6 mjeseci. Poslije toga hrana počinje gubiti okus.
  3. Najčešće povrće treba blanširati prije zamrzavanja. To znači da ga morate kratko prokuhati u kipućoj vodi (1-3 min, ovisno o vrsti povrća), zatim prebaciti u hladnu vodu kako bi se zaustavio proces termičke obrade, ocijediti i osušiti. Zatim povrće zaledite kao što je opisano u koraku br. 1.

Ovo već izgleda mnogo bolje, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 19:48