RAVAN ILI ZAOBLJEN?

Kako prepoznati dobar? Jedino pravilo koje trebate upamtiti kada u Parizu kupujete kroasan

Ako u Francuskoj želite pojesti dobar kroasan prepun maslaca, pažnju trebate obratiti na jednu važnu stvar

Francuska kuhinja poznata je po mnogočemu, samo neka od jela zbog kojih su mnogi spremni sjesti na avion kako bi ih kušali su njihova divna juha od luka, quiche lorraine, croque monsieur, beef bourguignon, baguette, a o slasticama da i ne pričamo. Macarons, Mille-feuille, crepes Suzette i Crème Brûlée samo su dio jedne od najbogatijih kuhinja na svijetu.

Peciva su, pak, u Francuskoj kategorija za sebe. Nije tako tajna da Francuzi obožavaju kroasane i da svaki turist za vrijeme svog boravka u Francuskoj mora pojesti barem jedan svakog jutra. No, jeste li znali da među francuskim pekarima postoji pravilo po kojem se lako mogu razlikovati kvalitetniji kroasani koji su napravljeni s maslacem i oni koji su napravljeni s uljem ili margarinom?

image
Julpo/Getty Images

Naime, kada u Francuskoj kupujete kroasan i želite uživati u punom, bogatom okusu maslaca, kupujte one primjerke koji su ravni. Kada, pak, naiđete one koji su zaobljeni poput kifle, vjerojatno su u pitanju kroasani u kojima je korištena nekakva druga masnoća. Tome je tako zato što pravila nalažu da samo pravi kroasan s čistim maslacem može imati ravan oblik, dok drugi mogu biti bilo kakvog drugog oblika. Zaobljene kroasane tako ćete najčešće pronaći u francuskim supermarketima, dok većina tamošnjih pekarnica nudi samo one ravne.

image
Thai Liang Lim/Getty Images

Osim kroasana, Francuzi su jako strogi i po pitanju baguetta. Postoji tako zakon koji govori da je pravi baguette napravljen samo od brašna, vode, soli i kvasca i to u pekari u kojoj ga i možete kupiti. Pekarnice ne smiju prodavati smrznute proizvode niti baguette s dodatkom bilo kakvih aditiva i drugih nepotrebnih dodataka.

Stoga, ako uskoro planirate put u Francusku, ova pravila svakako imajte na umu kako biste na svom putovanju uživali samo u najfinijim francuskim specijalitetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 10:11