Kako prepoznati svježu ribu

Prošetali smo se danas ribarnicom i čeznutljivo pregledali sve što se ondje nudi. U često vrlo bogatoj ponudi nekad nije lako probrati što je zaista svježe, a što vam pokušavaju podvaliti.

Sljedeći put kad se nađete na ribarnici otvorite širom oči i nosnice, pratite naše savjete i sve sigurno se vraćate kući s pravim zgoditkom.

  1. Ribu se – kao i ljude – prvo gleda u oči. One moraju biti posve bistre i izbočene. One sa zamućenim ili udubljenim očima sigurno su stare nekoliko dana.
  2. Riba mora imati žarkocrvene škrge bez sluzi. Ako su škrge smećkaste, riba i nije baš najsvježija.
  3. Kao i škrge, i unutarnji organi moraju biti žarkocrveni.
  4. Ako svježu ribu pipnete prstom, na njoj neće ostati udubljenje. Meso treba biti čvrsto i sjajno, bilo da je riba cijela ili u filetima.
  5. Riba mora mirisati isključivo po moru, nipošto ustajalo. Osjetite li kiselkast miris, to je znak za uzbunu.
  6. Kupujete li svježu tunu, njeno meso mora biti tamnocrveno. Smeđa nijansa nije dobar znak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. prosinac 2024 00:36