Ako vas sama pomisao na rezanje luka rasplače, obrišite suze i pročitajte što vam želimo reći.
Prvo, zašto plačete? U luku se nalazi enzim koji reagira sa zrakom i stvara plin, a taj se plin u dodiru sa zrakom pretvara u kiselinu koja nagriza oko i oči počinju suziti.
Ne mora vas baš svaka zaprška baciti u očaj jer ima nekoliko načina na koje možete ublažiti kemijsku reakciju koja uzrokuje stvaranje suza.
- Možda vam zvuči kao banalan savjet – ali koristite oštar nož. Što je nož oštriji, to manje morate pritiskati luk, a to smanjuje količinu enzima koji se oslobađa. A, naravno, i sam proces ide brže.
- Neki smatraju da je najbolje luk staviti nakratko u zamrzivač. Deset do petnaest minuta trebalo bi biti sasvim dovoljno.
- Mislili ste da je naša slika s početka članka šala? Samo donekle. Onemogućite li pristup zraka očima, neće biti ni suza. Vjerovali ili ne, postoje specijalizirane naočale za rezanje luka. Američki proizvod, naravno.
- Ako nosite kontaktne leće, problema s lukom vjerojatno nemate jer leća štiti oko od isparavanja.
- Oni vrlo spretni mogu rezati luk pod vodom. Mi se u takve pothvate još nismo upuštali.
- Dišite na usta. Tako će se smanjiti dotok plina do očiju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....