MAMA ZNA NAJBOLJE

KAPRONCA: Sirupi od bazge, maline i mente, bez ikakvih kemijskih dodataka i konzervansa, na londonskom su natjecanju osvojili priznanje Great Taste!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Sirupi od bazge, maline i mente, bez ikakvih kemijskih dodataka i konzervansa, na londonskom su natjecanju koje organizira udruženje Fine Food osvojili priznanje Great Taste, a time je Obiteljsko imanje Kapronca osvojilo titulu Great Taste Producer i svrstalo se među najkvalitetnije male proizvođače hrane u svijetu

Kad smo došli do ulaska u vrt nedaleko od Koprivnice, sunce je već dobrano ugrijalo zemlju i sve što na njoj raste. Tada smo jednom duboko udahnuli, pa još jednom... menta! Zrakom se širio predivan, osvježavajući miris metvice. - Kad je obasja i ugrije sunce, tada počnu isparavati eterična ulja, zato tako intenzivno miriši. Mi je uvijek beremo prije izlaska sunca, tako da sve arome ostanu u listu, a on će ih otpustiti u proizvodnji soka - objasnio nam je 27-godišnji Zvonimir Pavlic dok smo ulazili u vrt u kojem se bere metvica za proizvodnju prirodnog sirupa od mente na obiteljskom imanju Kapronca.

Koprivnica , 260719.
Obitelj Pavlic proizvodi prirodne sokove Kapronca od bazge, mente i maline. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

MAMIN RECEPT ZA DOMAĆI SOK

- Sirup od bazge počeli smo proizvoditi 2012. godine. Naime, dotad ga je majka Senka svake godine radila za potrebe obitelji, a kad su prijatelji nanjušili kako je fin, vrlo brzo su nam boce nestajale s police smočnice. U razgovoru, malo-pomalo, došli smo na ideju, kad nas već toliko traže i pitaju imamo li sirup i za prodaju, zašto ga prema maminu receptu ne bismo probali raditi za šire tržište - objasnio nam je Zvonimir Pavlic.

Koprivnica , 260719.
Obitelj Pavlic proizvodi prirodne sokove Kapronca od bazge, mente i maline. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Ali, nije išlo sve tako jednostavno kako smo zamislili - nadovezao se otac Vladimir. - Jedno je pripremati sirup u malom loncu, a drugo u velikom. Htjeli smo zadržati okus sirupa koji nam je pripremala moja supruga, a povećati količinu. Bilo je puno pokušaja i promašaja, a cijela uža i šira obitelj gotovo svakodnevno je imala testiranje “naslijepo”. Napravili bismo nekoliko varijanti sirupa i tada bi počelo ocjenjivanje. Trajalo je, ali smo na kraju izbrusili recept i uspjeli zadržati istu kvalitetu. Jer, tržištu nismo htjeli ponuditi nešto što i sami ne bismo voljeli i željeli piti - objasnio nam je Vladimir Pavlic.

Koprivnica , 260719.
Obitelj Pavlic proizvodi prirodne sokove Kapronca od bazge, mente i maline. Na slici su:  Zvonimi, Senka i Vladimir Pavlic.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Sirup od bazge najprije smo punili u vrećice od 35 ml koje su se, zahvaljujući sklopljenim ugovorima, počele pojavljivati u pojedinim restoranima, a sada se možemo pohvaliti da ih se može vidjeti i probati i u poznatim hotelskim lancima od Istre do Dubrovnika. Nismo htjeli brzati, trebalo je osluškivati tržište i ne pretjerivati u očekivanjima, nego malo-pomalo povećavati proizvodnju. Nismo se htjeli dovesti u položaj da uzimamo velike zalogaje, a potom ostanemo praznih ruku - dodao je Zvonimir Pavlic.

Koprivnica , 260719.
Obitelj Pavlic proizvodi prirodne sokove Kapronca od bazge, mente i maline. Na slici je Senka Pavlic.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

PREPOZNATLJIVA KVALITETA

U želji da, nakon sirupa od bazge koji se počeo prodavati i u bocama od 0,475 dl u malim, kvartovskim dućanima domaće i zdrave hrane, obitelj Pavlic pokušala je raditi sirup od tayberryja, odnosno križanca maline i kupine. Posadili su mladice, čekali da biljke rode, ubrali plodove, izradili sirup, ali nije dobio prolaznu ocjenu.

Koprivnica , 260719.
Obitelj Pavlic proizvodi prirodne sokove Kapronca od bazge, mente i maline. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Ma, bio je on dobar, ali ljudima je taj okus nepoznat. Pa dok im objasnite što je tayberry, da to nije malina, a ni kupina... Naši kupci očito, što se tiče sirupa, idu na sigurno i ne vole eksperimentirati. Stoga smo se odlučili za malinu jer tko se ne sjeća domaćeg malinovca naših baka, pomiješanih s običnom ili soda vodom, prelivenih preko palačinki ili šmarnova - ispričala nam je Senka Pavlic koja je osmislila i recept za - malinovac. I njega su počeli pakirati u vrećice od 35 ml i u boce. Kako se razvijala proizvodnja, naravno i potražnja, jer tržište je prepoznalo kvalitetu, sirupi obiteljskog imanja Kapronca sve su se češće pojavljivali na domaćim sajmovima, a obitelj se odvažila pokazati i ponuditi svoje proizvode i na sajmovima izvan Hrvatske.

Koprivnica , 260719.
Obitelj Pavlic proizvodi prirodne sokove Kapronca od bazge, mente i maline. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- To se pokazalo dobrim potezom, postajali smo prepoznatljiviji, kupci su nas hvalili, a mi smo odlučili svoje sirupe od bazge i maline poslati u London na svjetsko natjecanje, odnosno ocjenjivanje na kojem se dodjeljuje priznanje Great Taste - rekao nam je Zvonimir Pavlic. Natjecanje organizira ceh, odnosno udruženje Fine Food i tome pristupaju vrlo studiozno pa nije čudo što se njihovo priznanje naziva “svjetski Oscar za hranu”. Proizvod koji je zaveden pod šifrom naslijepo testiraju suci (kojih ima više od 500 za sve segmente) i donose odluku koji je proizvod toliko dobar, prirodan i kvalitetan da je zavrijedio nositi priznanje Great Taste. I... dogodilo se!

Koprivnica , 260719.
Obitelj Pavlic proizvodi prirodne sokove Kapronca od bazge, mente i maline. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Nismo mogli vjerovati kad smo dobili e-mail. Pa, naši sirupi našli su se među najboljim svjetskim proizvodima! - oduševljeno je izjavio Zvonimir pokazujući bocu s naljepnicom Great Taste. - Zahvaljujući svjetskom priznanju, “Oscaru za hranu”, sklopili smo i ugovor s velikim trgovačkim lancem pa se sada naši sirupi u bocama nalaze na njihovim policama diljem Hrvatske - dodao je Pavlic. Obitelj je nakon ovih priznanja dobila vjetar u leđa i što se tiče proizvodnje, odnosno proširenja asortimana. Posadili su mentu, opet isprobavali omjere i proizveli sirup koji je, osobito ljeti, vrlo tražen jer se s njim mogu raditi i kokteli.

MEĐUNARODNO PRIZNANJE

- Kad smo ga počeli proizvoditi, iznenadila nas je boja. Kad se kaže menta, pomisli se na zelenu. Ali, ako se sirup radi isključivo prirodnim putem, listići mente ne ispuštaju intenzivnu zelenu, nego prirodnu, nježnu žućkastu boju - rekao nam je Zvonimir Pavlic koji nas je kontaktirao i nakon snimanja ove reportaže. Naime, na njihovu e-mail adresu iz Londona je stigla nova obavijest: njihov sirup od mente također je dobio nagradu Great Taste, a budući da su u pet godina tri godine zaredom osvojili tri nagrade, prema pravilima udruge Obiteljsko imanje Kapronca osvojilo je titulu Great Taste Producer!

Koprivnica , 260719.
Obitelj Pavlic proizvodi prirodne sokove Kapronca od bazge, mente i maline. Na slici je Senka Pavlic.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Zadivila nas je mirnoća tih ljudi, preciznost kojom rade svoje sirupe koji su bez dodatka ikakve kemije ili konzervansa, ljubav kojom se odnose prema biljkama koje im daruju svoje arome i esencije te zajedništvo i upornost u održavanju kvalitete koja je prepoznata na domaćem i svjetskom tržištu. Čestitamo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2024 11:52