Već dugo vodim borbu sa zobenim pahuljicama. Silno ih želim uvrstiti u svoj jutarnji jelovnik i svakog tjedna iznova im dajem šansu, ali nikada me ne oduševe na način na koji o njima pričaju ljudi koji se bave zdravom prehranom na društvenim mrežama. Uvijek ih radim s mlijekom i ne mogu zamisliti opciju s vodom, a jestive mi postaju tek kada ih zasladim javorovim sirupom, dodam kikiriki maslac i čokoladu. Ništa ispod toga ne prolazi. No, nedavno mi je napamet pala ideja o slanim zobenim pahuljicama. "Možda će to funkcionirati", pomislila sam. Pretraživanjem interneta shvatila sam da su i drugi došli na sličnu ideju, ali nijedno jelo mi nije izgledalo dovoljno primamljivo da se i sama okušam u pripremi. A onda sam nabavila kuharicu "An Unapologetic Cookbook" Joshue Weismana i sve moje brige odjednom su nestale.
Čovjek je u kuharicu stavio recept za slanu jutarnju kašu, ali je, umjesto zobenih, koristio sushi rižu. Genijalno! Odmah sam je izvukla iz zaboravljene kutije za sushi majstora i bacila se na pripremu. Njegovu sam varijantu maksimalno "podomaćila" pa sam umjesto temeljca i sat i pol kuhanja, kako on navodi u svom receptu, rižu kuhala 15-20 minuta, dok nije omekšala i začinila je soli i paprom. Ispekla sam slaninu i vrganje, a onda na sve to dodala i pečeno jaje. Kakva pobjeda!
Zobene pahuljice zaboravila sam istog časa i u narednim danima smislila nekoliko "upgradeova" za ovo jelo. Dobra je opcija tako i kombinacija tune iz konzerve s malo grčkog jogurta, majonezom i ribanim kiselim krastavcima, jajima i povrćem. Zatim kajgana s dodacima po želji, tanko rezanim kiselim kupusom i mrkvom u kremastom umaku poput onog za coleslaw ili kakva azijska varijanta sa soja sosom i sezamovim uljem te dodacima poput gljiva, meko kuhanih jaja i čili umaka. Ma mogućnosti je stvarno previše, sve su varijante relativno brzo gotove i, najvažnije, preukusne. Ovo jednostavno morate probati!
Slana jutarnja kaša
Trebat će vam:
2 šake riže za sushi
1-2 vrganja
Malo slanine
1 jaje
Sol i papar
Dodaci po želji (mladi luk, tostirani sezam...)
Priprema:
Skuhajte rižu i začinite je soli i paprom. Bit će ljepljiva, ali to i želite dobiti. Začiniti je možete soja sosom i sezamovim uljem. Na tavici ispecite slaninu i gljive. Maknite ih i na istoj masnoći ispecite jaja. U zdjelicu stavite rižu, zatim vrganje sa slaninom i jaje, pospite tostiranim sezamom i mladim lukom. Jedite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....