Neupućeni bi rekli da dolazi savršeno vrijeme za ispijanje ružičastih vina odnosno roséa - dan je sve duži, postaje sve toplije, sve češće u čaši vina tražimo osvježenje i mnogi očekuju da se u toj čaši nalazi piće nezahtjevnog i jednostavnog okusa. Srećom, rosé može ispuniti sva ta očekivanja, ali ih i ozbiljno nadmašiti kompleksnim okusnim profilima, dugotrajnošću i ozbiljnim potencijalom za odležavanje, a u njemu se bez zadrške može uživati cijele godine. Kako bi što veći broj potencijalnih kupaca roséa to shvatio, nedavno je u metropoli, već jedanaestu godinu zaredom, održana manifestacija Pink Day Zagreb koja privlači ne samo domaću, nego i stranu publiku.
Ovogodišnja vinska poslastica na samom festivalu bio je masterclass "All About Rosé: Katherine Cole", na kojem je sudjelovala upravo Cole, američka vinska spisateljica za koju se smatra da je svojom istoimenom knjigom pokrenula val sve veće popularnosti ružičastih vina, takozvanu "ružičastu revoluciju", i to ne samo u Americi, nego i šire. Podrijetlom iz Oregona, Katherine Cole završila je novinarstvo na Harvardu i Columbiji, članica je udruženja Circle of Wine Writers, dopisnica je vinskih i lifestyle publikacija širom svijeta te autorica pet knjiga o vinu. Osim spomenute knjige o roséima, zapažen je bio i njen naslov o pjenušcima "Sparkling Wine Anytime".
Uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Cole je dobila priliku isprobati što nudi domaća, ali i regionalna proizvodnja ružičastih vina, kao i upoznati se s brojnim domaćim vinarima. Osim sudjelovanja na dobro posjećenom festivalu, ova višestruko nagrađivana novinarka, vinska kolumnistica, producentica i autorica iskoristila je posjet Hrvatskoj i za obilazak Međimurja, pri čemu joj je domaćin bio TZ Međimurske županije.
Nakon svega što je doživjela i kušala, zamolili smo Katherine Cole da nam ispriča svoje dojmove o Hrvatskoj, kao i da se osvrne na brojne teme povezne s vinskim svijetom u kojem aktivno sudjeluje, pogotovo jer ističe da najviše uživa upravo u obilaženju vinskih regija diljem svijeta i upoznavanju ljudi jer, kako objašnjava, vinska industrija privlači inteligentne, znatiželjne ljude s kojima je uvijek zanimljivo razgovarati.
Toj vinskoj spisateljici ovo je bio prvi posjet Hrvatskoj, no naglasila je kako već planira kada će se vratiti: "Bila sam upoznata s obalnim predjelima, no ne i s hrvatskim gorjem, niti konkretno s Međimurjem. Poput mnogih Amerikanaca, mislila sam da su hrvatska vina općenito više mediteranskog stila. No, otkrila sam da me Međimurje i njegova vina podsjećaju više na Austriju. Bila sam posebno uzbuđena što ću posjetiti ovu regiju, s obzirom na to da je to rodni kraj Rudolfa Steinera i da je moja prva knjiga "Voodoo Vintners" bila posvećena biodinamičkom vinogradarstvu".
Osvrnula se i na trenutno stanje proizvodnje roséa u Hrvatskoj, kao i na moguće korake koje se može poduzeti kako bi scena nastavila napredovati: "Vinari rade doista fantastičan posao. Kušala sam neka izvanredna vina - žalim jedino što se tako malo toga izvozi u SAD".
"Sanja Muzaferija je odradila izvrstan posao s Pink Day Zagreb, jako mi se svidjelo na festivalu. Toliko je vinskih evenata tako ozbiljno - mi iz industrije se ponekad zaboravimo zabavljati. Sviđa mi se što se izlagače potiče da što više ukrase svoje stolove i da budu što ružičastiji! Rosé je vino koje udovoljava svim osjetilima, a Pink Day Zagreb bio je prava vizualna gozba", osmjehnula se Cole.
Cole trenutno obnaša i funkciju direktorice komunikacija u Vin Agency, koja blisko surađuje s vrhunskim svjetskim vinarijama na razvoju brenda, digitalnoj prisutnosti i medijskoj prezentaciji. Prema njenom mišljenju, vinari koji žele doprijeti do šire publike i povećati prodaju svojih roséa trebaju se poslužiti prilikama poput festivala za promociju: "Proizvođači roséa mogu sudjelovati u više događaja kao što je Pink Day Zagreb, koji skreće pozornost na proizvodnju rosé vina, i mogu razgovarati s voditeljima odjela hrane i pića i sommelierima o uvrštavanju roséa na vinske karte restorana tijekom cijele godine. Mnogi restorani još uvijek prodaju rosé samo u ljetnim mjesecima. Dobro napravljen rosé i dalje je ukusan tijekom cijele godine, uz sve vrste hrane", odlučna je.
Objasnila je i u kojem se trenutku svoje karijere odlučila usredotočiti upravo na rosé: "Počela sam raditi na knjizi Rosé All Day 2015. godine. Danas se ne fokusiram na rosé, ali mi je posebno područje interesa. Jednostavno obožavam vina. Smatram da se roséi općenito najbolje slažu s hranom i sviđa mi se način na koji zbližavaju ljude. Ljubitelji crnog i bijelog vina mogu se složiti oko roséa!"
Kao netko tko oblikuje javno mnijenje o hrani i piću, kada piše svoje članke, knjige i epizode podcasta, Katherine Cole se bavi različitim temama iz svijeta vina: "Svojim radom želim skrenuti pozornost na male vinare, lokalna vina i autohtone sorte, ali i na ljudska prava, kulturu te održive vinogradarske, vinarske i prodajne prakse. Jedno područje u kojemu moramo raditi bolji posao jest pakiranje i distribucija vina. Održivost je više od ekološki prihvatljivih poljoprivrednih praksi", napominje Cole.
Za svoj rad na podcastu The Four Top Katherine Cole dobila je i nagradu James Beard, a taj audio format pokazao je da su podcasti izvrstan način da se novim kupcima predstavi vinski svijet: "Ljepota podcasta je u tome što možete uživati u njima dok radite druge stvari. Dakle, ako ste jedna od onih osoba koja namjerava naučiti više o vinu, ali uvijek kažete "ne mogu za to naći vremena", možete poslušati vinski podcast dok putujete na posao, perete suđe, slažete rublje, ili šećete psa. To je ugodan način provođenja vremena. Cilj nam je učiniti The Four Top zabavnim za slušanje, a ne pretjerano poučnim", objasnila je Cole.
Katherine Cole se dotaknula i najčešćih zabluda o ružičastim vinima i njihovoj proizvodnji: "Budući da se često proizvodi u svježem stilu za svakodnevnu uporabu, rosé se još uvijek smatra stilom vina koji ne može odležavati. Ali postoje mnogi izvrsni roséi koji fermentiraju u bačvama i mogu odležavati u podrumu godinama, ako ne i desetljećima. Takva su se vina oduvijek proizvodila, ali sada ih viđamo sve više. Vjerujem da su potrošači, djelomično zahvaljujući povećanom interesu za "narančasta vina", sada više nego ikad prije zainteresirani za odležane rosée".
S obzirom na to da novije generacije piju manje od svojih roditelja i djedova i baka, zanimalo nas je kako se vinari mogu približiti ovoj skupini potencijalnih kupaca: "Mnogi mladi kažu da izbjegavaju vino iz zdravstvenih razloga. Vinska industrija treba educirati potrošače o činjenici da ljudi piju vino tisućama godina - štoviše, i životinje konzumiraju fermentirano voće u divljini".
"Treba priznati da je zlouporaba alkohola doista prijetnja ljudskom zdravlju, a smrtnost povezana s alkoholom dramatično je porasla od pandemije. No, umjerena konzumacija vina zapravo je povezana sa smanjenom učestalošću kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pa čak i anksioznosti, što je dokazano kroz nebrojene, desetljećima duge studije. Prekomjerna i umjerena konzumacija dvije su vrlo različite stvari", naglašava Cole.
Otkrila nam je i što uvijek ima u svom vinskom hladnjaku i s kakvom hranom to uparuje: "Gotovo uvijek imam ohlađeno jedno pjenušavo vino i jedan rosé jer ih pijem svake večeri. Ne obraćam baš puno pozornosti na uparivanje s hranom kad sam kod kuće. Za mene, čaša vina je moja potvrda da je radni dan gotov i da se mogu opustiti sa svojim kćerima. Djeca su mi vegetarijanci i pesketarijanci pa se naši obroci kod kuće većinom dobro slažu s rosé vinima, bilo da jedemo mediteransku, meksičku ili japansku hranu", objasnila je i dodala da je, kada je o roséima riječ, uparivanje sasvim jednostavno: "Kombinirajte tamnije ružičaste rosée s bogatijom, težom hranom, a bljeđe s laganijom hranom. Ipak, ne volim biti preskriptivna kada je u pitanju rosé, pa više volim reći: Pijte što želite, s hranom koju god volite!"
Među vinima za Cole bilo je i nekih otkrića, a na pitanje što je ponijela sa sobom iz svog posjeta Hrvatskoj, Katherine Cole je istaknula: "Svidjela su mi se vina od autohtonih sorti grožđa, budući da ih u SAD-u nemamo priliku često probati, a sa sobom sam uzela nekoliko primjera pušipela. U SAD-u možemo naći mađarski furmint, no na ovom putovanju sam se po prvi put susrela s pušipelom iz Međimurja, što je ista sorta grožđa. Veselim se podijeliti ih sa svojim prijateljima!"
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....